Her dijital pazarlama kampanyasının amacı olumlu bir yatırım getirisidir.
Ölçemediğinizi yönetemezsiniz, yönetemediğiniz şeyleri pazarlayamazsınız! Dijital medya, ‘gelmiş geçmiş en ölçülebilir’ pazarlama yöntemi olarak adlandırılmıştır.
Bazı kampanyalar markanızın farkındalığını artırırken, diğerleri blogunuza ziyaretçi getirebilir – her ikisi de uzun vadede karınızı artırmanıza yardımcı olur, ancak kısa vadeli sonuçlar parasal değerlerle ölçülemez.
Dijital pazarlama kampanyalarınızı izlemek ve yönlendirmek için hem marka bilinirliği hem de satış dönüşümü için önemli ölçütler vardır. Özel iş planınıza ve pazarlama çabalarınıza bağlı olarak, bazı ölçümler diğerlerinden daha önemli olabilir. En alakalı temel performans göstergelerini (KPI) içerecek şekilde raporlarınızı daraltmak, dijital pazarlama başarısının sizin için nasıl göründüğünü yansıtacaktır.
Dijital pazarlama kampanyanızın başarılı olup olmadığını belirlemeden önce, objektif ve ulaşılabilir hedefler belirlemeniz gerekir.
Çevrimiçi stratejinizin çoğu hedeflerinizden doğar. Hedef belirleme, uğraşmanız gereken bir şey olmasını sağlar. Dahası, bir veya daha fazla kampanyanın başarısını ölçmek için kullanacağınız metrikler için bir kılavuz sağlar.
Hedefleriniz olmadan başarıyı ölçemezsiniz!
Dijital Pazarlama Verimliliğini Ölçmenin Yolları
Dijital pazarlama verimliliğini ölçmek için sonsuz sayıda ölçüt var. Bizler en çok göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktörleri sizler için derledik.
Bunların hepsi sizin özel iş hedeflerinizle alakalı olmayabilir, ancak YG’yi (yatırım getirisini) bulma yolunda başlangıç noktasıdır!
Büyüme İçin Önemli Web Sitesi Metrikleri:
Bu listede ilk 10 öge, dijital pazarlamada başarı için en önemli olan web sitesi ölçümlerini özetlemektedir. Baştan söyleyelim, bu verileri izlemek için Google Analytics‘e ihtiyacınız olacak.
Genel Web Sitesi Trafiği
Web siteniz ana üssünüz olarak hizmet ettiğinden, tüm pazarlama çabalarınız büyük olasılıkla oradaki trafiği artırmaya odaklanacaktır. Bireysel kampanyalar liste oluşturma veya sosyal medya erişiminin arttırılmasına odaklanabilir, ancak bu aktivitenin nihai amacı zaman içinde web sitesine daha fazla trafik göndermektir.
Bu nedenle, web sitenizin trafiğinin düzenli olarak izlenmesi, size hangi kampanyaların ne zaman çalıştığı gibi çeşitli bilgiler sağlar.
Herhangi bir noktada, sürekli pazarlama çabalarını sürdürürken trafikte sürekli bir düşüş görüyorsanız, web sitenizde bozuk bağlantılar, bir Google Algoritma hataları veya ziyaretçileri caydıran diğer teknik sorunlar olabilir.
Şunları deneyebilirsiniz:
- Sitenizdeki tüm sayfaları alakalı anahtar kelimelerle optimize edin.
- Blogunuzda sürekli olarak derinlemesine içerik yayınlayın.
- İçeriğinizi sosyal medya kanallarında tanıtın.
- Bir teklif içeren bir açılış sayfasına hedeflenmiş reklamlar oluşturun.
Kaynağa Göre Trafik
Bu ölçüm, web sitenize gelen ziyaretçilerin tam olarak nereden geldiğine ışık tutuyor.
Sayısız pazarlama platformuna sahipseniz, hangi kaynakların kazandığını ve hangilerinin daha fazla dikkat gerektirdiğini belirlemek için kullanın. Veya değerli zamanınızı içerik oluşturmak için harcayacağınız yeri daraltmak için kullanın.
Google Analytics’in takip ettiği dört ana trafik kaynağı:
Organik Arama: Bu kullanıcılar, web sitenize getiren bir arama motoru sonucundaki bağlantıyı tıkladılar.
Doğrudan Ziyaretçiler: Bu kullanıcılar URL’nizi doğrudan arama çubuğuna yazdılar ya da yer imlerine ekleyip sizi yeniden ziyaret ettiler.
Tavsiyeler: Bu kullanıcılar başka bir web sitesinden bir bağlantıyı tıkladığında web sitenize gönderildi.
Sosyal: Bu kullanıcılar sosyal medya profilinizi ve/veya yayınlarınızı bulduktan sonra web sitenize geldiler.
Yeni Ziyaretçiler ve Geri Dönen Ziyaretçiler
Birden çok ziyaret, ikinci bir gösterim sağlayan değerli içerikler sunduğunuzu gösterir.
Düzenli olarak yeni içerik yayınladığınızda (bloglar), herhangi bir içerik paragrafının nasıl performans gösterdiğini görmek için Yeni ve Geri Dönen Ziyaretçiler sonuçlarınızı inceleyebilirsiniz.
Basit ifadeyle web sitenize daha fazla organik trafik çekmek istiyorsanız, yeni ziyaretçiler sizin için önemli olabilir. Kaç kişinin bilgileri yeniden taramak ve bilgi almak için geri geldiğini ölçmek isterseniz de geri dönen ziyaretçiler metriğinin not edilmesi gerekir.
Yeni ve Geri Dönen Ziyaretçilerin Artması İçin İpuçları:
- Organik olarak arama motorları aracılığıyla bulunabilecek değerli içerikler oluşturun ve yayınlayın.
- Blog gönderilerini tanıtmak ve alakalı etiketler eklemek için sosyal medya hesaplarınızı kullanın.
- Yeni bir içerik yayınlandıktan sonra abonelerinize bir e-posta veya masaüstü bildirimi gönderin.
Oturumlar
Oturumlar, web sitelerinizin aldığı ziyaret sayısını gösterir. Google bunu özellikle 30 dakikalık artışlarla sayar, yani bu ölçümü her bir kullanıcı için yalnızca her yarım saatte bir hesaplar.
Amazon’u düşünelim: Kullanıcılar sabah alışveriş yapmak için bir oturum oluşturabilir ve daha sonra alışveriş sepetlerine yeni bir şeyler eklemek için günün ilerleyen saatlerinde tekrar ziyaret edebilirler. Bunların her biri ayrı oturumlar olarak kabul edilir.
Ortalama Oturum Süresi
Web sitenizin işlevine (bilgilendirme, e-ticaret vb.) veya sektöre bağlı olarak, site ölçümünün süresi kampanyalarınızla alaka düzeyine bağlı olarak değişebilir.
Ortalama oturum süresi, ziyaretçilerin sitenizde ne kadar zaman harcadıklarının genel bir göstergesidir. Bu, sitenizin bir kullanıcı deneyimi (UX) açısından nasıl performans gösterdiğini anlamanıza yardımcı olur. Ortalama oturum sürenizi hesaplamadan önce bir kullanıcı gözüyle şunları inceleyin:
- Web sitenizde gezinmek kolay mı?
- Kullanıcılar aradıklarını hızla buluyor mu?
- İçerik değerli ve uzun bir süre boyunca incelemeye değer mi?
Ortalama Oturum Süresini Artırmak İçin İpuçları:
- İçeriğinize bir video ekleyin.
- İçeriğinizin okunabilirliğini artırın (daha büyük fontlar, daha fazla beyaz alan gibi).
Sayfa Görünümleri
Bu, görüntülenen toplam sayfa sayısıdır. Aynı sayfayı tekrar tekrar ziyaret eden bir kullanıcı bu ölçümü tetikler, bu nedenle dijital pazarlama verimliliği için sayfa ile ilgili tüm ölçüm sonuçlarının en büyüğüdür.
Web sitenizde belirli bir süre içinde kaç sayfanın ziyaret edildiğini bilmek önemlidir. Bu, sitenizin tamamının mı değerli olduğunu yoksa yalnızca belirli sayfaların mı dikkat çektiğini anlamanıza yardımcı olur.
En Çok Ziyaret Edilen Sayfalar
Web sitenizin hangi alanlarının en değerli olduğunu belirlemek için bu metriği incelemeniz gerekir. Bunu Google Analytics’in “Davranışlar” bölümünde bulabilirsiniz.
En çok ziyaret edilen sayfalar metriği, sitenizin ziyaretçilerinin tam olarak nereye gittiği ve ne kadar süreyle gittiği hakkında her türlü bilgiyi açığa çıkarır.
Çıkış Oranı
Kampanyanız, daha çok markalaşma çabası için yeni kullanıcıları web sitenize çekmeyi amaçlıyorsa çıkış oranı ölçümü, içeriğinizi inceledikten sonra tam olarak nerede kaldıklarını size gösterir.
Birisi yalnızca bir sayfayı görüntülediğinde tetikleyen hemen çıkma oranının aksine çıkış oranı, kullanıcının biraz zaman geçirdikten sonra ilgisini kaybettiği yeri size bildirir.
Hemen Çıkma Oranı
Çıkış oranından farklı olarak hemen çıkma oranı ölçütü, yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra web sitenizden ayrılan kişilerin yüzdesidir.
Ziyaretçileriniz neden sitenizden hemen ayrılmış olabilir?
- Sitenin yüklenmesi çok uzun sürüyor.
- Aradıklarını hemen bulamadılar.
- Alakalı içerik buldular ancak daha fazla tıklamaya ihtiyaç duymadılar (ilgilerini çekmedi).
- Yüklenen bir hata sayfasıyla karşılaştılar.
Web siteniz, kullanıcıları dönüşüm için ayrı bir URL’ye gönderecek şekilde ayarlanmadıkça, kampanyanızın etkili olup olmadığını belirlemek için hemen çıkma oranı yüzdesine bakmanız gerekir.
Hemen Çıkma Oranını Azaltmak İçin İpuçları:
- Sayfa yükleme sürenizi kısaltın.
- Sayfanıza dahili bağlantılar ekleyin.
- İçeriğinize görseller ekleyin.
- Etkileyici bir “harekete geçirme ifadesi” kullanın.
Dönüşüm Oranı
Google Analytics, sitenizde yapılan dönüşüm sayısını ölçmeye yardımcı olabilir. Ancak, dönüşümler kampanyaya bağlı olarak farklı anlamlara da gelebilir.
Çoğu zaman, sayı çırpıcıları yalnızca kampanyanızın etkili olup olmadığını belirlemek için bu pazarlama metriğine bakar. Ancak sonuç, bulmacanın yalnızca bir parçasıdır ve genel dijital pazarlama verimliliği faktörlerinizden biri olmalıdır.
İzlenimler
İzlenim, içeriğinizin veya reklamınızın aldığı genel görünümlerin sayısıdır.
İçeriğiniz aynı kişiye birden çok kez gösterilebilir ve her defasında kişisel bir izlenim olarak sayılır. Sonuç olarak, bu sayı her zaman ulaşılmayacak kadar yüksek olacaktır çünkü erişim metriği kullanıcı başına yalnızca bir kez tetiklenir.
Sosyal Erişim
Sosyal medya platformlarında yaptığınız yayınların çok sayıda kullanıcıya ulaşması amaçlanıyor. Sosyal erişim (reach) metriği, tam olarak kaç kişiye ulaşıldığını gösterir (örneğin, X kişi içeriğinizi gördü).
Ulaşılan insan sayısı her zaman ilgilenenlerden yani hedef kitlenizden daha fazladır, amacınız % 2-5 arasındaki kullanıcının katılımını sağlamaktır.
Sosyal Erişiminizi Artırmak İçin İpuçları:
- Tüm sosyal medya profillerinizi tamamen markalayın.
- Düzenli olarak orijinal içeriği yayınlayın.
- Topluluğunuzla iletişim kurun.
Sosyal Katılım
Sosyal katılım, herhangi bir sosyal medya paylaşımında yapılan etkileşimlerin toplam sayısını yansıtır. Tıklamalar, beğeniler, yeniden paylaşmalar yorumlar ve daha fazlası buna dahildir. Yani tüm sosyal medya başarınızı ölçmek için kullanılan bir ölçüttür.
Bir kullanıcı yalnızca içeriğinizle etkileşime girmeyi seçtiğinde kazanılır! Bu nedenle, içerik türlerinizi ne kadar ilgi gösterdiklerini temel alarak kolayca sıralayabilirsiniz. Bu da gelecekteki içerik oluşturmanıza rehberlik etmeye yardımcı olur.
E-Posta Açık Oranı
E-posta açık oranınız, e-posta kampanyanızı açanların sayısını, toplamda bulunanlara kıyasla ölçer. Yüksek açık oranlar düzgün bir şekilde bölümlenmiş bir listeyi, çekici bir konu satırı ve güçlü gönderim süresini gösterir. Düşük açık oranlar size bu faktörlerin en az birinin yetersiz olduğunu ifade eder.
Tıklama Oranı
Tıklama Oranı (TO) metriği, ücretli reklamların yanı sıra e-posta pazarlamasına da uygulanabilir. E-posta patlamalarına yapılan tıklamalar çoğu zaman panodaki en yüksek dönüşümleri alır.
Tıklama başına ödeme ile ilgili olan TO’nuz, alaka düzeyi puanınızı belirlemeye yardımcı olur ve tıklama başı maliyetinizi etkiler.
Tıklama Başı Maliyet
Tıklama başı maliyet, hem tıklama başına ödeme pazarlamaya hem de siteye tıklama reklam türünü sunan bir dizi sosyal medya platformuna uygulanır.
Bu dijital pazarlama verimliliği ölçümü, her bir tıklama için ödediğiniz tutarı yansıtır. Bu, doğrudan bu alandaki genel pazarlama bütçenizle ilgili olduğu için geçerlidir. TBM’niz ne kadar düşükse bütçeniz o kadar uzun süre yeterli olacaktır.
Dönüşüm Başına Maliyet
Dönüşüm başına maliyet, tamamen bireysel iş modelinizle ve genellikle de bireysel kampanyanızla ilgilidir. Daha önce de belirttiğim gibi, her metrik her kampanya için önemli değil. Satışlarınızı doğrudan çevrimiçi olarak gerçekleştirmiyorsanız bu metriği iptal edebilirsiniz.
Bununla birlikte, kullanıcıların bir sepete bir şey ekleyerek satın almaya dönüştürebileceği bir e-ticaret web sitesi kullanıyorsanız, TBM bir zorunluluk ölçüsüdür. Basitçe söylemek gerekirse, bu metrik size bir site ziyaretçisini satışa dönüştürmek için ne kadar ücret ödeyeceğinizi söyler.
Edinme Başına Maliyet
Edinme başına maliyetiniz (EBM) yalnızca müşterileri abone ettiğinizde geçerlidir. Bir müşterinin daimi ziyaretçiniz olması ve yenilerini elde etmek için harcayacağınız en uygun bütçeyi belirlemenize yardımcı olur.
Genel YG (Yatırım Getirisi)
Bu metrik, başarı için gerçek bir temel teşkil eder. Özetle yatırım getirisi ne kadar harcadığınıza (yatırımınıza) ve ne kadar kazandığınıza (geri dönüşe) eşittir.
Pazarlama için harcadığınız parayı çoğu zaman adam saatleri sayamadığınız için kontrol edemiyor olabilirsiniz. Kampanyanızın YG’sini doğru bir şekilde hesaplamak, genel bir başarı elde edip etmediğinizi belirlemenin anahtarı olacaktır.
Çevrimiçi stratejiniz için bir sonraki kampanyayı oluşturmaya, uygulamaya ve ölçmeye hazır olduğunuzda bu önemli faktörleri unutmayın:
- Öncelikle ve en önemlisi, dijital pazarlama kampanyalarınız için hedefler belirleyin.
- Ardından, bu hedeflere göre bahsettiğimiz değer metriklerini seçin.
Sevgiler!