Dijital reklamlarda birçok reklam verenin tercihi ve önceliği Google reklamları gibi görünse de, Facebook reklamları özellikle son zamanlarda bu konuda cesur adımlar atıyor.
Dijital Reklamcılıkta Dengeler Değişiyor Mu?
Herkesin tedirginlikle yaklaştığı bir konu olan mahremiyet, ne yazık ki dijital reklamcılığın yaygınlaşması ile birlikte sarsılmaya başladı. Ticari tarafından düşünenler reklamların bu kadar derinlemesine ve hedef kitle odaklı çalışabilmesine sevinirken, bireysel kullanıcılar bu konuda rahatsızlıklar yaşayabiliyorlar.
Dijital reklamcılık ve mahremiyet tartışma konusu olmaya devam ederken, dijital reklam araçları da güncellemelere devam ediyor. Reklam verenlerin ihtiyaçlarına göre şekillenen dijital reklamcılık, Google ve Facebook gibi devlerin getirdiği özelliklerle de oldukça farklı bir denge oluşturuyor.
Ülkemizde daha geç dönemlere denk gelse de, Facebook reklamları henüz Harvard Üniversitesi’nde yayına alındığı 2004 yılında başladı. Üniversite öğrencilerinin ve küçük ölçekli işletmelerin tercih ettiği “Flyers” adı verilen bu reklam aracı, 10$ – 40$ arasında değişen bütçelerle ön plana çıkarılıyordu. Kısıtlı demografik bilgiler kullanılarak, çok ufak kitlelere ulaşabilen bu reklam aracı yaklaşık 2 yıl kullanılabildi.
Her yıl güncellenen Facebook reklam araçları, günümüzde Instagram üzerinden de aktif şekilde kullanılarak ortalama 350 milyon kişinin ulaşabileceği reklamları yayınlıyor. Bu da dijital reklamcılıkta büyük bir kitlenin markalar hakkında konuşabilmesi anlamına geliyor.
Sponsorlu Mesajlar Geliyor!
Güncellemelerle daha etkin dijital reklamcılık hedefleyen Facebook, son güncellemesi ile de konuşulacağa benziyor. Son güncellemesinde test aşamasında olan Facebook, artık reklamların özel olarak seçilen hedef kitlelere özel mesaj şeklinde sponsorlu içerik gönderilebilmesini sağlayacak.
Social Pro Daily’de yayınlanan makaleye göre, Facebook artık mesaj kutulularını hedefleyebileceğimiz sponsorlu içerikleri hizmete sunacak. Söz konusu sponsorlu mesajlarda;
- Bir karşılama mesajı,
- Görsel-metin, video-metin ve sadece metinden oluşmak üzere üç farklı temadan oluşabilecek olan ana mesaj,
- Bir mesaj başlığı,
- Bir mesaj alt başlığı,
- Harekete geçirici mesaj (Call to Action) şeklinde maddelere yer verilecek.
Uygulamada ilk 7 kişiye kadar ücretsiz, isteğe göre de belirlenen bütçeye göre sayı artırılabilir şekilde olacak. Oldukça büyük bir girişimin parçası olarak görülen sponsorlu mesajlar halâ test aşamasında. Merakla beklenen reklam aracının, Messenger’da konuşma başlatılan insanlara iletilebilmesi de mahremiyet konusunda endişe duyanların bilgisine sunuluyor.
Dijital reklamcılık konusunda her geçen gün farklı bir uygulama piyasaya sürülürken, sponsorlu mesajların ne kadar etkili olabileceği de ayrıca bir merak konusu olmaya devam ediyor. Dijital reklam ajanslarının birçoğunun şimdiden araştırmalara ve planlamalara başlaması, güncellemenin piyasaya sürüldüğünde etkili davranmalarını sağlayacak bir hareket olarak gözlemleniyor.