Google Ads (eski adıyla Google AdWords olarak da bilinir) reklamlarının maliyeti çeşitli değişkenlere bağlıdır. Reklam kampanyalarınız için gerçekçi bir bütçe belirlemek için bütün parametreleri birlikte değerlendirmek gerekiyor.
Google Arama Ağı Açık Artırma ve Fiyatlandırma
Rakamlara dalmadan ve Google reklamlarının maliyetlerini daha yakından incelemeden önce, sürecin nasıl çalıştığına bir göz atalım.
Google Arama Ağı reklamları, yüksek kaliteli reklam kampanyaları olan işletmeleri daha düşük maliyetle ve daha iyi reklam konumu ile ödüllendiren bir açık artırma sistemine dayanır. Bir kullanıcı Google’a bir sorgu girdiğinde açık artırma başlar. Reklamınız için kullanılan anahtar kelimeler, Google aramada kullanıcı tarafından yazılan anahtar kelimelerle eşleştirildiğinde, reklamınız sorgu için nitelendirilir ve açık artırma işlemi başlar.
Açık artırmada reklam konumu, reklam verenlere ait reklam sıralamasına göre belirlenir. Reklam sıralaması ise iki metriğin çarpımı ile hesaplanır: söz konusu anahtar kelime için maksimum tıklama başı maliyet teklifiniz ve anahtar kelimenize ait kalite puanı.
Maksimum Tıklama Başı Maliyet (Max. TBM): Reklamınıza yapılan bir tıklamaya karşılık ödemeye razı olduğunuz maksimum tutarı ifade eder.
Kalite Puanı: Google’ın açık artırmada anahtar kelimelere 10 üzerinden atadığı sayısal bir metriktir.
Şimdi açık arttırmanın nasıl işlediğini bir örnek ile birlikte görelim:
Aynı anahtar kelime için reklam veren A, B, C ve D firmaları ve firmalara ait metriklerin yukarıdaki tablodaki gibi olduğunu varsayalım.
Reklam sıralaması en yüksek olandan en düşük olan reklam verene göre bir sıralama yaptığımızda Google arama sonuçlarında A firmasının reklamı 1. konumda, B firmasının 2. konumda, C firmasının 3. konumda ve D firmasının 4. konumda gösterilecektir.
Peki reklam verenler bulundukları konum için Max. TBM teklifi kadar mı ücret ödeyecek? Hayır, gerçek tıklama başı maliyetleri kadar ücretlendirilecekler.
Gerçek tıklama başı maliyet; bir reklam verenin kendisinden hemen sonraki konumda yer alan reklam verene ait reklam sıralamasının, sahip olduğu kalite puanına bölünmesi sonucu elde edilen maliyeti geçen minimum tutardır.
Örneğimize dönecek olursak;
• A firması 3 tl Max. TBM teklifi vermesine rağmen 1. konum için 2,51 tl,
• B firması 4 tl Max. TBM teklifi vermesine rağmen 2. konum için 3,01 tl,
• C firması 5 tl Max. TBM teklifi vermesine rağmen 3. Konum için 4,01 tl
gerçek tıklama başı maliyetle ücretlendirilecektir.
Şimdi de kalite puanının etkisini aynı tabloda değişiklik yaparak hesaplayalım. Varsayalım ki B firması Max. TBM teklifini değiştirmeden 5 olan kalite puanını 10’a çıkarmış olsun:
B firması sadece kalite puanını arttırarak 2,51 tl olan gerçek tıklama başı maliyetini 2,41 tl’ye düşürdü ve 2. konumdan 1. konuma yükselmiş oldu. Görüldüğü üzere kalite puanı oldukça önemli bir metriktir. Tıklama başı maliyetlerinizi düşürmek ve daha iyi konumlarda yer almak bu metriği iyileştirmenize bağlı.
Google’ın, kalite puanını nasıl belirlediğini detaylı bir şekilde açıkladığım içerik için de sizi şöyle alalım: Google Kalite Puanı/weBlog 🙂
Google Reklam Modelleri
Google Ads üzerinde bir reklam kampanyası oluşturmadan önce verimli bir reklam yönetimi için panel üzerinde bulunan kampanya modelleri ve kullanım amaçları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Google Ads üzerinde amaç ve hedeflere göre kullanılabilecek 5 farklı Google reklam modelleri şöyle:
• Arama Ağı Reklamları
• Görüntülü Reklam Ağı
• Alışveriş Reklamları
• Video Reklamlar (YouTube Reklamları)
• Evrensel Uygulama Reklamları
Yazılarımızı düzenli takip ediyorsanız Google Reklam Modelleri Nelerdir? başlıklı yazımızdan konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi edinmiş olmalısınız.
Şimdi gelelim asıl konuya. Reklam verenlerin en çok aklına takılan Google Ads reklamlarıyla ilgili merak edilenler neler?
14 Soruda Google ADS Reklamları Hakkında Merak Edilenler
1) Google reklam fiyatlarının bir standardı var mı yoksa değişkenlik gösterir mi?
Google Ads reklamlarında Türkiye için ortalama tıklama başı maliyetler 7 kuruş ile 8 TL arasında değişmektedir. Bu rakamlar ortalama değerleri yansıtmaktadır. Kullanılan reklam modeline, teklif stratejilerine, sektörel olarak ve anahtar kelimelere ait rekabete göre değişiklik gösterir.
2) Google Ads reklam fiyatları nasıl belirlenir?
Reklam bedeli işletmenizin faaliyet gösterdiği alandaki rekabet düzeyine, kampanya türlerine, anahtar kelimelere ve sıralamada olmak istediğiniz konuma göre değişkenlik gösterir. Açıkçası sabit bir fiyat belirtmek mümkün olmadığı için az önce bahsetmiş olduğum tıklama başı maliyetler, toplamında reklam için ayırmanız gereken bütçeyi oluşturuyor. Bir yandan bu bir açık artırma sistemi olduğundan, rakiplerinizin teklifleri ve kalite puanları da rekabeti oldukça etkileyen faktörler arasında.
3) Google Ads reklamları için ayırmak gereken bütçe ne kadar olmalı? Üst sınır var mı, daha fazla para verirsem daha başarılı olur muyum?
Aslında maksimum tıklama başına maliyet için bir üst sınır yoktur. Reklamların hangi kanallarda yayınlanacağı ve anahtar kelimelerin o kanallardaki rekabet düzeyine göre değişkenlik göstermektedir.
4) Google Ads reklamı vermek istiyorum ama başlangıç için fazla bütçem yok. Ne yapmalıyım?
Düşük bütçeli reklam verenlerimiz için hızlı geri dönüş alabileceğimiz ve kesin sonuç veren arama ağı reklamları ile başlayabileceğimiz planlarımız var.
Reklam verenlerimiz ile ortak çalışmalarımız sonucu belirlenen en uygun anahtar kelimeler ile yola çıkıyoruz. Amaca yönelik olarak en uygun reklam metinlerini hedef kitlelere özel yazıp yayınlıyoruz.
Günden güne kazançlarınız arttığında reklamlarınız üzerinde daha geniş iyileştirmeler yapabilme imkanı da elimizde!
5) Reklamlar için uygulanan maliyet çeşitleri neler?
Maliyet çeşitleri görüntüleme başına (GBM), tıklama başına (TBM), bin gösterim başına (BGBM), edinme başına (EBM) maliyet olarak tanımlanır.
Kısaca açıklayacak olursak:
Görüntülenme Başına Maliyet (GBM): YouTube Truview olarak bilinen atlanabilir yayın içi video reklamların kullanıcılar tarafından 30 saniyesinin izlenmesine (video 30 saniyeden kısa ise tamamı izlendiğinde) karşılık ödenen birim tutardır.
Tıklama Başına Maliyet (TBM): Reklamlara yapılan bir tıklamaya karşılık ödenen tutardır.
Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM): Görüntülü reklam ağında bir reklamın 1.000 kez gösterilmesi karşılığında ödenen tutardır.
Edinme Başına Maliyet (EBM): Reklamlar yoluyla kullanıcıların web sitenizde belirlediğiniz değerli bir işlemi (form doldurma, satın alma, bültene kaydolma vb.) gerçekleştirmeleri karşılığında ödediğiniz tutardır.
Webolizma, bu maliyetlendirme türleri arasından müşterileri için en ekonomik, en ölçülebilir ve geri dönüşü en hızlı olacak maliyet sistemini kullanır.
6) “Sadece tıklandığında ödeme yaparsınız.” cümlesi ne anlama gelir?
Sizin için hazırlanmış reklamlar potansiyel müşterilerinizin ekranına düştüğünde değil, yalnızca o reklama tıklayıp yönlendirilen sayfanıza giriş yaptıklarında ödeme yaparsınız demektir.
7) Bütçemi istediğim zaman artırabilir ya da azaltabilir miyim?
Google Ads reklamları son derece kullanıcı dostudur ve her zaman sizi düşünür. Reklam performansınız sürekli olarak ölçülür ve maliyetler de geleneksel reklamlarla kıyaslandığında oldukça düşüktür. Bununla beraber reklam bütçenizi ne zaman isterseniz değiştirebilme imkanı sunar.
8) Google Ads için aylık ve günlük olarak ayırmam gereken bütçeyi nasıl belirleyeceğim?
Webolizma ile beraber belirlemiş olduğunuz en ekonomik ve en uygun aylık bütçe üzerinden dilediğiniz miktarda günlük bütçe ayırabilirsiniz. Google Ads reklamlarınıza tıklama aldıkça günlük bütçeniz üzerinden ilgili tutar otomatik olarak düşer.
9) Reklamlarımı sizin yönetmeniz için ne kadar ödeyeceğim?
Google Ads için ayırmış olduğunuz aylık bütçeniz üzerinden hesaplanan %15 oranında ajans hizmet bedeli ile size özel hizmetleri sağlıyor ve kampanyanıza ait bütün planlamaları düzenleyerek yönetiyoruz.
10) Paramı boşa harcayıp zarar etmek istemiyorum, Google Ads reklamlarım için ödemeyi yapar yapmaz ilk sırada çıkacak mıyım?
Eğer hedefiniz belirli anahtar kelimelerle en üst sıralarda yer almak ise, gerçekleştireceğimiz reklam iyileştirmeleri ile biz Webolizma olarak firmanızı en iyi konuma yerleştireceğimizin garantisini veriyoruz.
11) Reklam bütçem neden ve nasıl bitiyor?
Az önce de belirttiğim gibi, bütçenizi bitiren, almış olduğunuz tıklamalardır. Tamamen reklam verenin insiyatifine kalmıştır. Dilerseniz reklamlarınız günün belirli saatlerinde yayınlanır ve bütçeniz hemen bitmeyecek şekilde planlanır; dilerseniz de reklamlarınız yayınlandığı andan itibaren maksimum tıklanmayı alarak bitirilir.
12) Günlük bütçem bitmezse o para kayıp mı oluyor?
Tabii ki hayır! Google Ads reklamları için ayırmış olduğunuz günlük bütçeyi bitiremediğiniz takdirde kalan miktar bir sonraki güne devreder.
13) Google Ads reklamlarımı ve kampanyalarımı kendim doğrudan takip edebilecek miyim?
Webolizma Google Premier Partner ajansıdır ve Google reklamlarında uzmanlaşmış bir Ads ekibine sahiptir. Müşterilerimiz bizim düzenlediğimiz ve yönettiğimiz resmi Google Ads platformu olan ads.google.com‘a giriş yaparak tüm süreçleri şeffaf bir şekilde takip eder. Böylelikle anahtar kelimeleri, reklam ve kampanyaları; günlük, haftalık ve aylık bütçe raporlarını görebilirler.
14) Google Ads reklamlarımı sürekli olarak rakiplerim tıklarsa ne olur?
Bir IP (İnternet Protokolü) adresinden birden fazla tıklama alırsanız bu sadece bir tıklama olarak sayılır ve kalanı için ücretlendirilmezsiniz. Eğer Google, bunun otomatik bir yazılım ya da benzeri bir illegal aktivite olduğunu tespit ederse hiçbir ücret ödemezsiniz.
Alanında uzmanlaşmış ekibimizle siz müşterilerimizin her zaman yanındayız. Google Ads reklamı vermek ve daha detaylı bilgi almak için bize ulaşın!