Yılın belli dönemlerinde tüketiciler alışverişe çok daha yüksek bir ilgi gösteriyor, ihtiyaçlarına yönelik daha fazla arama ve haliyle daha fazla alışveriş yapıyorlar.
Sonbahardan kışa doğru geçtiğimiz bu aylar birden çok alışveriş dönemini kapsayan yılın son çeyreğini ifade ediyor. Bu, sezon alışverişleri için kritik dönemlerden biri ve bu dönem markalar için çok çok önemli. Tüketiciler yılbaşı sezonu ihtiyaçlarına yönelik araştırma yapmaya çoktan başladı bile. Peki markalar, ajanslar ve pazarlamacılar için göz ardı edilemeyecek olan bu dönemi nasıl değerlendirmeli?
Önceki Yıllara Ait Verilerinizi Gözden Geçirin
Önce, Black Friday olarak bilinen Kasım ayının üçüncü cumasını ifade eden alışveriş günü, hemen ardından Siber Pazartesi ve yılbaşı telaşıyla başlayan bu dönemde, trendleri kaçırmadığınızdan emin olmalısınız. Geçmiş yıllara ait verileri anlamlı bir şekilde okuduğunuzda size gelecek planlarınızda yol gösterir. Bütçelerinizi daha düşük önceliğe sahip kampanyalarınızdan, size potansiyel olarak daha fazla gelir ve müşteri getirebilecek kampanyalara aktarmayı düşünmelisiniz.
Türkiye’de Black Friday döneminde en çok aratılan kategoriler: akıllı telefon, ayakkabı, aksesuar, parfüm ve giyim kategorileri. Bu dönemde indirim ve kampanya aramalarının yanı sıra Black Friday ile ilgili perakendeciler ve markalar da 8 ile 13 kat daha fazla aranıyor. Yılbaşı haftasında en çok aranan kategoriler ise: yılbaşı kutlama etkinlikleri, yılbaşı ağacı, yılbaşı hediyesi, Milli Piyango, yılbaşı kredisi, yemekler ve menüler. Yılbaşı dönemindeki alışveriş kategorilerinde arama hacminin bir önceki yıla göre %7 büyüdüğü görülüyor.
Mobilin ve Videonun Gücünü Küçümsemeyin
Black Friday döneminde alışveriş videolarına olan ilgi artıyor. Özellikle kışlık giyim videoları, indirim videoları, elektronik ürünlerde Siber Pazartesi indirimleri ve YouTuber’ların Black Friday & kış sezon alışverişlerini, aldıkları ürünleri ve indirimleri tanıttıkları ve çoğunlukla Black Friday konsepti ile anlattıkları videolar bu dönemde ilgi görüyor.
Yılbaşı yaklaşırken ise, yılbaşı akşamı ve yeni yıl için alışveriş, hediye, çekiliş ve indirim temalarını içeren içerikler büyük ilgi görüyor. Yeni yılın ilk günlerine hazırlanmak için makyaj, kıyafet, yemek tarifleri, sofra ve süsleme, dekorasyon konularında YouTube’a danışılıyor.
İletişiminizi Kesmeyin ve Müşterilerinizin İhtiyaç Duydukları Anlarda Onların Yanında Olun
Bu özel günler yalnızca 1 gün gibi görünse de alışveriş sezonu bu günlerin çok öncesinde başlıyor ve sonrasında da devam ediyor. Bu yüzden düzenleyeceğiniz kampanyaları daha geniş kapsamda düşünmeniz gerekiyor. İnsanlar sürekli alışveriş yapıyor, tatilden önce de, sonra da, tatil sırasında da. Hatta alışveriş tutkunlarının %42’si bu özel günler gelmeden yapacakları alışverişleri tamamlamış oluyor.
Türkiye’de yılbaşı haftasındaki aramalar önceki ve sonraki 2 hafta ile karşılaştırıldığında 11 katına çıkıyor. İletişiminizi sürekli kılarak insanların size ihtiyaç duyacağı anlarda onların yanında olun. Tüketiciler, son çıkan ürünlerden ve en uygun fiyatlardan anında haberdar oluyorlar. İndirim hatırlatmaları, fiyat karşılaştırma siteleri, mobil uygulamalar ve sosyal medya sayesinde tüketici her an istediği bilgiye ulaşma gücüne sahip. Bu günleri değerlendirip mağazanızı geç saatlere kadar açık tutmak da bunun bir yolu olabilir.
Ürün Bilgilerinizi Güncel Tutun
Türkiye’de ‘nereden satın alınır?’ aramaları sadece son 2 yılda %72’nin üzerinde büyüdü. Tabii bu süreçte mobilin önemini de unutmamak gerekir. Mobil uygulamalar sadece mağaza içi özel indirimlerinizi öne çıkarmak ya da offline deneyimi geliştirmekle kalmayıp sadık müşterilerinizle bağlantıda kalmayı da sağlıyor. Mobil uygulamasıyla iyi bir daimi müşteri potansiyeline ve dönüşüm oranına sahip olan Hepsi Burada, geçtiğimiz Black Friday‘de uygulamasından en iyi şekilde yararlanmak istedi. Universal App kampanyası yürüten marka, uygulama kullanıcı tabanını 45 misli artırdı. Ürün ve fiyat bilgilerinizi güncel tutarak tüketicilerinize vakit kazandırın ve deneyimlerini kişiselleştirin.
Çok Kanallı Yolculuk Yapın
Google’da ürün alışverişi için arama yapan her 4 kullanıcıdan 3’ü, ilgili bir işletmeyi 24 saat içinde ziyaret ediyor. Fiziksel mağazalarınıza yapılan ziyaretler işletmeniz için önemliyse arama ağı, CDN (görüntülü reklam ağı) ve YouTube üzerinden fiziksel mağazaya yönlenen ziyaretlerinizi ölçebilir, reklamlarla offline satışlarınız arasındaki bağlantıyı ve yatırımlarınızın çok kanallı geri dönüşlerini gözlemleyebilirsiniz. Alışverişin yoğun olduğu bu dönemde, hem fiyatlar büyük iniş çıkışlar yaşıyor hem de stoklar hızla boşalıyor. Koşuşturmanın yoğun, seçeneğin bol olduğu bu dönemde tüketiciye doğru bilgiyi vermek ve ilgiyi kaybetmemek için oldukça mühim.