Şöyle bir düşünün; siz bir ürün ya da hizmet alacağınız zaman öncelikle nereye başvuruyorsunuz? Teknoloji ile aranız fena değilse elbette ki arama motorlarına sarılıyorsunuz. Özellikle alacağınız ürün ya da hizmet çevrimiçi ortamdan sağlanıyorsa bu durum kaçınılmazdır.
İnsanların yüzde 44’ü çevrimiçi alışveriş yolculuğuna arama motorlarında arama yaparak başlar. E-ticaret sitelerine gelen trafiğin yüzde 37,5 oranı ise işte tam da bu arama motorlarından gelmektedir.
Organik aramanın önemi ile ilgili size yüzlerce araştırma sunabiliriz. Hepsinin tek bir ortak noktası var: Organik arama kazandırıyor! E-ticaret sitesine sahip olanlar zamanla SEO’nun önemini anlıyor. “E-ticaret sitesi için SEO nasıl yapılır?” sorusu da büyük önem kazanıyor. İzninizle işinize yarayacak birkaç yoldan bahsedeceğiz.
Anahtar Kelime Araştırması
SEO’nun kapıları doğru anahtar kelime araştırması yapmakla beraber aralanıyor. Bu araştırma sonucunda web sitenizde SEO ile ilgili yapacağınız tüm adımların temeli atılmış olur.
Doğru Anahtar Kelimeleri Nasıl Bulurum?
Doğru anahtar kelimeleri bulmak e-ticaret siteleri için kullanıcıyı ürüne yönlendirmek demektir. Bu yüzden araştırmalarınız da ürün odaklı olmalıdır.
Çok hedefli olarak da tabir edilen uzun kuyruklu anahtar kelimeler odak noktanız olmalıdır. Kısa kelimelere göre daha iyi dönüşüm alan uzun kuyruklu kelimeler aynı zamanda daha az rekabete sahiptir.
Kelime Aracı Dominator kullanabileceğiniz en iyi araçlardan bir tanesidir. Google Anahtar Kelime Planlayıcı da ihtiyacınızı bir hayli karşılar. Araştırma sonuçlarınızı bir liste haline getirmenizi tavsiye ederiz.
Şimdi elinizde yüzlerce kelime ya da kelime grubunun olduğu bir liste var. Artık eleme yapma zamanı.
- Arama Hacmi: Kelime ya da kelime gruplarınızı elerken arama hacimlerine dikkat etmenizi öneririz. Arama hacmi, kullanacağınız anahtar kelimenin ne kadar dönüşüm sağlayacağını ve rekabetin zorluk derecesini temsil etmektedir. Arama hacmi dönemsel olarak farklılık da gösterebilir. Tüm bunlara dikkat ederek doğru hamleyi gerçekleştirebilirsiniz.
- Anahtar Kelime Uygunluğu: Harika bir anahtar kelime buldunuz. Bunun size dönüşüm kazandıracağına da eminsiniz. Durun bir dakika! Bu anahtar kelime ile sitenizdeki ürünler benzerlik gösteriyor mu? Cevabınız hayır ise hemen o anahtar kelimeyi yavaşça yerine bırakın.
- Rekabet: Seçtiğiniz anahtar kelime reklamverenler tarafından ne sıklıkla kullanılıyor? Bu sorunun cevabı sizin hamlenizi belirleyecek. Seçtiğiniz anahtar kelime çok fazla kişi tarafından kullanılıyorsa rekabet etmeye değer olabilir. Bu kadar çok teklif olması, anahtar kelimenin ciddi manada dönüşüm kazandırdığının bir göstergesidir. SEO çalışması yaparken de mümkün olduğunca orta ya da yüksek rekabete sahip olan anahtar kelimelere odaklanın.
Web Site Düzeniniz ve SEO
SEO çalışmasında bir diğer önemli nokta site web sitenizin mimarisi diyebiliriz. özellikle bir e-ticaret sitesi iseniz SEO için bu mimari kritik bir önem taşıyor. Birçok ürününüz olduğu kadar birçok sayfanız olacaktır. Dolayısıyla kullanıcı ve arama motorları bu sayfaları kolaylıkla bulabilmeli.
Öncelikle web sitenizde her şey basit ve ölçülebilir olmalı. Diğer önemli nokta ise tıklamaları azaltmak. Yani kullanıcılar ana sayfanıza geldiğinde en fazla 3 tıklama ile diğer sayfalara ulaşabilmeli.
Site İçi SEO Optimizasyonu
E-ticaret sitenizin iskeleti tamam. Sıra geldi ince detaylara. Dış mimari kadar iç mimari de önemli. Dışarıdan mağazanızı görenler heves edip içeri girdiği zaman aynı hızla çıksınlar istemezsiniz. Öyle değil mi?
Kategori ve ürün sayfaları sizin iç mimari yapınız. Bu alanlarda yapacağınız çalışmalara size satış kazandıracaktır. Çünkü spesifik bir arama yapan kullanıcı, genel arama yapan kullanıcıya göre satın almaya daha eğilimlidir. Basit bir örnek verelim: Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber tişört ihtiyacı duyuyorsunuz. Alacak değilsiniz ama sadece öyle bir bakacaksınız. Aramanız muhtemelen tişört modelleri olur. Fakat aklınıza bir tişört modeli koydunuz ve kesinlikle onu alacaksınız. Öyleyse aramanı “kırmızı S beden tişört” gibi daha belirgin bir arama olacaktır. İkinci aramayı yapan kişi satın alma ihtimali en yüksek olan kişidir. Bizlerin bu kişiyi yakalaması gerekiyor.
Optimizasyon işlemleri için başlıca yapmanız gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Başlık Etiketi (Title Tag): Sitenizin başlıklarını genel olarak belirleyin. Ürün sayfalarında mümkün olduğunca uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanın. Trafiği biraz daha artırmak için ise harekete geçirici ve dikkat çekici kelimeler kullanabilirsiniz.
- Açıklama (Description): Tıklama oranınıza bağlı olarak web sitenizi üst sıralara taşıyacak olan etkenlerden birisi de açıklamadır. Sayfa açıklamaları sayesinde kullanıcıya daha fazla bilgi verebilirsiniz. Ürününüzle ilgili önemli noktaları ya da özel kampanyalarınızı burada belirtebilirsiniz.
- İçerik: Ürün ya da kategori sayfanıza en az 350 kelimelik bir içerik eklemek ve burada da anahtar kelimeler kullanmak size büyük fayda sağlayacaktır.
Bu optimizasyon süreci size zorlu ve uzun bir yol gibi gelebilir. Burada Google’ın istedikleri kadar kullanıcıya fayda sağlamanız da önemlidir. Google, aslında kullanıcının faydalanmasını istiyor. Dolayısıyla kullanıcılarınızı iyi analiz etmek demek hem Google’ı memnun etmek demek hem de başarı kazanmanız demek.
Doğru URL Kullanımı
Araştırmalar gösteriyor ki URL uzunluğu ve sıralama arasında kuvvetli bir bağ var. Kısa URL kullanıcımı Google için artı puan demek.
E-ticaret siteleri bu konuda bir miktar zorluk çekecektir. Bunun neden ise URL’e kategori ve alt kategori metinlerinin de dahil olmasıdır.
Burada yapmanız gereken ise SEO dostu terimler kullanmak ve kategoriniz ile alakalı 1 ya da 2 kelimelik açıklama eklemektir.
SEO, günümüzde hızla önem kazanan bir sektör. Özellikle e-ticaret siteleri için daha hayati bir önem taşıyor diyebiliriz. Size yorucu ve zorlu gelecek bu yolculukta sizlere seve seve yol arkadaşlığı yapmak isteriz. Bizimle iletişime geçerek bu dostluğa ilk adımı atabilirsiniz.