Bugün hepimiz Facebook, Instagram, Twitter’da, LinkedIn’de, Google+ ya da Pinterest’te, hiç değilse en azından birinde ‘online’ız. Peki kurum ve markalar? “Onların kişi hesabı kullanıcılarından ne farkı var?” diye düşünülmüş olacak ki 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yepyeni, taptaze bir meslek alanı ortaya çıktı: sosyal medya ajansı.
İnternet kullanıcılarının sayısının artması ile birlikte kurum ve markaların dijital dünyada yer alma gayreti de günden güne artmaya başladı. Bugün kurumsaldan butiğe, anonimden limitede markaların %76’sı sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyor. Hitap ettikleri hedef kitleye ve pazarlama stratejilerine göre hangi sosyal medyada daha aktif oldukları değişiyor hepsi o.
Sosyal medya ajansı işte tam da bu noktada devreye giriyor. Genel hatlarıyla işi şirket hesaplarını yönetmek olsa da, sosyal medya ajansı arka planda markayla ilgili derin çalışmalar yapıyor. Sosyal medya hesaplarının oluşturulmasından müşterilerin canlı destek bağlantılarına kadar bütün aşamalarda yer alıyorlar.
Bütün Görevleriyle Sosyal Medya Ajansı
Her şeyden önce sosyal medya ajansı, müşteri ile kurum arasında koordinasyonu oluşturarak birebir irtibata geçme imkanı sunuyor. Markaya has özel bir konuşma dili geliştirerek müşterilere hızlı geri dönüşle doğru iletişim kurmayı sağlayan bir köprü görevi görüyor. Aynı zamanda kriz anlarında kurumun online itibarını da kontrol altında tutuyor. Rakipleri ve trendleri sürekli takipte kalıp markanın sosyal medya hesaplarını güncelleyerek marka hakkında güven verici algısını yaratıyor. Çekiliş ve kampanya gibi etkinlikler oluşturarak müşterinin de ilgisini topluyor. Aslında temel amaç, marka bilincini arttırıp web sitesi ya da fiziki mağazaya trafik çekerek satışa yönelik sadık müşteriler yaratmak.
Bununla beraber sosyal medya ajansı markanın dijital mecrada konumlanması için uygun koşulları da araştırıyor. İnternet üzerindeki reklam politikalarını belirleyerek dijital pazarlamada kurum ve markalara özel stratejiler belirleyerek satış arttırıcı kampanyalar düzenleyip yönetiyor. Üstelik takipte olduğu kampanya sonuçlarını doğru analiz ve ölçümlemelerle raporlayıp sunuyor. Yani geri dönüşünü mutlaka somut verilere dayandırıyor.
Açıkçası ajansın teklif sunumlarını hazırlamaktan marka için tweet atmaya kadar uzanan geniş bir skalada aktif rol oynuyor sosyal medya ajansı çalışanları. Markanın dijital dünyadaki yansıması, aynası, sesi olabilmek için kreatif bütün çalışmaları yine marka adına üstlenip, yürütüp yönetmekle sorumlular.
Sayfanın hangi kullanıcılara, kaç yaş grubuna yönelik olduğu, hitap edilen kitlenin sosyal medyadaki aktifliği, sayfanın ürün pazarlamaya mı yönelik yoksa markalaştırmaya mı yönelik olduğu gibi birçok soruya cevap veriliyor. Ürün pazarlamaya yönelik sayfalarda rakiplerin hareketleri takip edilirken, markalaşmaya yönelik sayfalarda ise sayfanın genel prestiji korunarak paylaşımlardaki oran, tutarlılık gibi konulara dikkat ediliyor.
Yapılan bir araştırma gösterdi ki sosyal medya ajansı yardımıyla online satış yapan işletmelerin %58’inin pazarlama giderleri de ortalama %45 oranlarında azalıyor.
Doğru sosyal medya ajansı ya da dijital pazarlama ajansı ile çalışan kurum ve markalar, dijital dünyada ön plana çıkarak rakiplerinin bir adım önünde yer alıyor. Ayrıca artık sanat, moda ve sosyete camiasından birçok insan da profesyonel hizmet almaya başladı. Bu da gösteriyor ki herkes artık şunun bilincinde: Gelecek dijitalde. Peki sen neredesin?