Skip to content

Blog Stratejisi

Blog Stratejisi

Blog Stratejisi, web sitenizin ve markanızın çevrimiçi görünürlüğünü artırmayı sağlar. İçerik sürecinde duygusal ve sayısal zeka göz önünde bulundurarak üretilmelidir.

İzleyici trafiğini hızlandıran ve rekabet avantajı yaratan tek unsur, yani blog olmadan hiçbir pazarlama stratejisi tamamlanmış sayılmaz. Bu paha biçilmez olası satış yaratma aracından vazgeçenler, daha yüksek dönüşümler ve daha yüksek YG için altın bir fırsatı kaçırıyorlar.

Vizyonu iletmenin ve marka kimliğini oluşturmanın blogdan daha iyi bir yolu var mı?

Elbette başarılı bir blog oluşturma, her iki haftada bir 500 kelime yazmaktan fazlasını gerektirir; bu başlı başına tam zamanlı bir iştir. Mükemmel blog, gereksinimleri eğilimler ve demografi ile değişen ideal bir blogdur.

Doğru Kitle İçin Blog Oluşturun

Hedef kitlenizi tanıyın. Örneğin, hem retro hem de güncel video oyunları satan bir işletme olan (yılda 200 milyon dolarlık bir endüstrinin parçası) The Old School Game Vault, oyun incelemelerini içeren bir bloga sahip. Bu, blogunuzun içermesi gereken içerik türüdür: hedef kitlenizle alakalı gönderiler.

Net Hedefler Belirleyin

Her zaman işinizi ve neyi başarmak istediğini tanımlayan net blog hedefleri belirleyin. Bu, konu dışına çıkmanızı ve gereksiz içeriğe sahip blog gönderilerini araya karıştırmanızı önler. Ve her şeyden önce gerçekçi hedefleriniz olsun. Ayrıca, sosyal medya paylaşımları ve yorumları gibi başarıyı gösteren geçmiş ölçümlere bakarak gelecekteki içerik stratejilerini belirleyebilirsiniz.

Blogunuz için hedefler belirlemediyseniz, blogdan en iyi şekilde yararlanıp yararlanamayacağınızı asla bilemezsiniz. Amacınız para kazanmak mı? Sadece toplum yararına içerik üretmek? Belki de sadece mizah? Blog oluşturma hedeflerinizi tanımlayın ve blogunuzun bunlara ulaşmanıza yardımcı olup olmadığını düzenli olarak kendinize sorun.

Editoryal Bir Blog Programı Takip Edin (Ancak Doğaçlama Yapmaktan Korkmayın)

blog stratejisi

Tutarlılık burada çok önemlidir. Ayda bir veya iki kez blog yazmak, blog yazmamak gibidir. Bu basit matematik: Ne kadar çok gönderi paylaşırsanız blogunuz o kadar başarılı olur. Bu arada anlık trendleri kaçırmayın; top10 listelerinde kapsama alanınıza giren bir konu gördüğünüzde kağıdı kalemi alıp hemen yazın. Program, takvim derken gecikmeyin. ‘Nothing Else Matters’ demiyorum, ‘Stories Matter’ diyorum, yani hikayeler önemlidir! Akıllar Metallica’ya gitmesin lütfen. =)

Bir İçerik Tanıtım Stratejisine Sahip Olun

İçeriğiniz, sosyal ağlarda paylaşım için alıntılar, pasajlar ve yetkili kaynaklara bağlantılar içermelidir, çünkü bu tür modern optimizasyonlar tahmininizden fazla trafikle size döner. Modern pazarlamanın üç temel direğinden birini kesinlikle gözden kaçırmayın: sosyal medya!

Ses ve Üslup Önemlidir

Ses ve üslup, içerik stratejisi uzmanının araç setindeki son derece güçlü “ön saf” araçlardır.
Bir markanın sesi, kişiliğini ve kimliğini yansıtır. Tüm içerikte tutarlı olmalıdır. Öte yandan ton, içeriğin bağlamına göre uyarlanabilir ve uyum sağlamalıdır.

Görsel Olarak Çekici İçerik Oluşturmak için Fotoğraflar, Videolar, Tablolar, İnfografikler Ekleyin

İnsan olarak beynimiz görsel unsurları tercih eder. Renkleri ve nesneleri seviyoruz çünkü estetik beynimizdeki duygusal tepkileri tetikliyor.

İnsanlar infografiklere bakmayı severler çünkü bilgiyi ilgi çekici ve kolay tüketirler.

Blog yayınlarınızdaki resimler de aynı bu şekilde kullanıcının dikkatini çeker ve yalnızca görsel öğeye değil, aynı zamanda etrafındaki metne de odaklanmalarına yardımcı olur.

Blogunuzun Kişiliğe İhtiyacı Var

Dürüst ve bilgilendirici olmanın yanı sıra, blogunuz kişiliğe dayalı olmalıdır. Okuyucular, işletmeye bir yüz eklemeyi sever. Örneğin CEO’lar kurumsal blogları için başarılı yazılar yazdığında sektöre hitap eden üst düzey yöneticiler bile harekete geçiyor.

Eylem Odaklı İçeriğe Sahip Olun

Başarılı bir blog, hedef kitleye iletilen odaklanmış bir mesajdır. Her blog gönderisinin üzerinde işlem yapılabilir bir nokta olduğundan ve bu noktanın başlıkta yer aldığından emin olun. Bunu açılış paragrafında tekrarlayın ve gövde metninde destekleyin. Açık, özlü ve ikna edici olan her zaman günü kazanır, unutmayın.

Harika Başlıklar Yazmayı Öğrenin

Blog-Yazmak-Sandiginizdan-Cok-Daha-Buyuk-Bir-Sorumluluktur_2b

Kullanıcılar içeriğinizi arama sonuçlarında veya RSS beslemelerinde bulduğunda, gördükleri ilk şey makale başlığınızdır.

Akılda kalıcı bir blog yazısı başlığı öne çıkar ve daha fazla tıklama alır. Oysa sade ve sıkıcı bir başlık göz ardı edilir.

  • İyi bir başlık, duygusal bir tepkiyi tetikler. (neşe, şaşkınlık, şok, merak, korku, heyecan vb.)
  • Okuyucularına bir değer katacağı hissini verir.
  • İçeriği hedef anahtar kelimeler ekleyerek tanıtır.
  • Metin yazarları duygusal tepkileri tetiklemek için güçlü kelimeler kullanırlar. Kullanıcılara makalenin neden değerli olduğunu veya başlığa tıklayarak ne elde edeceklerini söylerler.
  • Son olarak, iyi bir başlık kullanıcıları harekete geçirme ifadesi içerir.

İçerik Stratejisi Ekip Çalışması Gerektirir

Hepimiz ‘İçerik kraldır!’ sözünü defalarca duymuşuzdur. Ancak tek başına içerik, dijital bir projeyi hayata geçiremez. İçerik, akran disiplinleriyle dirsek temasında çalışmak zorundadır.

İçerik stratejisi aşamasında önemli ölçüde danışılması gereken meslektaş disiplinleri şunlardır:

  1. Kullanıcı Deneyimi
  2. Tasarım
  3. Bilgi Mimarisi
  4. Metin Yazarlığı
  5. Geliştirme
  6. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  7. Pazarlama
  8. Halkla İlişkiler ve Marka Oluşturma

İster büyük ister küçük bir ekip olun, içerik oluşturma ve uygulama konusunda bütünsel bir bakış açısının alınması çok önemlidir.

Blog Stratejisinde Sayısal Zeka

Gerçek: Şu anda okuduğunuz blog her ay on binlerce dolar üretiyor.

İkinci Gerçek: Binlerce okuyucu her ay bu bloga akın ediyor.

Üçüncü Gerçek: Siz de yapabilirsiniz.

Uygulanabilir bir içerik stratejisi, ilk kelimeden yayına kadar geçen tüm yaşam döngüsünü ele alır. Blog okuyucunuzun ne istediğini bilin ve büyümekten korkmayın.

SEO, her içerik stratejisinin temel bir parçasıdır ve olması gerekir. İçerik stratejistleri, yalnızca arama motorlarından gelen web yöneticisi yönergelerine uyacak şekilde içeriği yönetmek için değil, aynı zamanda yalnızca anahtar kelimeleri kullanmak yerine marka oluşturan içerik planlamak ve oluşturmak için de iyi bir konuma sahiptir.

Arama sonuçlarında başarılı olmak için Google’ın kalite yönergelerine uymak ve bilinen SEO hilelerinden kaçınmak her zamankinden daha önemlidir. Google, kaçınılması gereken SEO taktikleri için bir kontrol listesi bile sağlar.

Geliştiricilerinizin İçeriğinizi Meta Verilerle Desteklemesini Sağlayın

Bir web geliştirme bağlamında meta veriler, web geliştiricilerinin arama motorlarının (ve diğer uygulamaların) bir web sayfasındaki içeriği daha iyi anlamasına yardımcı olmak için kullanabilecekleri bir dizi programlama yönergesidir.

  • Meta veriler, içeriğinizin arama sonuçlarında diğerlerinin arasından sıyrılmasına yardımcı olabilir.
  • Meta veriler, beklenmedik bağlamlarda görüntülendiğinde içeriğinize daha fazla anlam katabilir (örneğin, diğer web sitelerinde görünen TripAdvisor yorumları).
  • Meta veriler, farklı cihazlarda (örn. mobil, tablet, TV vb.) görüntülendiğinde içeriğinize daha fazla anlam verebilir.

Sonuç olarak geliştiricilerinizin, arama sonuçlarında daha fazla görünürlük ve daha zengin bir kullanıcı deneyimi elde etmek için içeriğinizi meta verilerle sarmalamasını sağlayın.

İçerik Stratejinizi Planlamak İçin Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Blog-Yazmak-Sandiginizdan-Cok-Daha-Buyuk-Bir-Sorumluluktur_4

 

Anahtar kelime araştırması, içerik oluşturucular ve SEO uzmanları tarafından kullanılan bir tekniktir. Kullanıcıların aradıkları içeriği bulmak için Google’da ve diğer arama motorlarında yazdıkları belirli kelimeleri ve cümleleri keşfetmenize yardımcı olur.

  • İnsanların aradığı gerçek arama terimlerini keşfedin.
  • Popüler arama terimleri için benzersiz içerik fikirleri bulun.
  • Rakiplerinizden öğrenin ve onları daha iyi içerikle yenin.
  • Blogunuza sürekli trafik çekmek için bir dizi sütun makale oluşturun.

Dijital İçerik Pazarlama Stratejisinde 5N1K

Bu altı sorunun tamamı cevaplanmadıkça hikayenizin tamamlanmayacağını iddia ediyorum!

Çünkü bu soruların herhangi birinin ihmal edilmesi içeriğinizde bir boşluk bırakacaktır.

  • Neden – İş durumunu ve hedeflerini bilin. Neden bu projeye başlıyorsunuz?
  • Ne – Mesaj nedir?
  • Nerede – Mesaj nerede okunacak (konum, cihaz, bağlam)?
  • Nasıl – İçeriği nasıl sunmalı / yapılandırmalıyız?
  • Ne Zaman – İçeriği oluşturma ve yayınlama işleminin zamanlaması.
  • Kim – Okuyucu kim?

Metrikler

Düzenli olarak içerik oluşturmanızı sağlayan bir blog stratejisi bulduğunuzda, sonuçlarınızı ölçmeniz gerekir.

Peki neyi izlemelisiniz?

Bariz trafik ve sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra yorumları takip edin. Bunlar daha iyi bir katılım göstergesidir (blogunuzun amacı insanlarla ilişkiler kurmaktır) ve daha da önemlisi, dönüşümleri takip eder. E-posta listenize kaydolarak, sosyal ağlarda sizi takip ederek veya doğrudan sizinle iletişime geçerek gönderinizi kaç kişi okudu ve potansiyel müşteri haline geldi.

Bu, hedeflerinize ulaşılıp ulaşılmadığını ortaya çıkarabilecek adımdır.

Daha sonrasında Google Analytics raporlarınıza da göz atmayı unutmatın, tıklamayı artırmak, hemen çıkma oranını azaltmak için ne gerekiyorsa yapın. Bilmiyorsanız, ilgili makale için burayı tıklayın.

Dahili Bağlantıları Rutin Bir Görev Haline Getirin

Artık iyi içerik oluşturmaya başladığınıza göre, makalelerinize mevcut blog gönderilerinizden bağlantı vermek önemlidir. Buna dahili bağlantı denir ve SEO’da büyük bir rol oynar.

  • Dahili bağlantılar, Google’ın web sitenizdeki farklı makaleler arasındaki bağlamı ve ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. Daha sonra bu bilgileri sıralama sinyalleri olarak kullanır.
  • Stratejik olarak ve bağlam içinde yerleştirildiğinde dahili bağlantılar, sayfa görüntülemelerini artırmanıza ve hemen çıkma oranını düşürmenize yardımcı olabilir.
  • Üçüncü taraf web sitelerinden makalelerinize bağlantı vermelerini istemek daha zordur. Kendi sitenizde bağlantı oluşturmak çok daha kolaydır.

Statik Sayfalar İçin İçerik

Blog Yazmak Sandiginizdan Cok Daha Buyuk Bir Sorumluluktur

 

Hakkında Sayfası

Herhangi bir blogdaki en geleneksel sayfa ‘Hakkında’ sayfasıdır. Bu sayfa, blogunuzun yeni ziyaretçilere ne hakkında olduğunu, kim olduğunuzu ve belirli konunuz hakkında neden bir blogunuz olduğunu söyler. Nişinize ve tarzınıza bağlı olarak, sağladığınız bilgiler tamamen iş veya kişisel ve eğlenceli olabilir.

İletişim Sayfası

Bu sayfa, blogunuzun ziyaretçilerinin sizinle her zaman iletişim kurmasına olanak tanır. E-posta adresinizi ve sosyal ağ bağlantılarını içeren basit bir sayfa olabilir veya ziyaretçilerin web sitenizden ayrılmadan sizinle iletişim kurmak için kullanabileceği basit bir iletişim formu eklentileri kullanabilirsiniz.

Ürünler

Blogunuzu işletmenizi tanıtmak için oluşturduysanız, sattığınız mal ve/veya hizmetlerin ayrıntılarını içeren bir sayfa olduğundan emin olmak istersiniz. Alternatif olarak, işletmeniz için zaten bir web siteniz varsa, menünüzde ona bir bağlantı verebilirsiniz.

Blog, okuyucuları dünyanıza davet etmenin ve şirketinizle bir sohbet başlatmanın düşük maliyetli, düşük riskli bir yoludur. Tüketicilerin %71’i, ilgilendikleri bir şirket tarafından üretilen içeriği okumak için zaman harcıyor.

Sorumluluk Reddi / Politika

Kendinize biraz sorumluluk koruması sağlamak için, bir sorumluluk reddi beyanı veya politika sayfası düşünmelisiniz.

Örneğin, bir sağlık blogu yazıyorsanız, ancak bir tıp uzmanı değilseniz, doktor veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı olmadığınızı söylemek ve okuyucuların tıbbi bilgiler için doktorlarını görmelerini önermek için bir sorumluluk reddi beyanı oluşturmak isteyebilirsiniz.

Ayrıca, web sitenizin ziyaretçilerini, analitik izleme, Google AdSense, bağlı kuruluş pazarlama bağlantıları ve diğer içerik türlerini kullandığınız konusunda da bilgilendirmek isteyebilirsiniz. KVKK yaptırımları oldukça ağır, sonra canınız sıkılmasın.

Sonuç

İçerik oluşturma süreci oldukça yorucu ve dikkatli olunması gereken bir durumdur. Web sitesi için en önemli şey kullanıcısına fayda sağlayan ve güncel içeriklerin olmasıdır. Sizde web siteniz için profesyonel içerik üretimi, yapan ajans veya firma arıyorsanız doğru adres Webolizma. Alanında uzman ekibimiz, blog stratejisi belirlerken sektörünüzü ve rakiplerinizi analiz etmektedir.