Bir içerik dağıtım ağı (CDN), internet içeriğinin hızlı bir şekilde sunulmasını sağlamak için birlikte çalışan coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu ifade eder.
İçerik dağıtım ağları (CDN), içerik dağıtımından sorumlu internetin şeffaf omurgasıdır. Bilerek ya da bilmeden, her birimiz CDN’lerle günlük olarak etkileşiriz; haber sitelerinde makaleler okurken, çevrimiçi alışveriş yaparken, YouTube videolarını izlerken veya sosyal medya yayınlarını incelerken.
Ne tür içerik tüketirseniz tüketin, CDN’leri metnin her karakterinde, her görüntü pikselinde ve PC’nize ve mobil tarayıcınıza teslim edilen her film çerçevesinin arkasında bulabilirsiniz.
CDN, HTML sayfaları, javascript dosyaları, stil sayfaları, resimler ve videolar dahil olmak üzere internet içeriğini yüklemek için gereken varlıkların hızlı bir şekilde aktarılmasına olanak tanır. CDN hizmetlerinin popülaritesi artmaya devam ediyor ve bugün web trafiğinin büyük bir kısmı Facebook, Netflix ve Amazon gibi büyük sitelerden gelen trafik de dahil olmak üzere CDN’ler aracılığıyla sunuluyor.
Düzgün yapılandırılmış bir CDN, web sitelerinin Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDOS) saldırıları gibi bazı yaygın kötü amaçlı saldırılara karşı korunmasına da yardımcı olabilir.
CDN olmadan, içerik kaynağı sunucularının her son kullanıcı isteğine yanıt vermesi gerekir. Bu, başlangıç noktasına ve müteakip yüke önemli miktarda trafik sağlar, böylece trafik ani yükselmeleri veya yükün kalıcı olması durumunda başlangıç hatası olasılığı artar.
Sunucuların IXP’lere yerleştirilmesinin ötesinde, bir CDN standart istemci / sunucu veri aktarımlarında bir dizi optimizasyon yapar. CDN’ler, veri merkezlerini dünyanın dört bir yanındaki stratejik konumlara yerleştirir, güvenliği artırır ve çeşitli hata türlerinden ve internet sıkışıklığından kurtulmak için tasarlanmıştır.
CDN’lerin neden bu kadar yaygın kullanıldığını anlamak için, öncelikle çözmek için tasarlandıkları sorunu tanımanız gerekir. Gecikme olarak bilinen bu sorun, bir web sayfasını yüklemek istediğiniz andan, içeriğin ekranda gerçekte göründüğü ana kadar geçen can sıkıcı bir süredir. Bu gecikme aralığı, birçoğu belirli bir web sayfasına özgü olan bir dizi faktörden etkilenir. Ancak, her durumda, gecikme süresi sizinle web sitesinin barındırma sunucusu arasındaki fiziksel mesafeden etkilenir. Bir CDN’nin misyonu bu fiziksel mesafeyi kısaltmak, amacı ise site oluşturma hızını ve performansını iyileştirmektir.
CDN, web barındırıcısıyla aynı değildir.
Bir CDN içerik barındırmasa ve uygun web barındırma ihtiyacını değiştiremese de, ağ kenarında içeriği önbelleğe almasına yardımcı oluyor ve bu da web sitesi performansını artırıyor. Birçok web sitesi performans ihtiyaçlarını geleneksel barındırma hizmetleri tarafından karşılanmak için mücadele ediyor, bu yüzden CDN’ler daha çok tercih ediliyor. Bu yüzden barındırma bant genişliğini azaltmak, hizmet kesintilerini önlemeye yardımcı olmak ve güvenliği artırmak için önbellekleme kullanarak, CDN’ler geleneksel web barındırma ile gelen bazı önemli ağrı noktalarını hafifletmek için popüler bir seçim haline geliyor.
CDN Nasıl Çalışır?
Ziyaretçiler ve web sitenizin sunucusu arasındaki mesafeyi en aza indirmek için, bir CDN içeriğinin önbelleğe alınmış bir sürümünü birden fazla coğrafi konumda depolar. Her bir POP, ziyaretçilerine yakınlığı içinde içerik dağıtımından sorumlu bir dizi önbellek sunucusu içerir.
Özünde bir CDN, içeriği olabildiğince hızlı, ucuz, güvenilir ve güvenli bir şekilde sunmak amacıyla birbirine bağlı bir sunucu ağıdır. Hızı ve bağlantıyı geliştirmek için, bir CDN sunucuları farklı ağlar arasındaki değişim noktalarına yerleştirecektir.
Bu internet değişim noktaları (IXP’ler), farklı internet sağlayıcılarının birbirlerinden farklı ağlarından kaynaklanan trafiğe erişim sağlamak için bağlandıkları birincil yerlerdir. Bir CDN sağlayıcısı, bu yüksek hızlı ve birbirine bağlı konumlarla bağlantı kurarak, yüksek hızlı veri dağıtımında maliyetleri ve geçiş sürelerini azaltabilir.
Web sitesi içeriğinin teslimi CDN’ler için yaygın bir kullanım durumu olmasına rağmen, bir CDN’nin sunabileceği tek içerik türü değildir. Aslında, CDN’ler inanılmaz içerik çeşitliliği sunar: 4K ve HD kalitesinde video, ses akışları, uygulamalar, oyunlar ve işletim sistemi güncellemeleri gibi yazılım indirmeleri, tıbbi ve finansal bilgi içeren veri kayıtları ve daha fazlası. Sayısallaştırılabilecek veriler potansiyel olarak bir CDN aracılığıyla iletilebilir.
Temel olarak, CDN içeriğinizi aynı anda birçok yere koyar ve kullanıcılarınıza üstün kapsama alanı sağlar. Her saniye önemlidir. Araştırmalar, ikinci uzun bir gecikmenin dönüşümlerde %7, sayfa görüntülemelerinde %11 ve müşteri memnuniyetinde %16 düşüşe neden olduğunu gösteriyor. Nebraska Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bilgi için tolere edilebilir bekleme süresinin sadece 2 saniye olduğunu bulmuştur.
CDN Web Sitesi Yükleme Sürelerini Nasıl İyileştirir?
İçerik yükleyen web sitelerinde site yavaşladıkça kullanıcı sayısı hızla düşer. CDN hizmetleri, yükleme sürelerini aşağıdaki yollarla azaltmaya yardımcı olabilir:
- Bir CDN’nin küresel olarak dağıtılmış doğası, kullanıcılar ve web sitesi kaynakları arasındaki mesafeyi azaltmak anlamına gelir. Bir CDN, bir web sitesinin başlangıç sunucusunun yaşayabileceği herhangi bir yere bağlanmak yerine, kullanıcıların coğrafi olarak daha yakın bir veri merkezine bağlanmasına olanak tanır. Daha az seyahat süresi daha hızlı servis anlamına gelir.
- Etkin yük dengeleme ve yarı iletken sabit sürücüler gibi donanım ve yazılım optimizasyonları, verilerin kullanıcıya daha hızlı ulaşmasına yardımcı olabilir.
- CDN’ler, küçültme ve dosya sıkıştırma gibi taktikler kullanarak dosya boyutlarını azaltarak aktarılan veri miktarını azaltabilir. Daha küçük dosya boyutları daha hızlı yükleme süreleri anlamına gelir.
- CDN’ler TLS / SSL bağlantısının yeniden optimize ederek ve TLS hatalı çıkış sertifikalarını sağlayarak siteleri hızlandırabilir.
Daha fazla işletme çevrimiçi hale geldikçe ve dünya alışveriş yapmak, bağlantı kurmak ve paylaşmak için internette bir araya geldikçe, içerik sağlayıcıları da artan zorluklarla karşı karşıyadır. Farklı içerik türlerinin sağlanması, farklı cihaz türleri için içeriği ayarlama (cihaz algılama) ve verilerin ve son kullanıcılarının çevrimiçi varlığının güvenliğini sağlama bu zorluklardan bazılarıdır. Bir içerik dağıtım ağının doğal yetenekleri, CDN sağlayıcılarının işletmelerin medya dağıtımındaki bu çeşitli zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak şekilde konumlandırıldıkları anlamına gelir.
CDN Bir Web Sitesini Nasıl Her Zaman Çevrimiçi Tutar?
Çalışma süresi, bir internet mülkü olan herkes için kritik bir bileşendir. Kötü niyetli saldırılar veya sadece popülerliğin artması nedeniyle trafikteki donanım arızaları ve ani artışlar, bir web sunucusunu düşürme ve kullanıcıların bir siteye veya hizmete erişmesini engelleme potansiyeline sahiptir. Çok yönlü bir CDN, kesinti süresini en aza indirecek çeşitli özelliklere sahiptir:
- Yük dengeleme, ağ trafiğini birkaç sunucuya eşit olarak dağıtarak trafikteki hızlı artışları ölçeklendirmeyi kolaylaştırır.
- Akıllı yük devretme, bir veya daha fazla CDN sunucusu donanım arızası nedeniyle çevrimdışı olsa bile kesintisiz hizmet sunar; yük devretme trafiği diğer işletim sunucularına yeniden dağıtabilir.
- Tüm veri merkezinin teknik sorunları olması durumunda Anycast yönlendirme, trafiği mevcut başka bir veri merkezine aktarır ve hiçbir kullanıcının web sitesine erişimini kaybetmemesini sağlar.
CDN Tasarımının Dört Sütunu
Verim
Bir CDN’nin ana görevlerinden biri gecikmeyi en aza indirmektir. Mimari açıdan bakıldığında, POP’ların verinin dolaştığı büyük ağ hub’larının kesişme noktalarında bulunduğu en iyi bağlantı için inşa etmek gerekir.
Fiziksel imkanlar bir diğer önemli husustur. Kural olarak, POP’unuzun her zaman omurga sağlayıcılarının birbirleri ile eşleştiği ve CDN sağlayıcınızın diğer CDN’ler ve büyük taşıyıcılarla eş anlaşmalar yaptığı birinci sınıf bir veri merkezinde olmasını istersiniz. Bu tür anlaşmalar CDN’lerin gidiş-dönüş sürelerini önemli ölçüde azaltmasını ve bant genişliği kullanımını geliştirmesini sağlar.
Ölçeklenebilirlik
Yüksek hızlı ve yüksek hacimli yönlendirme için tasarlanan CDN’lerin her türlü trafiği karşılaması bekleniyor. CDN mimarisi, önbellek sunucularının her birinde bulunan bilgi işlem ve önbellekleme kaynaklarına kadar her düzeyde geniş ağ ve işleme kaynakları sağlayarak bu beklentileri karşılamalıdır.
Beklendiği gibi, DDOS koruma hizmetleri sunan CDN’lerin çok daha yüksek ölçeklenebilirlik gereksinimleri vardır. Bu ihtiyaçları karşılamak için DDOS azaltma (yıkayıcılar) için tasarlanmış özel sunucular dağıtırlar. Bunlar, ağ boyutundaki trafiği ayrı ayrı ele alarak her saniyede onlarca gigabayt işleyebilir.
Güvenilirlik
CDN altyapı ölçeği, hatasız bir sistemi istatistiksel olarak olanaksız hale getirir. Bununla birlikte, bu aynı ölçek rekor esneklik ve yüksek kullanılabilirlik sağlamaya yardımcı olarak CDN sağlayıcılarının %99,9 ve %99,999 hizmet seviyesi sözleşmeleri (SLA’lar) taahhüt etmelerini sağlar.
Kural olarak, ticari CDN’ler hem bakım döngülerini dikkatlice aşamalı olarak hem de ek donanım ve yazılım yedekliliğini entegre ederek “tek bir arıza noktası yok” yaklaşımını benimser. Birçoğu, trafiği düşen sunucular etrafında otomatik olarak yönlendiren dahili yük devretme ve olağanüstü durum kurtarma sistemlerini de yönetir. Ek fazlalık için, CDN sağlayıcıları ayrıca birden çok operatörle ilgilenir ve felaket durumunda sunucularla etkileşim kurmalarına izin veren özel bant dışı yönetim kanallarına güvenir.
Cevaplanabilirlik
Küresel boyutta bir ağla CDN’ler, ağ genelinde yapılandırma değişikliklerinin etkili olması için geçen süre ölçülerek sürekli olarak yanıt verme yeteneğini artırmaya çalışır.
Belirli bir görüntüyü önbellekten temizlemek veya kara listeye alınan bir IP listesine adres eklemek gibi küçük yapılandırma değişikliklerinin bile tüm POP’larda iletilmesi gerektiğini unutmayın. Ağ ne kadar büyükse ve coğrafi olarak yayılırsa, bunu gerçekleştirmek de o kadar uzun sürer.
Müşterilere iyi hizmet kalitesi sağlamak için CDN, hızlı yapılandırma yayılımı düşünülerek tasarlanmalıdır. Bu genellikle bir kombinasyon konsolidasyonu ile elde edilir.
CDN Topolojisi
Dağınık CDN
Dağınık CDN’ler, belirli coğrafi bölgeleri yoğun bir şekilde dolduran çok sayıda orta ve düşük kapasiteli POP kullanır. Bu topoloji odağı en uygun fiziksel yakınlıktır.
Bakır ve fiber kablolama arasında bir geçiş döneminde kullanılan erken CDN’ler, dağınık modele dayanıyordu. Zamanla, daha fazla fiber kablo döşendikçe ve küresel bağlantı gelişmeye devam ettikçe, sunuculara fiziksel mesafeyi en aza indirmenin marjinal faydası azalmaya devam etti. Ayrıca, CDN’ler daha fazla özelleştirme özelliği sunmaya devam ettikçe, dağınık topolojinin de sistemlerin yanıt verme hızını engellediği ve böylece hızlı yapılandırma dağıtımlarını engellediği bulunmuştur.
Ancak bugün bile, yakınlık hala önemlidir. Dağınık CDN’ler, özellikle düşük bağlanabilirlik alanlarında ek hız iyileştirmesi sağlar. Buna ek olarak, daha küçük POP’ların kurulumu daha kolaydır ve bu da ağın kapsama alanının hızla büyümesini sağlar.
Konsolide CDN
Konsolide CDN’ler, daha geniş bir nüfusa hizmet etmek için büyük veri merkezlerinde stratejik olarak konumlandırılmış az sayıda yüksek kapasiteli POP çalıştırır. Bu ağ topolojisi, internet bağlantısının gelişimi ile mümkün kılınan içerik dağıtımına daha modern bir yaklaşımı temsil etmektedir.
Birleştirilmiş bir topolojinin ana yararı, çevik yönetim ve hızlı yapılandırma dağıtımları sağlayan merkezi altyapısıdır. Bu, hem son kullanıcılara hem de şebeke operatörüne daha fazla kontrol ve daha iyi genel yanıt verme olanağı sunar.
Ayrıca, yüksek kapasiteli POP’lar, özellikle DDOS saldırılarını azaltma söz konusu olduğunda daha esnektir.
Buna karşılık, birleştirilmiş topolojinin düşük bağlantı bölgelerinde daha az etkili olduğu kanıtlanmıştır. Yüksek kapasiteli POP’lar daha karmaşık dağıtım gerektirir ve hızlı ağ genişletmelerini engeller.
CDN Önbellekleme
Önbellekleme, içerik dağıtım ağı (CDN) hizmetlerinin merkezindedir. Tarayıcı önbelleğe almanın dosyaları daha hızlı erişilebilecekleri sabit diskte nasıl depoladığına benzer şekilde, bir CDN web sitesi içeriğinizi hızlandırılmış içerik dağıtımı için optimize edilmiş güçlü proxy sunucularına taşır.
Önbellekleme, web sitesi dosyalarını CDN’nin önbellek proxy sunucularında seçerek depolayarak çalışır ve buralara yakın bir konumdan gezen web sitesi ziyaretçileri tarafından hızlı bir şekilde erişilebilir.
Modern önbellek sunucusu, yüksek kapasiteli katı hal sürücüleri (SSD) ile tamamlanan, artan RAM ve CPU verimine sahip, son teknoloji ürünü bir içerik dağıtım makinesidir. RAM ve SSD, önbelleğe alınan nesnelere yüksek hızlı erişim sağlamak için kullanılır; RAM, bu ikisi arasında daha hızlı olanıdır ve daha sık kullanılan öğeleri depolamak için kullanılır.
Bazı CDN’ler hala elektromekanik sabit sürücüler (HDD) kullanırken, SSD’ler hızla endüstri standardı haline gelmektedir. CDN’ler hız ile ilgilidir ve karşılaştırma testleri SSD’lerin 7200 rpm HDD’lere kıyasla bile çok daha hızlı olduğunu göstermektedir.
Önbellek Sunucuları Nasıl Çalışır?
Proxy önbellek sunucuları, CDN’nin dünya çapında stratejik olarak konumlandırılmış ağ veri merkezlerinin yapı taşlarıdır. Bu mevcudiyet noktaları (POP), tek tek bölgelerin trafik modellerine göre seçilir.
Çok sayıda kullanıcısı olan oldukça etkin konumların birkaç veri merkezi olabilir. Öte yandan, az kullanıcılı uzak konumlarda büyük bir coğrafi bölgeyi kapsayacak tek bir POP bulunabilir.
Yerleştirildikten sonra önbellek sunucuları, yerel kullanıcılara önbelleğe alınmış dosyalara hızlandırılmış erişim sağlayan web sitesi içeriği için bir depo görevi görür. Önbellek sunucusu son kullanıcıya ne kadar yakınsa, web sitesi verilerinin iletimi için gereken bağlantı süresi o kadar kısa olur.
Donanım açısından, tipik bir bağımsız önbellek sunucusu, güçlendirilmiş RAM ve SSD depolama kaynaklarına sahip bir içerik dağıtım santralidir. Daha hızlı seçenek olarak, yüksek öncelikli kaynaklar için RAM kullanılırken, SSD en az talep edilen, ancak yine de önbelleğe alınabilen web dosyaları için kullanılır.
1. Önbelleği Boşalt
Arama sırasında önbelleğe alınmış dosyaları yenileme yeteneği sağlar. Bazı sağlayıcıların yalnızca tüm önbellek depolamasını yenilemenize izin vereceğini unutmayın. Ayrıca, bazı durumlarda CDN sağlayıcınız belirli bir zaman dilimindeki temizleme sayısını sınırlayacaktır. Bir tasfiye talebinin etkinliği, tüm ağ boyunca yayılması için geçen sürede ölçülür.
2. Daima / Asla Önbellekleme
Her zaman sunulması veya hiçbir zaman önbellekten sunulmaması gereken dosyaları etiketleyerek önbellek başlıklarını el ile geçersiz kılmanıza yardımcı olur. Bu, özellikle bu yönergeleri tüm dosya gruplarına (örneğin, / template / images / klasördeki tüm JPG dosyaları) uygulamanızı sağlayan toplu yönetim seçenekleriyle birleştirildiğinde önbellek yönetimi için etkili bir araçtır.
3. Periyot İçin Önbellek
Her zaman önbellek seçeneğinin iyileştirilmesi, bu, yenilemeden önce nesnenin önbellekten sunulması gereken belirli bir süre ayarlamanıza olanak tanır. CDN GUI’den erişilen bu, belirli dosyaların daha kolay yönetilmesini sağlar. Ancak, bu seçenek en çok toplu dosya yönetimi için kullanıldığında yararlıdır (örn. Beş gün boyunca önbelleğe alınan tüm JS dosyaları).
CDN Mimarisi
CDN mimarisi, varlık noktaları ve edge sunucuları olan iki önemli bileşenden oluşur. Elbette bunların ötesinde, trafiğin düzgün bir şekilde yönlendirilmesine, saldırıların hafifletilmesine ve sürekli bir çalışma süresinin sürdürülmesine olanak tanıyacak birçok şey daha vardır.
Varlık Noktaları
Genellikle POP olarak adlandırılan bir iletişim noktası, bir grup CDN edge sunucusunun bulunduğu tek bir coğrafi konumdur. Oysa yaygın olarak KOK olarak adlandırılan varlık noktaları, birleştirildiğinde tüm ağı oluşturan birden fazla coğrafi konumdur. Her bir konumun yanı sıra bir CDN oluşturan toplam POP sayısının küresel kapsama alanı üzerinde büyük etkisi vardır.
Edge Sunucuları
Her POP’da iki ağ arasında bulunan bir sunucu olan bir edge sunucusu bulunur. Edge sunucuları, bir web tarayıcısı önbelleğine benzer şekilde çalışan basit proxy önbellekleridir. Web sitesi için içerik oluşturmazlar, bunun yerine içeriğin bir kopyasını önbellekte tutarlar. Her POP’da bulunan uç sunucuların toplam sayısı, her CDN sağlayıcısı için değişiklik gösterir.
KOK’ların dağılımı CDN’den CDN’ye değişecektir. Bazı sağlayıcılar küçük kapasiteli sunucularla daha fazla yer kaplamayı tercih ederken, diğer CDN’ler daha az sayıda, yüksek kapasiteli POP’ları korumayı hedeflemektedir. Bir CDN’nin mimarisini analiz ederken dikkate alınması gereken önemli bir husus, KOK’larının nerede bulunduğunu bulmaktır. Belirli bir web sitesinin ziyaretçilerinin nereden geldiğine bağlı olarak, bu belirleyici bir faktör olabilir.
İçerik Türleri
Tüm web sitesi içeriğinin çoğu, zaman içinde (veya farklı kullanıcılar için) değişmesi beklenmeyen, önceden biçimlendirilmiş statik dosyalardan oluşur. Bu dosyalar, bir veritabanındaki bilgilere dayanarak anında oluşturulan dinamik dosyaların aksine önbelleğe alma için varsayılan adaylardır.
Küresel nüfus internet kullanımını analiz ederken en çok bant genişliğini tüketen içerik türleri görüntü, video ve ses dosyalarıdır. Ancak, bir CDN’nin sunabileceği başka birçok içerik türü vardır. Desteklenen içerik türü ve biçimleri her CDN sağlayıcısı için değişiklik gösterecektir:
Resim: PNG, JPG, SVG, GIF ve TIF
Video: FLV, HSL, MP4, MOV ve WMV
Ses: MP3, WAV, AIFF, AAC ve PCM
Diğer: CSS, JS, JSON, HTML, PDF, ZIP, TTF, OTF ve WOFF
CDN Önbellekleme Sizin İçin Ne Yapabilir?
1. Bant genişliği maliyetlerini azaltır.
CDN önbellek proxy’lerinden içerik iletmek, kaynak (arka uç) sunucunun yükünü kaldırır ve çok sayıda ziyaretçiye içerik sunmayla ilişkili bant genişliği maliyetlerini önemli ölçüde azaltır. Çoğu site için, bant genişliği maliyetleri, önbelleğe alınabilir içeriğin yüzdesine bağlı olarak %40 ila %80 oranında azaltılabilir. Web sitesi barındırma için bant genişliği tüketim maliyetleri, web siteleri için birincil giderdir. Önbellekleme ve diğer optimizasyonlar sayesinde CDN’ler, bir kaynak sunucunun sağlaması gereken veri miktarını azaltabilir ve böylece web sitesi sahipleri için barındırma maliyetlerini azaltabilir.
2. Kullanıcı deneyimini geliştirir.
Global olarak dağıtılmış bir önbellek proxy sunucuları ağı olan CDN’ler, nerede olurlarsa olsunlar, web sitenizin içeriğini tüm ziyaretçilere yaklaştırır. Bu içeriğin yerel bir sunucudan sunulması erişim hızını ve kullanıcı deneyimini önemli ölçüde artırır.
Yakındaki bir CDN sunucusunu kullanarak web sitesi ziyaretçilerine daha yakın içerik dağıtarak (diğer optimizasyonların yanı sıra) ziyaretçiler daha hızlı sayfa yükleme süreleriyle karşılaşır. Ziyaretçiler yavaş yüklenen bir siteden daha fazla tıklama eğilimindeyken, bir CDN hemen çıkma oranlarını düşürebilir ve kullanıcıların sitede geçirdiği süreyi artırabilir. Başka bir deyişle, bir web sitesi ne kadar hızlı olursa, daha fazla ziyaretçi kalır ve daha uzun süre kalır.
3. Güvenilir içerik sunumu sağlar.
Modern CDN’lerin trafik kapasitesi, çoğu normal kurumsal ağ kapasitesini aşmaktadır. Kendi kendine barındırılan bir web sitesinin beklenmedik trafik zirveleri veya hizmet reddi saldırıları ile kolayca bozulabileceği durumlarda, CDN önbellek sunucuları son derece esnek ve güvenlidir. Sonuç olarak, yoğun trafik durumlarında kararlıdırlar.
4. Performansı geliştirir.
Artan performans, bir CDN’nin uygulanmasının en önemli avantajlarından biridir. İçerik, tüm dünyada POP’larda önbelleğe alınır ve içeriği kullanıcıya daha yakın hale getirir. Daha kısa mesafe sadece gecikmeyi azaltmakla kalmaz aynı zamanda paket kaybını da en aza indirir. Dünyanın dört bir yanından kullanıcılar bir kaynağa erişecekse, bir CDN kullanımı çok önemlidir. Büyük miktarda trafik veya donanım hatası, normal web sitesi işlevini kesintiye uğratabilir. Dağıtılmış yapıları sayesinde, bir CDN daha fazla trafiği işleyebilir ve donanım hatasına birçok köken sunucusundan daha iyi dayanabilir.
5. Güvenilirliği artırır.
Bir CDN ile istekler her zaman en yakın konuma yönlendirilecektir. Bir edge sunucusu kullanılamıyorsa, istekler otomatik olarak bir sonraki kullanılabilir edge sunucusuna gönderilir. Bu, içeriğin her zaman kullanılabilir kalmasını sağlamak için otomatik artıklık oluşturur. Bu tür bir yedeklilik olmadan, ziyaretçilerin geri dönmesini büyük ölçüde etkileyecek bir hata sayfası tarafından karşılanabilir.
6. Zahmetsizce ölçeklendirme sağlar.
Trafiğin bir CDN’ye boşaltılması, trafik artışlarını yönetmeyi ve kısa bir süre içinde ölçeklendirmeyi veya küçültmeyi kolaylaştıracaktır. Bu, bir başlangıç sunucusunda daha az yük oluşmasına ve kesinti sürelerinin en aza indirilmesine yardımcı olacaktır. Tipik bir web sitesi yaklaşık %80 statik içerik içerdiğinden, web varlıklarının önemli bir kısmı bir CDN’den daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yayınlanır.
7. Güvenliği artırır.
CDN, DDOS azaltma, güvenlik sertifikalarında iyileştirmeler ve diğer optimizasyonlar sağlayarak güvenliği artırabilir.
Bir CDN kullanıldığında, trafiğin çoğuna artık kaynak sunucu tarafından değil, CDN kenar sunucuları tarafından hizmet edilir ve DDOS saldırılarının CDN tarafından otomatik olarak azaltılmasına izin verilir. Genellikle SSL sertifikası olarak adlandırılan TLS sertifikaları, tüm trafiğin şifrelenmesini sağlayan çoğu CDN platformunda uygulanabilir. Ayrıca, birçok CDN’de ayrıca üçüncü taraf erişimine karşı korumak için hotlink koruması, güvenli belirteçler ve daha fazlası gibi ek güvenlik özellikleri de bulunur.
8. Daha düşük maliyet yaratır.
Bir CDN ile yönetilecek altyapı yoktur, çünkü bu CDN sağlayıcısı tarafından işlenir. Bu, ön yatırımları ve bakım maliyetlerini ortadan kaldırır ve başka yerlerde zamana öncelik verilmesini sağlar. İçerik, bunun yerine CDN edge sunucuları tarafından sağlandığından, başlangıç sunucu bant genişliği maliyetleri azalır. Bu nedenle, CDN’nin edge sunucularındaki önbelleğe alınmış içerik sayesinde daha az trafik sunacağı için daha güçlü bir barındırma planına geçmeye daha az ihtiyaç vardır.
9. Dönüşümleri artırır.
Bir web sitesinin, oyunun veya herhangi bir dijital içeriğin genel hızını artırmanın dönüşümleri artıracağını kanıtlamış birçok durum vardır. Bu öncelikle kullanıcı deneyimi iyileştirildiği için oluşur. LoadStorm’a göre, yükleme süresinde yalnızca 1 saniyelik bir gecikme, ortalama olarak dönüşümlerde %7’lik bir kayba yol açacaktır. Bir CDN kullanmak, daha yüksek satış hedeflerine ulaşmak için dönüşümleri artırabilir.
10. Terk etmeyi azaltır.
Gezinme, görünüm ve kullanılabilirlik gibi yüksek bir hemen çıkma oranına katkıda bulunan birçok faktör vardır. En önemli faktörlerden biri, içeriğin yüklenmesi için geçen toplam süredir. Bir CDN kullanmak, terkleri azaltarak kullanıcının katılımını artırabilir. Bu da arama motorlarındaki sıralamanızı yükseltmenize, satışları veya dönüşümleri artırmanıza ve genel kullanıcı deneyimini geliştirmenize yardımcı olur.
Hemen hemen herkes CDN kullanıyor. Bugün, tüm trafiğin yarısından fazlası CDN’ler tarafından sunuluyor. Bu sayılar her geçen yıl hızla yükseliyor. Yine de ücretsiz bir hizmet olarak bile, CDN’ler herkes için değildir. Özellikle, kesinlikle yerelleştirilmiş bir web sitesi çalıştırıyorsanız, kullanıcılarınızın büyük çoğunluğu barındırma ile aynı bölgede bulunursa, bir CDN’ye sahip olmak çok az fayda sağlar. Bu senaryoda, bir CDN kullanmak, ziyaretçi ve zaten yakın olan bir sunucu arasında başka bir gereksiz bağlantı noktası ekleyerek web sitenizin performansını kötüleştirebilir.
Ama Webolizma, herkes içindir! CDN’nin faydalarından sonra ekibimizin firmanıza kazandıracaklarını da öğrenmek isterseniz, bize ulaşın.