Skip to content

Google Tag Manager ve Google Analytics Arasındaki Bağlantı

Google-Tag-Manager-ve-Google-Analytics-Arasindaki-Baglanti-1

Google Analytics ile Google Etiket Yöneticisi Arasındaki Fark Nedir?

Çok farklı iki amaca hizmet eden tamamen iki farklı şeydir.

Google Etiket Yöneticisi, web sitenizdeki çeşitli JavaScript izleme kodlarını (etiketler olarak da bilinir) yönetmenize olanak tanır. Google Analytics izleme kodu bu etiketlerden biridir.

Google Analytics, raporlar sağlayan bir analiz aracıdır. Google Etiket Yöneticisi’nin raporlama özelliği yoktur. Web sitenizden diğer pazarlama / analiz araçlarına (GA dahil) veri göndermek için kullanılır.

Google Etiket Yöneticisi, yalnızca üçüncü taraf kodunu depolamak ve yönetmek için kullanılan tamamen farklı bir araçtır. GTM’de rapor oluşturmanın ya da analiz yapmanın herhangi bir yolu yoktur.

google-tag-manager-ile-google-analytics-arasindaki-baglanti

Google Analytics, gerçek raporlama ve analiz için kullanılır. Tüm dönüşüm izleme hedefleri veya filtreleri, Analytics aracılığıyla yönetilir.

google-tag-manager-ile-google-analytics-arasindaki-baglanti

Tüm raporlama (dönüşüm raporları, özel segmentler, e-ticaret satışları, sayfada geçirilen süre, hemen çıkma oranı, etkileşim raporları vb.) Google Analytics’te yapılır.

google-tag-manager-ile-google-analytics-arasindaki-baglanti

Google Tag Manager ve Google Analytics birbirlerinin yerini almazlar. Birlikte kullanılması amaçlanmıştır.

Özetle Google Analytics

Google Analytics’in temel amacı verileri izlemek, saklamak ve web siteniz hakkında raporlar oluşturmaktır, örneğin:

• Dün web sitenizi kaç kişi ziyaret etti?

• Ziyaretler hangi ülkeden yapıldı?

• Oturum başına kaç sayfa ziyaret ettiler?

• Web sitenizden kaç ziyaretçi geri döndü (herhangi bir işlem yapmadan)?

• En popüler sayfalar hangileriydi?

Google Analytics’in bu kullanıcı etkileşimlerini izleyebilmesinin tek yolu, web sitenizin her sayfasına yerleştirilmesi gereken izleme kodunun (GA JavaScript kod parçacığı olarak da bilinir) yardımıyla olmasıdır.

Bir sitede (örneğin, sayfa görüntüleme) bir etkileşim gerçekleştiğinde, bir JavaScript pasajı ilgili verileri Google Analytics’e gönderir.

Yalnızca GA etiketini tüm web sitelerine yerleştirmek ve sayfa görüntülemeleri, hemen çıkma oranı, oturum süresi, yönlendirmeler gibi genel bilgileri izlemek istiyorsanız sorun yoktur.

Web sitenizde / uygulamanızda belirli bir özelliği kaç kişinin kullandığını izlemek isteyebilirsiniz. Ya da belki satışları takip etmekle ilgileniyorsunuz, ha? Bu durumda, verileri yalnızca bir ziyaretçi web sitenizde belirli bir işlemi tamamladığında gönderen Google Analytics etkinlikleri olan özel etiketler eklemeniz gerekir. Buradaki iyi bir örnek, bir form gönderimi olabilir.

Google Etiket Yöneticisi

Google Etiket Yöneticisi, belirli etiketlerin ne zaman tetikleneceğine ilişkin kuralları tanımlamanıza izin vererek bu etiket karmaşasını yönetmeyi kolaylaştırır.

Google Etiket Yöneticisi, Google Analytics’in yerini almaz. Bunun yerine, kullanıcıların Google Analytics izleme kodunu (etiketi) bir web sitesine kolayca eklemelerine, GA etkinlik kodu parçacıklarını dağıtmalarına ve her bir kodun tetiklenmesi gerektiğinde kurallar tanımlamalarına yardımcı olur.

GTM’den önce, GA izleme kodlarının genellikle bir web geliştiricisi tarafından her bir sayfada sabit kodlanması gerekiyordu. Konu onları sürdürmek / güncellemek olduğunda yüzlerce olayın olması çok zordur. Ancak Google Etiket Yöneticisi bu sorunu çözer çünkü tüm etiketleriniz tek bir yerde, yani GTM hesabınızda saklanır.

Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi ile uyumlu tek etiket değildir. Diğer örnekler şunları içerir:

• Google Ads Dönüşüm Etiketi

• Google Ads Yeniden Pazarlama Etiketi

• Facebook Piksel Kodu

• Crazyegg İzleme Kodu

• Inspectlet İzleme Kodu

• Diğer Herhangi Bir Özel Html / JavaScript Kodu

Google Etiket Yöneticisi vs Google Analytics

Bu araçların her ikisine de sahip olmak hayatınızı çok daha basit hale getirebilir. Veriler, Google Etiket Yöneticisi’nden Google Analytics’e gönderilebilir, böylece verileri analiz edebilir, eğilimleri görebilir ve gereken tüm bilgileri tek bir yerde bulabilirsiniz. Kullanıcılar tarafından hangi bağlantıların indirildiğini veya veri toplamak istediğiniz hemen her şeyi görmek için bir Tıklama Tetikleyicisi ve Google Analytics’ten bir Etiket kullanılarak kolayca kurulabilir. Tetikleyiciler, verilerin otomatik olarak yapılabilmesi için Google Analytics’e gönderileceği belirli zamanları seçmek için de kullanılabilir. Bu iki araç çok yardımcı olabilir, ancak birlikte kullanıldıklarında daha da fazla yardımcı olabilir.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar:

Google Tag Manager (GTM) Nedir?

Google Tag Manager İçin Etiketler, Tetikleyiciler ve Değişkenler