Marka sahibisiniz ya da kişisel çalışmalarınız var. Web sitenize veya sosyal medya uygulamalarınıza daha fazla ziyaretçi sağlamak ve etkileşim almak istiyorsunuz. Bunun en doğru yolunun ‘reklam vermek’ olduğunu fark ettiniz ve araştırmalar yapmaya çoktan başladınız. Ancak topladığınız veriler o kadar geniş bir yelpazeyi işaret ediyor ki, reklamlarınız için gerekli ve yeterli bütçeyi nasıl ayarlayacağınıza bir türlü karar veremiyorsunuz.
Peki dijital reklam fiyatları neden bu kadar değişkendir? Sizi aydınlatmaya çalışalım.
Açık olmak gerekirse internetin böylesine hayatımızın bir parçası olduğu dönemde, teknolojik gelişmelerin artmasının da etkisiyle reklam fiyatlarının artmasına bağlı olarak marka sahiplerinin de reklam için ayırdıkları bütçeler oldukça arttı.
Ama kabaca, bir internet sitesine reklam vermek istiyorsanız, dijital reklam fiyatları belli başlı birkaç maliyet türü hesabından geçiyor.
- Görüntüleme Başına Fiyatlandırma (CPM: Cost Per Mile / Thousand Impressions)
- Tıklama Başına Fiyatlandırma (CPC: Cost Per Click)
- Aksiyon Başına Fiyatlandırma (CPL: Cost Per Lead/Cost Per Action)
- Satın Alma Başına Fiyatlandırma (CPA: Cost Per Acquisition)
Bunlarla beraber hedef kitleler, doğru reklam modelleri, yeniden hedeflemeler, benzer hedef kitleler, site veya mobil uygulama verileri, kullanıcı davranışları, ülke ve bölgeler, demografik yapılar gibi birçok kriter de dijital reklam fiyatlarının değişkenlik göstermesine sebep olabiliyor.
Projenizi ve elinizdeki bütçeyi düşünün, sınırsız bütçeniz var ise o zaman işler başka tabi 🙂
Dijital pazarlama çalışmalarınızı hayata geçirecekken önünüze çıkan en önemli alanlardan bir tanesi de hangi platforma, ne kadar para harcamalı ya da bütçe planı yaparak hareket etmeliyim? Peki dijital reklam fiyatları neden bu kadar değişken? En uygun bütçeyi nasıl ayarlayabilirim?
İşte bütün bu sorularınızın yanıtı aşağıdaki paragraflarda!
Şimdi biraz detaylandıralım:
Görüntüleme Başına Fiyatlandırma (CPM)
CPM fiyatlandırma sisteminde reklam veren, reklamının görüntülenmesi başına ödeme yapar. Dijital reklamının bulunduğu internet sayfasının 1.000 kez görüntülenmesi 1 birim olarak hesaplanır ve ücretlendirilir. CPM fiyatlandırmasında ziyaretçinin reklama tıklaması gerekmez.
CPM, marka bilinilirliğinin arttırılmasında ve bilinçaltını kullanarak online pazarlamada oldukça etkili. Marka bu yöntemle sürekli ziyaretçinin karşısına çıkarak güven kazanmayı amaçlıyor. Ayrıca bu tip uygulamaları tıklama başına maliyet getiren uygulamalarla birlikte kullanmak farkındalık yaratmanın yanı sıra reklam verenin web sitesine trafik sağlayabiliyor. Bu nedenle reklamın tıklanma sonuçları değil görüntülenme sayısı ücretlendiriliyor.
Diğer adı Display Advertising olan bannerlar ve Rich Media Ads, yani Zenginleştirilmiş Medya Uygulamaları internette en çok kullanılan reklam türü olup CPM üzerinden fiyatlandırılır. Görüntüleme Başına Fiyatlandırma uygulamalarında piyasa standartları, bannerın büyüklüğü ve formatına göre değişiyor. Genel bir standart henüz oturmamış olsa da piyasada talep edilen dijital reklam fiyatları CPM başına 1-10 TL arasında değişiyor. Yayıncı bu fiyat aralığını banner türü ve site kalitesine göre artırabiliyor.
Tıklama Başına Fiyatlandırma (CPC)
CPC fiyatlandırma sisteminde reklam veren, reklam görseline veya bağlantısına yapılan tıklama başına ödeme yapar. Özellikle Google Ads ve Google Display Network olarak isimlendirebileceğimiz Google Reklamları, Facebook reklamları, akıllı linkler (Linkz) için genel olarak tercih edilen CPC fiyatlandırma sistemi oluyor.
Google Ads reklamlarında uygulanan standart dijital reklam fiyatları yok. Google Ads paneli üzerinden yapılan analizde, tıklama maliyetleri tamamen seçilen anahtar kelimelere göre açık arttırma yolu ile belirleniyor. Herhangi bir ‘minimum’ harcama sınırı yok, ayrılacak bütçe sade ve sadece reklam veren tarafından belirleniyor. Bütçenin tamamı harcandığında da reklam otomatik olarak yayından kaldırılıyor. Aynı durum Facebook reklamları için de geçerli. Reklama uygun anahtar kelimeler, seçilen doğru hedef kitlelere yönlendiriliyor. Tıklama maliyetlerinin belirlenmesinde en büyük rolü anahtar kelimeler üstlense de, bütçe sadece reklam verenin insiyatifinde oluyor.
Web sitesi sayfalarında durum biraz farklı oluyor sadece. Metine ve içeriğe uyarlanan Akıllı Link uygulamalarında CPC dijital reklam fiyatları sabittir, ve reklamı vermeden önce tıklama başına ne kadar ödeme yapacağınızı bilirsiniz. Bu fiyatlandırmanın piyasa standardı da yaklaşık olarak 0,40 TL. Tabi yine de reklam kutusu formatına, flash animasyon ve video gibi eklemelere göre değişkenlik gösterebiliyor.
CPC uygulamaları yeni bir marka veya ürünü tanıtırken veya reklam verenin web sitesine hızlı trafik sağlamak konusunda oldukça faydalı olsa da bu uygulamalarda dönüşüm oranlarına dikkat etmek gerekiyor. Eğer bir kampanya esnasında tıklamalar üzerinden gelen ziyaretçilerin dönüşüm oranı düşükse, reklam verenin kampanya içeriğini ve araçlarını gözden geçirmesi gerekebilir.
Aksiyon Başına Fiyatlandırma (CPL)
CPL fiyatlandırma sisteminde reklam veren, ziyaretçisinin internet reklamına tıklayarak web sitesine yönlendirilmesinden sonra kayıt/başvuru formu, e-bülten aboneliği, site üyeliği gibi aksiyonları tamamladıktan sonra ödeme yapar. Yani fiyatlandırma görüntüleme veya tıklama maliyetleri üzerinden değil; sadece belirlenen aksiyonun gerçekleştirilmesi üzerinden belirleniyor. Bu uygulamada reklamın hangi sitelerde yayınlanacağı dahil reklam veren tarafından takip edilebiliyor.
Google Ads, bannerlar ya da akıllı linkler gibi aklınıza gelebilecek bütün reklam araçları üzerinden CPL fiyatlandırma sistemi uygulanabilir.
CPL uygulamalarında da standart bir fiyatlandırma yok. Bu uygulamalar belirlenen aksiyonun detayına göre tamamen reklam veren ve yayıncının pazarlığı üzerinden ziyaretçinin gerçekleştirdiği her aksiyon başına bir ünite fiyatı belirleniyor ve bu dijital reklam fiyatları uygulanıyor.
CPL sistemleri internet reklamcılığı kapsamında en faydalı yöntemlerden biridir. Uygulamada dezavantaj sayılabilecek tek konu, belirlenen aksiyonun net bir tarih aralığında tamamlanmasının mümkün olmaması denebilir. Dolayısıyla kısa vadeli kampanyalarda istenilen sonucun alınıp alınmayacağı kesin olarak bilinemediğinden CPL uzun süreli ya da dönemsel bir reklam stratejisi olarak kullanılmalıdır.
Satın Alma Başına Fiyatlandırma (CPA)
CPL fiyatlandırma sisteminde reklam veren, ziyaretçisinin internet reklamına tıklayarak web sitesine yönlendirilmesinden sonra ürün satın alması sonucunda ödeme yapar. Yani fiyatlandırma görüntüleme veya tıklama maliyetleri üzerinden değil; sadece belirlenen satışın gerçekleştirilmesi üzerinden belirleniyor. Bu uygulamada reklam veren daha az kontrole sahiptir. Reklamın hangi siteler üzerinde yayınlandığını bilemiyor ve sürekli kontrol edemiyor. Bunun sebebi ise belirlenen “satın alma” işleminin ücretli olması.
Google Ads, bannerlar ya da akıllı linkler gibi aklınıza gelebilecek bütün reklam araçları üzerinden CPA fiyatlandırma sistemi de uygulanabilir.
CPA uygulamalarında da tahmin ettiğiniz gibi standart dijital reklam fiyatları yok. Bu uygulamalarda da tamamen reklam veren ve yayıncının pazarlığı üzerinden ziyaretçinin gerçekleştirdiği her satın alma başına bir ünite fiyatı belirleniyor ve bu fiyatlandırma uygulanıyor.
Reklamdan bağımsız olarak trafik nereden gelirse gelsin sadece belirtilen satış işlemi gerçekleştiğinde ücretlendirildiğinden CPA uygulaması internet reklamcılığındaki en iyi yöntem kabul ediliyor. Ancak CPL uygulamasında da olduğu gibi kısa vadeli kampanyalarda pek istenilen sonucu vermeyeceği düşünüldüğünden uzun süreli veya dönemsel bir reklam stratejisi dahilinde kullanılması daha uygun olacaktır.
Bütün bunların dışında dijital reklam fiyatları için:
- SEO Fiyatlandırmaları (Arama Motoru Optimizasyonu)
- E-Posta Gönderim Fiyatlandırmaları
- Online PR / Sosyal Medya Pazarlama Fiyatlandırmaları
- Advergames Fiyatlandırmaları
- Satış Ortaklıkları (Affiliate Marketing) Fiyatlandırmaları
Gibi alternatifler de bulunuyor.
Ancak bütün anlattıklarımızdan da anlaşılacağı üzere dijital reklam fiyatları henüz bir standarda oturmuş değil. Reklam veren markalar ve dijital ajanslarla yayıncıların arasında yapılan anlaşmaya, fiyatlandırmada kullanılacak uygulamanın çeşidine, reklam verenin pazarlama stratejisine ve hedef kitlesine göre tamamen insiyatif dahilinde.
Peki sizin için en uygun fiyatlandırma uygulaması, strateji ve bütçe nedir?
Bize ulaşın, belirleyelim 🙂