Beklenen gün geldi çattı. Hootsuite ve We Are Social iş birliğinde 2021 Dijital Türkiye Raporu sonunda yayınlandı.
2019 ve 2020 Küresel Dijital Raporu’nda Türkiye neler yaşadı hatırlamak için geçmiş yazılara göz atabilirsiniz.
Kahveler doldurulduysa, hadi başlayalım!
Mobil, İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı
2021’de Türkiye’de internet kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre 3,7 milyon arttı. Sosyal medya kullanıcı sayısı %11 artış göstererek Türkiye’deki sosyal medya kullanıcı sayısı toplam nüfusumuzun %70,8’ine eşitlendi.
Cihaz Kullanımı
We Are Social 2021 Dijital Raporu’na göre 16 – 64 yaş aralığında telefon kullanmayan yalnızca %2,3’lük bir kesim kaldı. Telefonların %97,2’si akıllı telefon. Bununla beraber bu yıl tablet kullanımı da artarak %44,4’lere ulaştı. Hem spor hem de ‘business’ için kullanımı yaygınlaşan akıllı kol saati kullanım oranı da %24,5.
Medya İle Harcanan Zaman
24 saatin 8 saati uyuma devri kapandı. Artık günde tam 8 saat ‘online’ız. Cep telefonu, tablet, dizi, film keyfi derken liste uzayıp gidiyor. Bu 8 saatin 3 saati sosyal medyaya ayrılmış durumda. Anlat anlat, paylaş paylaş bitiremedik.
Mobil İnternet Kullanımı
Nüfusun 62 milyondan fazlası mobil internet kullanıcısı.
Cihaz Bazında İnternet Kullanım Oranları
Home office çalışmanın artışı göz önünde bulundurularak, çevrim içi toplantıların da arttığını düşündüğümüzde masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardaki internet kullanımının %15 artışı olağan görünüyor.
Tarayıcı Bazında İnternet Kullanım Oranları
Chrome, Safari ve Firefox her zaman ilk 3’ü oynuyor, buna zaten alıştık. Peki sorarım size: Internet Explorer’ı hala kim kullanıyor acaba? =) Yanlışlıkla falan mı basıyorsunuz? =))
Aylık Ortalamaya Göre En Çok Ziyaret Edilen Web Siteleri TOP 20 (SEMRUSH’a Göre)
Google’ın tahtını sallayabilecek bir site, bir arama motoru henüz gelmedi. Ama listede 5. sırada EBA ile, Türkiye’nin uzaktan eğitime alışmaya başladığını söylemek mümkün.
Aylık Ortalamaya Göre En Çok Ziyaret Edilen Web Siteleri TOP 20 (SIMILARWEB’e Göre)
Semrush’tan farklı olarak Similarweb Google ve YouTube’dan sonra haber sitelerindense sosyal medya platformlarına öncelik verilmiş durumda.
Aylık Ortalamaya Göre En Çok Ziyaret Edilen Web Siteleri TOP 20 (ALEXA’ya Göre)
Alexa Trendyol’un push bildirimlerinden besleniyor olabilir mi? Favorilere eklediğin ürün şu an 16 başka kişinin sepetinde. Acele et!
Cihaz, Yaş ve Cinsiyete Göre En Çok Ziyaret Edilen Web Siteleri TOP 10
Google’ı ziyaret eden kullanıcıların çoğunluğu 25 – 34 yaş aralığında. Marka, ürün ya da bilgi araştırması bu aramaları açıklayabilir. Hatta YouTube, Hürriyet, Ekşi Sözlük, hepsinin ziyaretçi yaş aralığında en fazla oran yine aynı yaş grubunun.
2020 Yılında Neleri Aradık?
#Evdekal sürecinde havaların nasıl olacağını neden bu kadar merak ettik tuhaf doğrusu. Bence 2020’nin en çok aramaları şöyle olmalıydı: Açıklama, yeni kısıtlamalar, sokağa çıkma, düğünler iptal mi, dezenfektan fiyatı, N95 maske, marketler kaça kadar açık…
Kullanıcılar İnternette Ne Tür İçerikler Tüketiyorlar?
Bu slaytı YouTube ve Spotify değerlendirmesi gibi düşünebiliriz. Yemek yapımından mobilya montajına, uzayın derinliklerinden bir bebeğin doğumuna kadar merak ettiğimiz her şeyi bu sene de okumak ya da bir bilenden dinlemek yerine izleyerek öğrenmeyi seçtik.
En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformlarının Yüzdeleri
YouTube Google’dan sonra en büyük arama ağı olmakla beraber sosyal medya sıralamasında da birinci sırada. %89,5’lik bir oranla Instagram onu 2. sırada takip ediyor. Hatırlarsanız We Are Social 2021 Global Raporu’nda dünyada Instagram kullanım oranı en yüksek olan ülke de yine bizdik. Instagram ‘celebrity’lerinin payı elbette göz ardı edilemez. Ancak ben 2022 raporunda özellikle Ocak ayındaki patlayışıyla Clubhouse uygulamasının da bu listede Facebook, Twitter dolaylarında yer alabileceğini düşünüyorum. Ne dersiniz? Yoksa söndü gitti mi sizce?
Facebook’a Genel Bakış
Türkiye’deki Facebook kullanıcısı yetişkin nüfusun %57’sine yakın. Facebook platformu kullanılarak 38 milyon erişim mümkün.
YouTube’a Genel Bakış
Türkiye’deki YouTube kullanıcısı yetişkin nüfusun %65’ine yakın. YouTube platformu kullanılarak 51 milyon erişim mümkün.
2020 Yılında YouTube’da En Çok Neleri Aradık?
YouTube’u bilgi almaktan, eğitimden ziyade eğlence için kullandığımız görülüyor. Müzik dinlemek ya da komedi programları izlemek, popüler diziler seyretmek için yapılan aramalar ilk sıralarda.
Instagram’a Genel Bakış
Türkiye’deki Instagram kullanıcısı yetişkin nüfusun %69’una yakın. Instagram platformu kullanılarak 46 milyon erişim mümkün.
LinkedIn’e Genel Bakış
Türkiye’deki LinkedIn kullanıcısı yetişkin nüfusun %16’sını oluşturuyor. Daha çok aktif çalışan kesim LinkedIn’in kitlesini oluşturuyor. LinkedIn platformu kullanılarak yaklaşık 10 milyon erişim mümkün.
SnapChat’e Genel Bakış
Türkiye’deki SnapChat kullanıcısı yetişkin nüfusun %17’sine yakın. SnapChat platformu kullanılarak 11 milyondan fazla erişim mümkün.
Twitter’a Genel Bakış
Türkiye’deki Twitter kullanıcısı yetişkin nüfusun %20’sinden fazla. Twitter platformu kullanılarak 14 milyona yakın erişim mümkün.
İşletim Sistemi Bazında Mobil İnternet Kullanım Oranı
Hala en çok kullanılan işletim sistemi %83,9 ile Android. iOS’un 2. sırada olmasının en büyük neden sadece Apple cihazlarda kullanılması ve doğruya doğru, bu cihazlardaki pahalılık. Ama yine de %0,2 ve %0,8’lik değişim kıpırdanmaları görülüyor. Ancak Android’in geçilmesi bu hızda biraz zor görünüyor.
Kategori Bazında Mobil Uygulama Kullanım Oranları
WhatsApp, Telegram, Signal vb. mesajlaşma uygulamaları en çok kullanılan 1. sırada. Sosyal medya uygulamaları %96,3 ile onu takip ediyor. Müzik dinleme, oyun, online alışveriş ve bankacılık uygulamalarının kullanım oranları da hatrı sayılır düzeyde. Acaba gerçekçi bir listede photoshop, makyaj ve inceltme programlarını bu tabloda ne zaman göreceğiz? =)
Aktif Kullanıcı Sayılarına Göre En Çok Kullanılan Mobil Uygulamalar
2022’de işler değişir mi bilemem ama çamura düşmekle WhatsApp bozulmamış. Hakkında çıkan o kadar iddiaya rağmen popüler mesajlaşma uygulaması yine listede başı çekiyor. Bununla beraber Trendyol ve Hepsi Burada gibi e-ticaret sitelerine ait uygulamalar da oldukça popüler. Burnumuzu pencereden çıkarttığımızda HES kodu sorulduğuna göre bu uygulama da cepte. Peki bu Getir, Bana Bi, Migros Sanal Market gibi korona virüs salgın döneminde elimiz ayağımız uygulamalar neden ilk 20’de bile değil? Yemeksepeti bile yok mu yani? Düşündürücü.
E-Ticaret Alışverişlerinde Türkiye Neye Ne Kadar Para Harcadı?
Gördüğünüz gibi şehirler arası yasaklar da, seyahat kısıtlamaları da bizi durduramadı. Tatile gitmek zorunda değildik, ama bu dönemde eskisinden de çok ailemizle, sevdiklerimizle vakit geçirmek istedik. 2021’de online alışverişlerde seyahat ve konaklama için tam 5,79 milyar dolar harcadık. Teknoloji zaten pahalı, kabul. Peki her şeyi ‘özel indirim’ günlerinde sepette bilmem kaç iskontayla almamıza rağmen kıyafetlere nasıl 4,72 milyar dolar harcayabildik? İnsanın her şeyi bırakıp Urla’ya yerleşmek yerine Merter’den dükkan kiralamasının geldiği dönemlerdeyiz.
Tüketim Malları E-Ticaretine Genel Bakış
Türkiye’de 37,2 milyon kişi internetten alışveriş yaptı ve 2021’de 11,30 milyar dolar harcandı. Peki hala dijital pazarlama için bir adım atmanın vakti gelmedi mi? Pastadan pay herkesin hakkı.
Çevrim İçi Yemek Siparişlerine Genel Bakış
Söyledim, yine söylüyorum: Reels’lar, story’ler, post’lar… Herkes hepsinde önünde önlük elinde oklava adeta birer aşçı, fırıncı, pastacıydı. Ekmeğimize kadar evde yaptıysak 853 milyon dolarlık yemeği kim yedi? =) 17,85 milyon kişi tarafından kandırıldık…
Yeni Marka Keşfinin Kaynakları
Yeni marka keşiflerini en çok televizyondan edinmiş olsak da küçük bir oranla sosyal medya reklamları hemen ikinci sırada. Raporun başından beri online olan kitle oranlarını, internette geçirilen süreyi düşündüğünüzde bu artık reddedilemez bir gerçek. Üstelik arama sonuçları ve özellikle sosyal medya reklamlarıyla markanızı ulaştırmak istediğiniz hedef kitleyi seçebiliyor olmak, tam olarak müşteriye dönüştürme oranınızın yüksek olduğu yumuşak karna çalışmak demek. Yani mantıklı yatırım.
Marka Araştırması İçin Birincil Kanallar
Hiç alışveriş yapmadığımız bir siteden, hiç yumurtasını yemediğimiz çiftlikten, daha önce kazağını almadığımız bir butikten bilgi edinmek için aradık, ona sorduk: Google’a. Ama sosyal medya reklamları ve Influencer’ları da hemen arkamızdaydı. Anlattılar memnunuz / memnun değiliz. Bu ürünü alın, bu markayı kullanmayın, buyurun bu da ikisinin fiyat karşılaştırması…
Dijital Reklamlar İçin Ne Kadar Harcama Yapıldı?
Rakamlar sizi korkutmasın, yukarıda da söyledim: mantıklı yatırım. 2021’de dijital reklam için yapılan toplam harcama neredeyse 700 milyon dolar. Bu kadar işletme, yanılıyor olabilir mi?
Ama artık satışın, kârın ve beklenen gelirin en iyi elde edilebileceği yerin dijital pazarlama olduğunun farkına varan herkes dijital reklam için bir adım atmaya başladı. İster e-ticaret yapın, isterseniz de ürün veya hizmetiniz için fiziki bir dükkanınız, mağazanız olsun, en sonuç odaklı reklam, dijital reklamdır.
Sevgiler!