Trend 1: Dijitale Hazır Kültür
Tüketiciler, tercih ettikleri kanallarda markalarla tutarlı bir etkileşim istiyor. Alışveriş yapanların %73’ü, alışveriş yolculukları sırasında birden fazla kanal kullanıyor. Deloitte’a göre, tüketicilerin %75’i bir şirketin tüm departmanlarında tutarlı etkileşimler bekliyor. Tüketicilerin %86’sı, bir markayla konuşurken kanallar arasında geçiş yapabilmek istediğini söylüyor. Müşterilerin %92’si canlı sohbet hizmetlerinden memnun – bu da onu en yüksek müşteri memnuniyetine götüren destek kanalı yapıyor. Ve tüketicilerin %78’i, müşteri hizmetlerinde markalarla bağlantı kurmak için mobil cihazlar kullanıyor. Bu da şu anlama geliyor ki, kuruluşların yeni dijital müşteri hizmetleri yöntemlerine yatırım yapması gerekiyor.
Trend 2: İnovasyonun Demokratikleşmesi
İşletmeler, üretkenliği artırmak için düşük kod geliştirme araçlarına bakacak. Araştırmalara göre, büyük işletmelerin%75’i 2025’e kadar hem BT uygulama geliştirme hem de vatandaş geliştirme girişimleri için en az dört düşük kod geliştirme aracı kullanacak. Uygulama geliştirme faaliyetlerinin%65’inden fazlası düşük kodlu uygulamaların bir sonucu olacak. Bu eğilimler, BT ve CIO’lar için inanılmaz derecede önemlidir – iş kollarında teknoloji birikimini sağlamak ve artırmak temel bir önceliktir.
Trend 3: Otomasyon
Otomasyon, inovasyonu mümkün kılmak için akla ilk gelen şeydir. Salesforce’a göre, BT organizasyonlarının %81’i, ekip üyelerinin önümüzdeki 12 ay ile 18 ay arasında yeniliğe odaklanmasına olanak sağlamak için daha fazla görevi otomatikleştirecek. McKinsey, kuruluşların %57’sinin en azından bir veya daha fazla iş birimi veya fonksiyondaki süreçlerin otomasyonunu denediklerini söylüyor. Araştırmalar BT karar vericilerinin %30’unun otomasyonun dijital dönüşüme bağlı önemli bir iş girişimi olduğunu söylediğini ortaya koydu.
Çoğu finans kurumu, salgın sonrası bir ekonomide kredi kaybı olasılıkları ve gelirlerin daralması konusunda endişelendiğinden, otomasyon ve robotik üzerindeki ilgi karakteristik gibi görünüyor. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) , hem şirket içi hem de dış kaynaklı İK’ya uygun maliyetli bir alternatif sunarak üretkenliği artırabilir.
Trend 4: API Güvenliği
Müşterilerin %84’ü, güçlü güvenlik kontrollerine sahip şirketlere daha sadık. Güvenlik aynı zamanda en önemli kurumsal teknoloji yatırımıdır. Geçen yılki veri ihlallerinin %43’ü bir web uygulaması güvenlik açığının sonucuydu. Web özellikli uygulamaların %90’ı, kullanıcı arabiriminden ziyade API zayıflıklarının saldırılarına daha fazla maruz kalacaktır. 2022 itibarıyla API suistimalleri, kurumsal web uygulamaları veri ihlalleri için en sık görülen saldırı vektörü olacak. Web trafiğinin %83’ü artık API trafiği.
API’ler aynı şekilde, dağıtılan uygulamaları bir veri mağazasının devine dönüştürmelerine yardımcı olacak, kritik iş kararlarında onlara yardımcı olacak ve genel yatırım getirilerini artıracak.
Trend 5: Mikro Hizmetler
Mikro hizmetlerin benimsenmesi sektörler arasında artıyor. Mikro hizmetleri üretime dağıtan şirketler, ölçeklendirmek için bir tür hizmet ağı yeteneklerine ihtiyaç duyacak. Hizmet ağı, mikro hizmet dağıtımları için bir mimari modeldir. Birincil amacı, hizmetten hizmete iletişimi güvenli, hızlı ve güvenilir hale getirmektir. Hizmet ağı hala yeni bir teknolojidir, ancak kuruluşların %46’sı onu deniyor veya önümüzdeki 12 ay içinde değerlendirmeyi veya uygulamayı planlıyor.
Trend 6: Veri Analizi – Veriler Bölünüyor
Yöneticilerin %52’si iyi geliştirilmiş ve tasarlanmış bir kurumsal veri analizi çabasına sahip olmanın, üstün bir müşteri deneyimi sunmamızı sağladığını söylüyor. Ayrıca, kuruluşların %48’i, dijital dönüşümü tamamlayamazlarsa gelirlerinin olumsuz etkileneceğine inanıyor. Büyüme şirketlerinde veya pozitif gelir artışı gören şirketlerde ürün yöneticilerinin %48’i, müşteri algısı ve duyarlılık verilerini toplamak ve analiz etmek için analitiği kullanıyor.
Müşterinin tek bir görünümünü oluşturmak ve gerçek dijital dönüşümü elde etmek için verileri bu sistemler arasında entegre etmek ve birleştirmek çok önemlidir. Bu aynı zamanda dijital dönüşüm girişimlerinin başarısız olmasının bir numaralı nedenidir. Sistemler ve uygulamaların sayısı katlanarak artmaya devam ederken, ekipler bunu fark eder. Başarılarının anahtarı, verileri daha hızlı sunmalarına yardımcı olacak şekilde, nerede olursa olsun, verilerin kilidini açmaktır.
Trend 7: Dijital Bankacılık Deneyimleri
Finansal kurumlar, hem basit hem de hızlı dijital işlevsellik sağlamak için daha kayda değer bir baskıya maruz kalacaklar. 5-10 dakika (veya daha fazla) içinde tamamlanabilen yeni hesap açma veya kredi başvurusu süreçleri yerine, dernekler dahili süreçleri, prosedürleri ve veri akışını sıfırlayarak, bir anda ortaya çıkan sonuçların belirlediği artan müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak muazzam teknoloji şirketleri ortaya çıkacak.
Bazen finansal kurumlar, gelişmiş dijital tüketici deneyimleri oluşturmak için harici sunum katmanlarını arka ofis veri katmanlarından ayırabilir. Bu değişimin bir örneği, birkaç finans kurumu ile olan Google Plex ilişkisidir. Geçmişte geliştirilmiş hesap açma ve kontrol ve tasarrufların karışımı olan yeni yardım, basit, sorunsuz ve kişiselleştirilmiş dijital etkileşim sağlar.
Trend 8: 5G Yaygınlaşacak
Son yıllarda 5G’nin avantajlarını keşfediyorduk, ancak uzun süreli çalışma, video konferans ve dijital işbirliği bu yıl hayatımızın en önemli parçaları haline gelene kadar sağlam bağlantı ve daha fazla bant genişliği gereksinimi gerçek ve sağlam bir hale gelmedi.
Düzenli olarak gelişen IoT sensörleri dahil olmak üzere akıllı telefonlara, tabletlere ve farklı cihazlara olan bağımlılığımız, telekomünikasyon ve multimedya kuruluşlarının ihtiyaç duyacağımızı kesinlikle fark ettiği çok yollu otoban ihtiyacını vurguluyor. Günümüzde kuruluşlar bağlantının kesilmesine dayanamıyor ve 5G düzenlemeleri çok önemli bir hale geldi. Genel olarak çalışmaya ve okulu evlerimizden takip etmeye devam ederken, 5G’nin değeri 2021’de giderek yaygınlaşacak.
Trend 9: Dijital Siber Güvenlik
Siber güvenlik, önemini hiçbir zaman kaybetmemiş olsa da, geçen yıl kritik teknoloji trendlerinin altından kalkmıştı, ancak salgınla birlikte siber güvenlik yeniden son derece önemli hale geldi. Hackerlar, dünya çapındaki organizasyonlara yönelik saldırılarını büyütmek için Hacker the Covid salgını var. Bankalara yönelik saldırılarda %238’lik bir artış ve bulut çalışanlarına yönelik saldırılarda %600’lük bir artış yalnızca Ocak-Nisan 2020 arasında görüldü. Yakınlarda aynı güvenli ağ üzerinde daha az sayıda çalışanla birlikte, kuruluşların siber güvenlik stratejilerini desteklemeleri ve bunları ev ağlarına ve evden mobil iş cihazlarına dönüştürmesi önemli.
Trend 10: Dönüştürülmüş Müşteri Deneyimi
Artık sadece en iyi ürünlere sahip olmak yeterli değil. Yeni Y kuşağı dalgası sadakatin yerine rahatlığa yöneliyor. Gelişmiş web uygulamaları, sınıfının en iyisi kullanıcı deneyimine sahip gerçek yerel mobil uygulamalar, akıllı sohbet robotları, konuşma uygulamaları, giyilebilir cihazlar ve artırılmış gerçeklikten yararlanan sürükleyici deneyimler şeklinde modern web’i destekleyen dijital deneyimler arıyor.
Bonus: Evden Çalışma
İşçiler bir süredir daha fazla iş esnekliği talep ediyorlardı ve geniş ölçekte uzaktan çalışmaya izin vermeyi seçen bir kuruluş, normalde bir veya iki başlığı garanti edecek kadar uç noktadaydı. Bu yıl, aniden evden çalışma yaparken temelli yola çıkan bu yıl, bazı kuruluşlar için, özellikle de ciddi Covid kilitlenmeleri olan bölgelerde, tek makul alternatifti. Nitekim, ekonomiler yavaş yavaş yeniden başlasa ve çalışanların işe dönmelerine izin verilse bile, kuruluşlar olası salgın direnişlerinden koruyacak işçileri emanet etmeye devam edecekler. Google ve Facebook gibi çok sayıda büyük teknoloji kuruluşu, çalışmalarını ev düzenlemelerinden 2021 boyunca veya 2021 yılı boyunca genişletti. Önemli ölçüde, daha küçük kuruluşlar bu yeni keşfedilen esnekliği operasyonel bir seçim olarak tutuyorlar.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar: