Google Alışveriş Reklamları, Google’da alışverişle ilgili bir arama yapıldığında neredeyse her zaman arama sonuçlarının en üstünde çıkan otomatik ürün listeleme reklamlarıdır. Ve sadece standart arama sonuçlarında görünmezler, ayrıca “alışveriş” sekmesinde de görünürler.
Online alışveriş yaparken aradığınız ürünleri hızlı ve kolay bir şekilde bulmak istersiniz. Reklam verenler de aynı ürünleri tanıtmak istiyor. Bu nedenle Google, kullanıcılarımızı binlerce büyük, küçük satıcıyla her iki taraf için de yararlı şekillerde bir araya getiren alışveriş reklamları gösterir. Verilerimiz, bu reklamların reklam verenler için neredeyse %20 daha etkili olduğunu, maliyetleri düşürdüğünü ve getirileri artırdığını gösteriyor; Türkiye’deki kullanıcıların %82’si, Alışveriş Reklam Birimi ile sonuç sayfasının daha faydalı olduğunu düşündüklerini söylüyor.
Google, Türkiye’deki Alışveriş Reklamlarını Arama Sonuçlarından Kaldırıyor.
Google’da satın almak istedikleri bir ürünün adını yazan kullanıcılar artık arama sayfasının üst kısmında kaydırıcı tarzı alışveriş reklamlarını görmeyecek.
Yukarıdaki karar ile arama sayfasının üst kısmında yer alan slayt şeklindeki alışveriş reklamları 1 Ağustos’tan beri görünmüyor.
Bu yılın başlarında Rekabet Kurumu, Google’ın Alışveriş Karşılaştırma Hizmetlerini (AKS) eşit şekilde ele alma kararı aldı. Buna yanıt olarak, Rekabet Kurumu’na (RK), AKS’lere perakendecilerden alışveriş reklamlarını gösterme ve alışveriş reklamlarının ürün kalitesini hem kullanıcılar hem de satıcılar için sürdürülebilir hale getirme konusunda Google Alışveriş ile aynı fırsatı sağlayacak bir dizi önlem sağladı. Sunduğu önlemler arasında Avrupa’da alışveriş için 600’den fazla AKS’nin katılımıyla 3 yıldır başarıyla uygulanan önlemlere benzer bir çözüm yer alıyor.
Türkiye Google’a geri adım attı!
Bu girişim, Türk Rekabet Kurumu’nun bu yılın başlarında şirketin rakiplerinin çevrimiçi alışveriş hizmetleri pazarındaki faaliyetlerini engellediği yönündeki kararının ardından geldi.
Son dönemde Türkiye’de faaliyet gösteren global internet şirketleriyle ilgili önemli adımlar atılıyor. Google, Facebook, Twitter gibi yeni teknolojilerle ilgili Türkiye devlerinde kanun ve kurallara uyma zorunluluğu konusunda adımlar atıldı.
Türkiye’nin rekabet otoritesi Google’a 98 milyon lira ceza verdi. Google, piyasadaki hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle bu yılın başlarında Türkiye Rekabet Kurumu (TCA) tarafından ağır para cezasına çarptırıldıktan sonra Türkiye arama sonuçlarında artık alışveriş reklamları göstermeyeceğini duyurdu.
TCA, Google’ın genel arama hizmetleri için yaptığı algoritma güncellemeleri ve Google Ads ile diğer şirketlerin çabalarını zorlaştırdığını söyledi.
Ürünlerle ilgili aramalarda ürün satan web sitelerini göstermek olarak tanımlanan alışveriş reklamlarıyla ilgili kararlar Rekabet Kurumu radarındaydı. Rekabet Kurumu bu nedenlerle Google’ı uyardı ve reklamların kaldırılmasını istedi.
Görünüşe göre Rekabet Kurumu uyarısı işe yaradı. Google Türkiye bu konuda geri adım attı.
Google, 29 Temmuz’da Türkiye’ye çeşitli çözümler sunduğunu söyledi ve şu sözlerle devam etti: “Rekabet otoritesinin Mayıs 2020’deki satın alma kararına uymak için, bu reklamlar için alışveriş karşılaştırma hizmetlerine (AKS) aynı erişimi sağlayan ve kullanıcılar ve satıcılar için alışveriş reklamlarının kalitesini koruyan bir çözüm önerdik. Bu durumda başarıyla kullanılan çözümümüze çok benzeyen Avrupa’daki Google Alışveriş Reklamları, yarışma komitesinin Türkiye’nin uygunluğuna ilişkin kararı ile dönem sonunun kabul edilip edilmeyeceği konusunda belirsizlik taşımaktadır. Faaliyetlerimizin yasal çerçevesini korumak için, bu Bu nedenle, faaliyetlerimizi yasal bir çerçevede sürdürmek için, maalesef Türkiye’deki alışveriş reklamlarını Google arama sayfalarından kaldırmaktan başka seçeneğimiz yok. Bu sorunları önümüzdeki aylarda çözmeyi ve alışveriş reklamlarını Türkiye’ye geri getirmemizi sağlayacak bir anlaşmaya varmayı umuyoruz.” dedi.
Yılın en yoğun alışveriş aylarına yaklaşırken, bu durumun müşterilerimizin satışları üzerindeki etkisini en aza indirmek için Webolizma olarak onlarla birlikte çalışacağız. Tüketiciler bilgilere erişmek için Google Arama’yı kullanmaya devam edebilir ve satıcılar müşterilere ulaşmak için diğer reklam biçimlerini kullanmaya devam edebilir.