Tarama Bütçesi SEO İçin Neden Önemlidir?
- Bir sayfa arama motorları tarafından dizine eklenmemişse, hiçbir aramada görünmez.
- Bir web sitesinde çok sayıda sayfa varsa, Google hepsini dizine eklemeyebilir.
- Bir sayfada yapılan değişiklikler, arama sonuçlarında olması gerektiği kadar hızlı görünmeyebilir.
SEO için tarama bütçesini optimize etmek için aşağıdaki 10 ipucunu izleyin.
1. Hiyerarşik Bir Web Sitesi Yapısı Sağlayın
Arama motoru tarayıcıları bir siteyi ziyaret ettiğinde, ana sayfadan başlar ve ardından tüm web sitesi sayfalarını keşfetmek, taramak ve dizine eklemek için tüm bağlantıları izlerler.
3 seviyeden fazla derinliğe sahip olmayan hiyerarşik bir site yapısına sahip olmak, her türlü web sitesi için ideal bir yapıdır. Bu, herhangi bir URL’nin ana sayfadan üç tıklama veya daha az bir sürede erişilebilir olması gerektiği anlamına gelir. Bu basit yapı, taramayı daha kolay ve daha hızlı hale getirir ve kullanıcılar için de iyidir.
2. Dahili Bağlantıyı Optimize Edin
Her tür web sitesi için, arama motorları bir sitenin en önemli sayfalarına (tarama ve dizine ekleme söz konusu olduğunda) daha fazla öncelik vermeyi sever. Bir sitenin önemli sayfalarını tanımlamak için kullandıkları yollardan biri, bir web sayfasının sahip olduğu harici ve dahili bağlantıların sayısıdır.
Herhangi bir web yöneticisinin dahili bağlantılarını optimize etmesi kolayken, harici bağlantılar daha önemlidir ancak elde edilmesi daha zordur.
3. Web Sitenizin Hızını Artırın
Hız, önemli bir sıralama faktörü ve tarama bütçesini etkileyen bir faktördür.
Basitçe söylemek gerekirse, bir web sitesi hızlı yüklendiğinde, Googlebot aynı sitenin daha fazla sayfasını daha kısa sürede tarayabilir. Bu, sağlıklı bir web sitesi altyapısının bir işaretidir ve tarayıcıları belirli bir siteden daha fazla içerik almaya teşvik eder.
4. Yinelenen İçerik Sorunlarını Çözün
Tarama bütçesini olumsuz etkileyebilecek faktörlerden biri, sitede yinelenen içeriktir.
Bu bağlamda yinelenen içerik, sitenizdeki birden fazla URL’de görünen aynı veya çok benzer içeriktir. Bu, benzer ürünlerin birden fazla kategoride listelendiği e-ticaret kategori sayfalarında çok yaygın bir sorundur.
E-ticaret sitelerinin yanı sıra, blogların yinelenen içerikle ilgili sorunları olabilir. Örneğin, aynı anahtar kelimeleri hedefleyen birkaç sayfanız varsa ve bu sayfalardaki içerik benzerse, Google bunu kopya içerik olarak kabul edebilir. Hangi sayfaların dizine ekleneceğine karar vermesi gerektiğinden Googlebot’un işini zorlaştırır. Tarama kaynakları, Google’ın sonunda yinelenen içerik olarak işaretleyeceği sayfalarda boşa harcanır.
5. Zayıf İçerikten Kurtulun
Yinelenen içeriğe benzer şekilde, tarama bütçesini etkileyebilecek başka bir faktör de zayıf içerik sayfalarıdır. Zayıf içerik, sitenizdeki içeriği az olan veya hiç olmayan ve kullanıcıya hiçbir değer katmayan sayfalardır. Düşük kaliteli sayfalar veya düşük değerli sayfalar olarak da adlandırılırlar.
Örnekler, metin içeriği olmayan sayfalar, boş sayfalar veya artık hem arama motorları hem de kullanıcılar için geçerli olmayan eski yayınlanmış sayfalardır.
6. Soft 404 Hatalarını Düzeltme
Soft 404 hataları birçok nedenden dolayı meydana gelebilir ve tam sebebini bulmak her zaman kolay değildir.
En yaygın olanı, HTTP sunucunuzun yanlış yapılandırılması, web sitelerinin yavaş yüklenmesi ve sitenizde çok sayıda zayıf içerik sayfasının bulunmasıdır.
Soft 404 hatalarıyla ilgili sorun (normal 404 hatalarına kıyasla), soft 404 hatalarının tarama bütçenizi boşa harcamalarıdır çünkü arama motoru tarayıcıları bu sayfaları dizinlerinde tutar ve yeniden taramaya çalışır. Soft 404 hataları ile başa çıkmanın ve tarama bütçenizi optimize etmenin en iyi yolu, Google arama konsoluna giriş yapmak ve kapsam hata raporunu görüntülemektir.
Etkilenen sayfaların listesini görüntülemek ve düzeltmek için “Gönderilen URL bir Soft 404 gibi görünüyor” seçeneğini tıklayın.
7. Tarama Hatalarını Düzeltin
Tarama bütçenizi artırmanın bir başka yolu, tarama hatalarının sayısını azaltmaktır. İlk etapta var olmaması gereken hatalara harcanan tarama zamanı, boşa harcanan zamandır.
Bunu yapmanın en kolay yolu, tarama hatalarını bulmak ve düzeltmek için Google Arama Konsolu “Dizin Kapsamı Raporu”nu kullanmaktır.
8. Çok Fazla Yeniden Yönlendirmeden Kaçının
Google’ın bir web sitesini ne sıklıkta taramasını yavaşlatabilecek başka bir sorun, çok fazla yeniden yönlendirmenin varlığıdır.
Yönlendirmeler, yinelenen içerik sorunlarını ve yazılımsal 404 hatalarını çözmenin harika bir yoludur, ancak yeniden yönlendirme zincirleri oluşturmamaya dikkat edilmelidir.
9. Saldırıya Uğramış Sayfanız Olmadığından Emin Olun
Saldırıya uğramış bir web sitesinde, tarama bütçesinden çok endişelenecek çok şey vardır, ancak saldırıya uğramış sayfaların tarama bütçesini nasıl etkilediğini bilmelisiniz.
Web siteniz siz bilmeden bir süre saldırıya uğramışsa, bu, tarama bütçenizi önemli ölçüde azaltmanıza neden olur. Google, sitenin güvenini kaybedecek ve daha az dizine ekleyecektir.
Bu rahatsız edici durumdan kaçınmak için, web sitenizi izlemek için bir güvenlik hizmetinden yararlanabilir ve Google arama konsolunun “Güvenlik Sorunları” raporunu (Güvenlik ve Manuel işlemler altında bulunur) düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.
10. Web Sitenizin İtibarını Artırın (Dış Bağlantılar)
Popüler URL’ler, içeriklerini dizinlerinde taze tutmak istedikleri için arama motorları tarafından daha sık taranma eğilimindedir.
SEO dünyasında popüler sayfaları en az popüler olan sayfalardan ayıran en büyük faktör geri bağlantıların sayısı ve türüdür.
Geri bağlantılar, arama motorlarında güven tesis edilmesine yardımcı olur, bir sayfanın PageRank’ini ve otoritesini iyileştirir ve bu, sonuçta daha yüksek sıralamalara neden olur. Yıllardır değişmeyen temel SEO kavramlarından biridir.
Bu nedenle, diğer web sitelerinden bağlantılar içeren sayfalara sahip olmak, arama motorlarını bu sayfaları daha sık ziyaret etmeye teşvik edecek ve bu da tarama bütçesinin artmasına neden olacaktır.
Diğer web sitelerinden bağlantı almak kolay değildir, aslında SEO’nun en zor yönlerinden biridir, ancak bunu yapmak etki alanınızı daha güçlü hale getirecek ve genel SEO’nuzu geliştirecektir.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Önceki yazılar: