1. COVID-19’un E-Ticaret Üzerindeki Etkisi
Koronavirüs salgını, e-ticaretin ve sipariş değerinin büyümesini tetikledi. Birçok kategoride alışverişi çevrimiçine taşıma 2021’de de büyük olasılıkla devam edecek. Ayrıca, daha fazla müşteri daha önce hiç duyulmamış markalardan ürün satın alıyor ve dijital teknolojiyle daha uyumlu hale geldi.
- COVID-19 sırasında sipariş başına ortalama ürün %60 arttı.
- Tüketicilerin %44’ü salgın sırasında yeni markalar denedi (Arlington Araştırması).
- Alışveriş yapanların %43’ü artık çevrimiçi alışveriş konusunda daha olumlu düşünüyor. Tüketicilerin neredeyse %40’ı, dijital teknolojide kısıtlamalar öncesine göre daha rahat olduklarını bildiriyor.
- Ağustos ayında, çevrimiçi hediye mağazaları brüt ürün değerinde %490’ın üzerinde büyüme kaydetti.
- COVID-19’a rağmen, dünya çapında alışveriş yapanların neredeyse %90’ı hala yılbaşı ve diğer mevsimlik tatiller için alışveriş yapıyor olacak.
Şimdi, hedef kitlenizi ve potansiyel olarak ürün tekliflerinizi genişletmek için iyi bir zaman. Özellikle büyük tarihler ve tatillerde, ekstra satış yaratma fırsatlarını araştırın. Ek satış, çapraz satış ve ürün paketlemeyi düşünün. Örneğin, yalnızca kahve fincanları sunmak yerine, onları kişiselleştirmeyi ve / veya %X indirimle ve hediye paketi içeren bir ürün sunmayı teklif edin.
2. E-Ticaret Reklamcılığı
EBay veya Amazon gibi popüler pazarlarda organik sonuçlarda ilk sırada yer almak bugün en iyi sonuçları getirmeyebilir. Ücretli reklamların öne çıkması nedeniyle, ilk organik sonuç sayfanın ortasına kadar görünmeyebilir.
Ama sonuçta e-ticaret reklamcılığı yükselişte.
- Dijital, 2021 yılına kadar toplam reklam harcamasının %51,3’ünü temsil edecek (eMarketer).
- E-ticaret reklam harcaması %115 arttı.
E-ticaret reklamcılığı yalnızca maliyetlerle değil, aynı zamanda faydalarla da ilgilidir. Pazar yerlerindeki reklamlar, ürün sayfası görüntülemelerini, işlemleri ve geliri olumlu yönde etkiler. Genel olarak, satışlarda kısa vadeli bir artış için çok etkilidirler. Bununla birlikte, etkili bir uzun vadeli reklamcılık stratejisi tamamen farklı bir şeydir. Bazen satıcılar daha fazla reklam çabası sarf etmelidir, başka bir zamanda ürünler (aşırı) reklam harcaması olmadan nispeten kolay bir şekilde satılabilir.
3. Çevrimiçi Alıcı Demografisini Değiştirme
E-ticaret müşterilerinin çoğunun nispeten genç olduğu zamanlar geçmişte kaldı. Günümüzde çevrimiçi alışveriş yapanlar, çevrimiçi satıcıların kampanyalar, iletişimler ve promosyonlar planlarken akıllarında tutmaları gereken birçok yaş grubunu temsil etmektedir.
- 25-34 yaş grubundakiler 2020’de en yüksek çevrimiçi satın alma penetrasyonuna sahip oldu. 65 yaş üstü grup en az satın aldı.
- 55 yaşın üzerindeki normal çevrimiçi alışveriş yapanların sayısı 2020’de üç katına çıktı.
- En büyük dijital alıcı grubu, 2020’de 25 ila 34 yaşları arasındaki Y kuşağıydı. İkinci en büyük grup 35 ila 44 yaşındakilerdi.
- 65 yaş ve üzerindeki tüketicilerinin %5’i, fiziksel mesafe ve kendi kendini karantina uygulamaları nedeniyle ilk kez çevrimiçi bir ürün satın aldı.
İnternet üzerinden alışveriş yapanların çoğunluğu 25 ila 34 yaşları arasında olsa da, daha yaşlı müşteriler, gereklilik ve kullanım kolaylığındaki gelişmeler nedeniyle çevrimiçi alışverişte giderek daha rahat hissediyor.
4. Sosyal Medyada E-Ticaret Alışkanlıkları
Ürününüzü ne zaman ve nerede sergileyeceğinize karar verirken bunu aklınızda bulundurun:
- 08:00 – 09:00 çevrimiçi satışlar için en yoğun zamandır. 2020’de tüketicilerin %40’ı Facebook, %13’ü Instagram ve %12’si Pinterest üzerinden alışveriş yaptı.
- Büyük promosyonlarınızı ve pazarlama kampanyalarınızı yoğun zamanlarda planlayın, ancak bunların her platforma özel olması gerekebileceğini bilin. Ve elbette stratejinizdeki demografi veya konumlar gibi diğer faktörleri de göz önünde bulundurun.
Müşteri tabanınızla daha iyi bağlantı kurmak için çok kanallı bir sosyal medya satış stratejisine yatırım yapmayı düşünün. Başka bir deyişle, her platformu kullanıcılarına en iyi şekilde hizmet verecek şekilde optimize edin ve tüm platformlarınızı tek ve sorunsuz bir yaklaşımla entegre edin.
5. Sınır Ötesi Satın Alımlar
E-ticaret Ocak ve Haziran ayları arasında dünya satışlarında 2019’un aynı dönemine kıyasla %21 artış gösterdi. Sınır ötesi e-ticaret Mayıs ayında %42 büyüdü.
Uluslararası e-ticaret genişlemesi, özellikle, ücretli pazarlama kampanyaları satıcının yerel / mevcut pazarında bir düzlüğe ulaştığında etkilidir. Trafiği artırmak için TBM’leri daha da artırmak, kampanya tıklamalarını, satışları ve genel karlılığı azaltabilir. Bu gibi durumlarda, daha az rekabetçi pazarlar daha düşük TBM’ler ve reklam harcamalarından daha iyi getiri sağlayabilir.
6. Ödeme Yöntemleri
Çevrimiçi alışveriş yapanlar, bir satın alma işlemi yaparken hız ve rahatlık bekler, bu da satıcıların tercih ettikleri ödeme yöntemiyle ödeme yapmayı mümkün kılması gerektiği anlamına gelir:
- Giderek artan alternatiflere rağmen, kredi kartları en popüler ödeme yöntemi olmaya devam ediyor, bu nedenle ödeme sırasında popüler kart sağlayıcılarının logolarını açıkça gösterin.
- Visa ve Mastercard, en popüler iki kredi kartı şirketidir.
- PayPal, dünya çapında çevrimiçi alışveriş yapanlar arasında tercih edilen ödeme yöntemidir. Çevrimiçi alışveriş yapanların %40’ından fazlası bu yöntemi kullandığını bildiriyor.
- Dijital ve mobil cüzdan ödemeleri, dünya çapında çevrimiçi işlem hacminin neredeyse %42’sini oluşturuyor. Buna rağmen çevrimiçi satıcıların yalnızca %29’u mobil cüzdanları kabul ediyor.
7. Ücretsiz Kargo
Ücretsiz gönderim, çevrimiçi satın alma kararının son aşamalarında nihai satış yapıcı olabilir. “Ücretsiz” güçlü bir tekliftir: İnsanlar ücretsiz kargolanan paketlere yoğun ilgi eğilimi gösterirler.
- Tüketicilerin %85’i hızlı kargoda ücretsiz kargoyu tercih ediyor.
- Ortalama alışveriş sepetinden vazgeçme oranı yaklaşık %70’tir. Gönderim ücretleri ve diğer ekstra maliyetler, alışveriş yapanların satın alma işlemini çevrimiçi olarak tamamlamamaya karar vermelerinin ana nedenidir.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!
Önceki Yazı: 2021 Dijital Pazarda Bizi Neler Bekliyor?
Sonraki Yazı: 2021 İçin Sosyal Medya Yönetim İpuçları