Sadece ses tabanlı ve canlı olarak kullanabileceğiniz Clubhouse sosyal medya uygulaması hakkında bilmeniz gereken her şey için toplanın! Buralar değerlenecek, söylemedi demeyin.
Clubhouse uygulaması Silikon Vadisi’nden sonra sosyal medyadaki ‘bir sonraki büyük şey’ olarak adlandırılıyor ve herkes bundan bahsediyor!
Bugünlerde hepimiz çevrimiçi olarak çok zaman geçiriyoruz ve insanların bağlantı kurması ve düşüncelerini paylaşması için hiç bu kadar fazla platform olmamıştı. İster Facebook ve Twitter gibi uzun süredir devam eden siteler, Snapchat veya Instagram gibi görsel tabanlı uygulamalar isterse Tiktok gibi video paylaşım platformları olsun, dijitalde herkes için bir şeyler var.
Clubhouse’u Facebook, Twitter, Instagram ve daha fazlası gibi diğer sosyal medya sitelerinden ayıran en önemli şey ses tabanlı formattır. Şirket, web sitesinde yalnızca ses içeren, kamerasız ortamın ‘çok özel bir ortam’ olduğunu açıkladı.
Ana kural budur: Konuşmaların kaydı yoktur ve kaydedilmezler. Tek kural, hiçbir şey kaydetmenize izin verilmemesidir.
Clubhouse Nedir?
Paul Davison ve Rohan Seth, uygulamayı geçen yıl buldu. Bu özel yeni sosyal medya platformu, Covid-19 salgınının ortasında piyasaya sürüldü. CNBC’ye göre, Mayıs ayına kadar, o zaman sadece 1.500 kullanıcısı olmasına rağmen değeri yaklaşık 100 milyon dolardı.
Clubhouse, kullanıcıların metin mesajları ya da görsel unsurlar yerine seslerini, konuşmalarını paylaştıkları bir sosyal medya uygulamasıdır. Şirket kendisini, ‘dünyanın her yerindeki insanların konuştuğu, hikayeler anlatabildiği, fikir geliştirdiği, arkadaşlıklarını derinleştirdiği ve ilginç yeni insanlarla tanıştığı sese dayalı yeni bir sosyal proje türü’ olarak tanımlıyor.
Clubhouse, web sitesinde ‘Kitap kulüpleri, ocak başı sohbetleri, ateşli tartışmalar ve komedi gösterileri düzenleyen insanlar gördük.’ yazıyor. Ayrıca ‘Göz teması, ne giydiğiniz veya nerede olduğunuz konusunda endişelenmenize gerek yok. Sesle iletilen tonlama ve duygu, nüansı algılamanıza ve başkalarıyla benzersiz bir şekilde insani bağlantılar kurmanıza olanak tanır.’ diyor.
Aslında bana kalırsa uygulama, pandemiden önce gidilen toplu terapi seanslarına da benziyor. Konu başlığıyla ilgili herkesin düşüncelerini özgürce paylaşabildiği bir platform.
Şu an Clubhouse, pandemi nedeniyle sosyalleşemeyen, yeni insanlarla tanışmaktan uzak kalmış, farklı sohbetlerle vakit geçirmek isteyen insanlar için girdap halini aldı. Şahsen ben girdiğim odalarda ‘Ben daha önce hiçbir şeye bu kadar hızlı adapte olmamıştım.’, ‘Sabah kalkıyorum Clubhouse, akşam yatıyorum Clubhouse; rüyalarımda görür oldum.’ gibi yorumlar dinledim. Çoğu kullanıcı henüz birkaç gündür platformda olmasına rağmen adeta herkese ilaç gibi geldi.
Ayrıca şahsen sosyal hayatında çekingen olan birçok insanın da Clubhouse’da daha özgüvenle düşüncelerini paylaşabileceğini düşünüyorum.
Clubhouse Uygulaması Nasıl Yüklenir?
Clubhouse uygulaması şu an yalnızca iOS tabanlı cihazlar için erişilebilir durumda. Bununla beraber bir kullanıcı oluşturmanın sadece uygulamaya kayıt yaptırmış başka bir kullanıcı tarafından ‘davetiye’ gönderilmesiyle mümkün kılınması, içerde neler olduğu hakkında daha büyük merak uyandırıyor. Şirket uygulamanın android yazılımı üzerinde çalıştıklarını da belirtiyor.
Clubhouse uygulaması en azından şu an için ücretsiz ve reklamsız.
iPhone ya da iPad kullanıcısıysanız App Store’dan ‘Clubhouse’ araması yaparak sosyal ağ kategorisinde bulunan uygulamayı indirebilirsiniz. Bu arada mor iconu bulunan bir Clubhouse uygulaması daha var, onunla karıştırmayın. Bahsettiğimiz uygulamanın simgesi elinde gitar tutan kıvırcık saçlı, uzun sakallı bir erkeğin görüldüğü siyah beyaz bir görselden oluşuyor.
Uygulamayı indirdikten sonra telefon numaranızı, ad – soyad bilgilerinizi ve kullanıcı adınızı – eskiler nickname olarak bilir – girdikten sonraki süreç davetiye. Uygulamaya kayıt yaptırmış bir arkadaşınızdan sizi davet etmesini isteyebilirsiniz, ya da şanslıysanız daha önceden bir davet almışsınızdır. O zaman süper!
Bu arada her kullanıcının yalnızca 2 davetiye hakkı olduğunu unutmamak gerekiyor. Ama güzel yanı şu ki, kayıt esnasında kullanıcıya ‘tüm rehbere davetiye gönder’ seçeneği çıkıyor. Tümüne ya da içlerinden seçeceği kullanıcılara bu adımda davetiye gönderebiliyor ve bu, 2 davetiye hakkından düşülmüyor.
Clubhouse Nasıl Kullanılır?
Davetiye ile birlikte Clubhouse uygulaması kurulum adımlarını tamamlayıp kayıt yaptırdıktan sonra artık hazırsınız.
Uygulama bu noktada sizi daha iyi anlayabilmek ve ana sayfa akışınıza ilginizi çekebilecek içerikler ve sohbet odaları düşürebilmek için ilgi alanlarınızı soruyor. Müzik türünden spora, dünya görüşünüzden Clubhouse uygulamasında bulunma nedeninize kadar bir sürü kategori arasında size en uygun olanları seçmenizi istiyor.
Daha derinlere inmeden burada söylemek istediğim önemli bir konu var: Ad – soyad ve kullanıcı adınızı yalnızca 1 defa değiştirmenize izin var! Burası çok önemli. Eğer kurulum esnasında adınızı ya da kullanıcı adınızı yanlış yazarsanız, Clubhouse uygulaması size yalnızca 1 değiştirme hakkı veriyor. O nedenle çok dikkatli olmalısınız.
Ayrıca uygulamada kişileri engelleme şansınız var. Ama engellediğiniz kişilerin bulunduğu odaları göremezsiniz. Bu kural engellenenler için de geçerli.
Clubhouse: İçerde Neler Oluyor?
Uygulamaya girdikten sonra Instagram, Twitter gibi takipçi ve takip edilen mantığı olduğunu göreceksiniz. Tanıdığınız veya sevdiğiniz kişileri arama bölümünden ekleyerek takip edebilirsiniz.
Clubhouse uygulamasının ana sayfa akışında, genellikle seçmiş olduğunuz ilgi alanlarıyla ilgili ya da uygulamada takip ettiğiniz kişilerin bulundukları odaları göreceksiniz. Bu odalar sohbet odaları.
Sohbet odalarının mantığı şöyle çalışıyor: 1 kullanıcı bir başlık oluşturarak ‘+ Start a room’ butonu ile bir sohbet odası başlatıyor. Daha sonra bu sohbet odasına kullanıcılar davet ediyor, ya da ana sayfasında sohbeti gören kullanıcılar odaya katılarak sohbet odasını büyütüyor. Odada 3 tür yetki var: moderatör, konuşmacı ve dinleyici. Sohbet odasının ilk baştaki kurucusu, o odanın ‘moderatör’ü oluyor. Moderatör, odaya katılan kullanıcılardan istediğine ‘konuşmacı’ ya da ‘moderatörlük’ verebiliyor.
Bunların yanı sıra bulunduğunuz odada moderatör tarafından konuşmacı olarak atanmamış, ama söylemek istedikleriniz varsa, sohbet odasındayken ekranın sağ altında bulunan küçük bir el emojisiyle el kaldırıp söz isteyebiliyorsunuz. Eğer moderatörlerden biri kabul ederse, sizi konuşmacı olarak tanımlıyor ve söz hakkı elde edebiliyorsunuz.
Moderatör siz el kaldırmadan da sizi fark edip konuşmaya dahil olmanızı isteyebilir. Her iki durumda da ekranın üstünde yeşil bir bildirimle ‘(moderatörün adı) sizi konuşmacı olmaya çağırıyor’ bildirimi bulunuyor. Bildirime tıkladığınızda artık konuşmacısınız.
Clubhouse uygulamasında konuşmacı olduğunuz anda sohbet odasında mikrofonunuz açılır, dikkat! Ama mikrofon simgesine basarak istediğiniz zaman sesi açıp kapamanız mümkün.
‘Leave quitely’ butonu ile odadan sessizce ve kolayca ayrılabilirsiniz.
Halihazırda süren bir sohbet odasına dahil olmak ya da yeni bir sohbet odası açmanın yanı sıra gelecekteki bir gün ve saat için bir sohbet planlayabilir, kişileri davet edebilir ve takvim oluşturabilirsiniz. Clubhouse ana sayfa akışınızda yukarıdaki kutucukta diğer kullanıcıların önceden oluşturduğu sohbetleri de görebilir, katılmak istedikleriniz için kendi planlamanızı yapabilirsiniz. Ayrıca sağ üstteki zil iconuna basarak yaklaşan tüm sohbetleri görebilirsiniz.
Clubhouse hesabınıza Instagram ve Twitter hesaplarınızı bağlamanız da mümkün.
Clubhouse’da Kimler Var?
Şu anda Clubhouse’da pek fazla insan yok. Uygulama yalnızca bir beta grubuna açık, yani özellikleri ve güvenliği test etmek için her şeyi küçük tutuyorlar. Ancak uygulama, görünüşe göre yakında halka yayılmayı planlıyor. Bunu henüz iki nedenden dolayı yapmadığını söylüyorlar: Yavaş yavaş topluluk oluşturmak ve daha çok sayıda insanı idare etmesine yardımcı olacak özellikler hazırlamak istiyor.
Aralık 2020’nin başında dünya çapında sadece 3.500 üyesi vardı, şu anda 600 binden fazla üyesi var. Şu an için üyelerin çoğu ünlü: Elon Musk, Gülse Birsel, Danla Bilic, Reynmen, Barış Özcan, Gülben Ergen, Yemek Sepeti, Trendyol, Arda Türkmen, Kanye West, Oprah, Ashton Kutcher, Drake ve Jared Leto ve daha kimler kimler.
Clubhouse Eksik Yönleri
Arka planda nedenlerden pek emin değilim ama şu an için ad – soyad ve kullanıcı adı bilgilerinin yalnızca bir kez değiştirilebilmesi Clubhouse için bence olumsuz bir durum. Ayrıca uygulamanın ‘delete account’ yani ‘hesap silme’ işlevi yok. Şu an için Türkçe dil seçeneği de bulunmuyor. Ayrıca Android işletim sistemini desteklemiyor oluşu da bakış açısına göre bir eksiklik sayılabilir.