Oyunlaştırma ya da gamification, içerik pazarlama stratejinizde devrim yaratabilir!
Ortalama dikkat süresinin yaklaşık 8 saniye olduğunu söylüyorlar. Bu, özellikle pazarlama stratejiniz söz konusu olduğunda, işletmeniz için mutlaka bir anlam ifade etmelidir.
İçerik pazarlamasının dijital pazarlamada kilit bir strateji olmaya devam edeceği tahmin ediliyor ve pazarlamacılar yakında eğlenceli ve ilgi çekici içerik oluşturmak için yeni çözümler aramaya başlayacak.
Hedef kitlenizin dikkatini çekmenin bir yolu, oyunlaştırmadan yararlanmaktır.
Pazarlamada Oyunlaştırmanın Faydaları
- Oyunlaştırılmış içerik, satış huninizi daha iyi hale getirir. İlgi çekici olduğundan insanlar bunu hatırlıyor. Ziyaretçiler içeriğinizle daha fazla etkileşim kurdukça marka bilinirliği ve marka sadakati artar.
- Müşteriler markanız hakkında daha fazla düşünmeye başlar ve bu da onları meraklandırır. Haber bültenlerine abone olurlar, ürünlerinizden bir veya daha fazlasını satın alırlar.
- Web sitelerini oyunlaştırmak için puanları ve rozetleri kullandıktan sonra Verizon Wireless, kullanıcılarının yarısı arasında gezinme süresini %30 artırdı.
- Oyunlaştırma, Volkswagen Çin’in kitle kaynak projesinin viral hale gelmesine yardımcı oldu. Sonuç olarak, 33 milyondan fazla etkileşim aldılar ve yaklaşık 120.000 fikir gönderildi.
- Ford Motors, oyunlaştırılmış içerikle satışlarını 8 milyon dolardan fazla artırdı ve Facebook beğenilerini %600 artırdı.
- Müşteri katılımını artırır. Bu, ziyaretçilerin içeriğinizi kaydırarak geçme olasılığını azaltır. Biz buna “afiş körlüğü” diyoruz.
- Ziyaretçiler ödül için görevleri tamamlamaya motive oldukça dönüşüm oranları hızla yükseliyor. Bu ödül havalı bir rozet veya kupa, puanlar veya özel bir özellik olabilir.
Oyunlaştırma, örneğin eğitim, proje yönetimi, işe alma veya pazarlama gibi etkileşim ve motivasyona bağlı iş alanları için de çok kullanışlıdır.
Oyuncuları puanlar ve rozetlerle ödüllendiren veya en iyi oyuncuları özel liderlik tablolarında sergileyen pazarlamacılar, insanların rekabetçi doğasına hitap edebilir ve tüketicileri markayla başarılı bir şekilde bağlayabilir.
Oyunlaştırma Pazarlaması Neden Cazip?
Pazarlamacılar neden oyunlaştırmayla ilgileniyor? Oyunlaştırılmış ortamların temel avantajı motivasyonu artırmalarıdır. Oyunlaştırmayı içerik pazarlamasına uygulayan pazarlamacılar, markalarla tüketici etkileşimi için birçok fırsat yaratabilir, belirli davranışları yönlendirebilir ve oyuncuları çok fazla çaba veya zaman gerektiren ve oyunlaştırılmamış ortamlarda imkansız olan görevleri gerçekleştirmeye motive edebilir.
Ancak, daha ilgi çekici içerik oluşturmak için oyunlaştırılmış stratejiler kullanmakla ilgilenen pazarlamacılar, oyunlaştırma ile ilgili risklerin de farkında olmalıdır. Oyunlar kötü tasarlanırsa veya kötü yapılırsa, beklenen sonuçları veremezler ve markanın itibarına ciddi kötü sonuçlar getirebilir.
Uygun Fiyatlı
Pazarlamacıların çoğu, markalara bağlı olarak geleneksel pazarlama için gerekli bütçenin astronomik olabileceğini onaylıyor. Beklenen sonuçları elde etmek için hem iç departmanlardan hem de bağımsız işe alımlardan gerekli kaynaklar hem çok zor hem de maliyetli bir süreç haline gelebilir.
Oyunlaştırmanın kaba başlangıçlarının en yaygın nedenlerinden biri, pazarlamacıların pazarlanabilir bir oyun yaratmanın hem pahalı hem de zaman alıcı bir süreç olduğu şeklindeki yanlış kanıdır.
Çoklu Platform
Bugünlerde çoğu insan, hepsi internete, sosyal medyaya ve uygulamalara erişimi olan birden fazla cihaza sahip. Bu unsurların bulunduğu her yerde oyunlar uygulanabilir. İster cep telefonları, tabletler, diz üstü bilgisayarlar veya masaüstü bilgisayarlar olsun, oyunlar biçimlendirilebilir ve her platforma uyacak şekilde dönüştürülebilir, bu da bir oyunlaştırma kampanyasının erişimini sınırsız hale getirir.
GDPR Uyumlu Veri Toplama
Bir kullanıcının skor tabloları ve ödül kullanımıyla ilgili herhangi bir oyun sonrası bilgi girişi, yeni GDPR yapısının kuralları dahilinde iyi bir şekilde yapılır.
Yalnızca çevrimiçi sunucular üzerinden çalışan oyunlar aracılığıyla pazarlama ile platform, kullanıcıyla ilgili bilgi biriktirme yeteneğine sahiptir. Bilgi alanının ne ölçüde toplanacağı tamamen şirkete ve hedeflerine bağlıdır.
Oyun tüm oyuncu analizlerini topladığında, şirket bu bilgileri diğer pazarlama stratejileri ve iş amaçları için kullanabilir.
Geniş Pazar Erişimi
Bir işletmede her yaştan tüketiciye hitap etmenin bir yolunu arıyorsanız, oyunlar şu anda böylesine geniş bir demografi ağına ulaşmak için en erişilebilir akıştır. Forbes’a göre, 2017, mobil oyunların küresel oyun gelirinin %42’sini oluşturduğunu gördü – bu 50 milyar doların üzerinde gelir demek!
Akıllı telefon kullanıcılarının %80’i telefonlarında oyun oynuyor; bunların da neredeyse %50’si her gün yaklaşık 1-2 saatini oyun oynayarak geçiriyor.
Pozitif İlişki
Oyunlarla ilişkili ‘Eğlence’ ve ‘Etkileşim’ nitelikleri, oyunla ilişkilendirilen markaya karşı olumlu bir bakış açısı oluşturmaya yardımcı olabilir.
Bir oyun oynadıklarında kontrolü elinde tutan tüketiciler bile markalar için iyiye işarettir. Tüketicilerin bir şekilde kendi iradelerine karşı tutulmuş hissetmelerine yol açabilecek bir videonun aksine bir etkinliğe katılımcı olma seçeneğine sahip olmak, kullanıcıların bir markayla pozitif bağ kurmasında uzun bir yol kat edebilir.
Marka Bilinirliği
Bu pazarlama süreci alıcı davranışını etkileyebilir; Bir tüketici pazarlama kampanyasında kendisini markayla ilişkili bir ürün için alışveriş yaparken bulduğunda, markanın hatırlanması nedeniyle pazarlanan markayı satın alma olasılığı daha yüksektir.
Eğitici
Oyunlar, marka bilinirliğine benzer şekilde, kullanıcıları bir şirketin yeni ürünleri ve hizmetleri hakkında bilgilendirmek için pazarlama konusundaki isteksizliklerinden kurtarır. Markalı görüntülere sahip bir kampanyada tekrarlanan oyun, kullanıcıların, ister yeni bir ürün ister hizmet olsun, ilgili markanın kendilerini neleri bilgilendirmeye çalıştığını bilinçsizce anlamalarına olanak tanır.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:
Oyunlaştırma Pazarlaması Örnekleri
İçerik Pazarlama Stratejinizde Oyunlaştırmayı Kullanmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?