Gün içinde Google’da kaç kez arama yapıyorsun? Saymadın değil mi? Çünkü belki de onlarca kez Google’a bir şeyler soruyorsun. “Şu yemek nasıl yapılır?” ya da “Şu ünlünün gerçek ismi nedir?” gibi anlık olarak aklına takılanları dahi aratıyorsundur.
Google SERP Nedir?
Bu aramaları yaparken karşına bir sayfa çıkıyor. SERP (Search Engine Results Page), işte tam da arama yaptıktan sonra karşına çıkan sonuç sayfası anlamına geliyor. Şimdi ise şaşırtıcı bulacağın bazı bilgiler paylaşacağız. Böylelikle Google SERP’i daha iyi anlamış olacaksın.
Google SERP Optimizasyonu İçin Neler Yapılmalı?
Sıralamada göz önünde olmak senin de hayalin, biliyoruz. Elbette bu her zaman hayal ile sınırlı kalmayabiliyor. SERP optimizasyonu için gerekli adımları attıktan sonra arkana yaslan ve bekle.
Başlığa Dikkat!
Aranan kelime ile başlık ne kadar uyumlu olursa o kadar iyi. Fakat burada başlığın 70 karakteri geçmemesine de ayrıca dikkat etmelisin. Hatta daha kısa ve öz olursa o kadar iyi. Çok uzun başlıklar Google tarafından spam olarak algılanabilir.
Kalıcı Bağlantı ve URL
Sitenin kalıcı bağlantısını iyi ayarla. Böylelikle site adından sonra kategori ve yazı adı gelir. Bu hem SEO için hem de SERP için oldukça önemli bir nokta.
Biyometrik Teknoloji ve Pazarlamacılar
Biyometrik teknoloji, fiziksel ve davranışsal özellikleri ölçer. Göz izleme cihazları, ter seviyenizi ölçen cihazlar, bilinçaltı tepkilerinizi ölçmeye izin veren galvanik cilt tepki monitörleri ve yüz tanıma yazılımından gelen veriler birleştirilerek davranış kalıpları hakkında yararlı bilgiler elde edilmektedir.
Bu teknoloji sayesinde Google SERP’ler ile insanların nasıl etkileşime girdiğini anlıyor ve arama davranışına genel bir bakış sağlamamıza yol açıyor. Birazdan sunacağımız test sonuçları masaüstünde gerçekleştirildi. Zamanla mobil cihazlar üzerinde yapılmasını da bekliyoruz.
SERP Araştırmasında Neler Oldu?
Araştırma için 20 katılımcı seçildi ve iPhone XS marka ve model telefonun belli özelliklerinin araştırılması istendi. Buna göre kullanıcıların göz hareketleri ve bilinçaltı hareketleri gözetim altında tutuldu.
Yapılan araştırma sonucuna bakıldığında katılımcıların %8,6’lık bir kısmı snippetlara tıklarken %19,6’lık bir kısmı altta yer alan ilk organik sonuca gidiyor. Snippet olmadığında ise tıklamaların %26’lık kısmı ilk sonuç üzerinde yoğunlaşıyor.
Burada şöyle bir bilgi vermek isteriz: Eğer bir snippet’a sahipseniz arama motoru sonuç sayfasında başka hiçbir yerde görünmeyeceksiniz. Ayrıntılı bilgi geldikçe bu konuyu seninle farklı bir başlık altında tartışacağız.
Snippetlar, kullanıcılara daha açık bilgiler verdiği için tıklanma oranları çok daha fazla. Ayrıca bir snippet sahibi olmak için başlığının soru cümlesi olmasına da özen göstermelisin. Çünkü soru cümlesi olması, içeriğinin snippet olması için önemli bir adım.
Satın Almaya Yönelten Arama Sonuçları
Yapılan araştırma gösterdi ki satın alma eğiliminde olan kullanıcılar doğrudan arama sonucunda yer alan “Alışveriş” sekmesini kullandılar. Ayrıca Google Alışveriş sekmesine gitmeyip organik sonuçlarda çok vakit geçirenlerin oranı da oldukça fazla.
Araştırmanın Önemli Sonuçları
Araştırma elbette çok kapsamlı değildi ama yine de kilit bilgiler veriyordu. Umarız ileride daha geniş kapsamlı bir araştırma yapılır da bizler de seninle onları paylaşırız ve beraber bunları test etme şansımız olur. İşte sonuçlar:
- Öne çıkan snippetlar bilgi tabanlı arama sonuçlarında son derece etkilidir ve kullanıcıların yaklaşık %33’lük bir kısmı cevabı aldıktan sonra bu siteyi takip etmezler. Ama üçte ikilik kısmı web siteyi takip etmeye devam eder. Bu da önemli bir oran.
- Her ne kadar alışveriş odaklı kişiler Google Alışveriş sekmesini kullansa da organik sonuçların önemi çok daha büyük.
Bizim de bildiğimiz bazı küçük sırlar var. Seninle bunları paylaşmak hatta işletmeni daha üst seviyelere taşıyarak kazancını artırmak isteriz. Bizimle iletişime geçebilirsin.