Konu markanızı sosyal medyada tanıtmaya gelince, hashtagler başarıya ulaşmada esastır. Etiketler doğru kullanıldığında konunuzla ilgilenen kişilerin yazdıklarınızı bulmalarına ve takipçilerinizin artmasına yardımcı olur.
Hashtag Nedir?
Hashtag, pound işareti “#” olarak da bilinen bir kelime veya anahtar kelime öbeğidir. Sosyal medyada yayınlanan bir yazı içinde, konunuzla ilgilenebilecek kişilerin bir anahtar kelime aradıklarında bulmaları için kullanılır. Gönderilerinize dikkat çekmek ve etkileşime teşvik etmek için yardımcı olur.
Hashtagler ilk kez ve başlarda yaygın olarak yalnızca Twitter’da kullanıldı; ancak akabinde Facebook, Instagram, LinkedIn, Google Plus ve Pinterest dahil diğer sosyal medya platformlarında da yaygınlaştı.
Hashtag Temelleri
- Kullanılabilecek hashtag sayısı, hangi platformu kullandığınıza bağlıdır; ancak çoğu durumda, bir veya iki hashtag kullanımı daha etkili olmaktadır.
- Tek bir etikette çok fazla kelime kullanmaya çalışmak yerine, hashtagleri kısa ve unutulmaz tutmak gerekir.
- Çok akıllıca ya da sıra dışı olmamak gerekiyor. Kimsenin aramadığı bir etiket seçmek, pazarlamaya fayda sağlamaz.
- Detaylı ve spesifik hashtag kullanmak, geniş veya genel olanlardan daha iyi sonuçlara ulaştırır. Geniş terimlerin aranması pek de olası değildir.
- Her yazı üzerine hashtag zorlamak gereksizdir. Bunun yerine, yalnızca etkileşimi teşvik etme olasılığı yüksek olduğunda kullanılmalıdır.
- Hashtagler yalnızca hedef kitlenin üyelerini çekmez, aynı zamanda rekabeti araştırmak için de kullanılabilir.
- Bir hashtag kullanırken, #usinghashtags gibi boşluklar olmadan yazılır. Rakam içerebilir ancak sembol veya noktalama işareti içeremez. Etiket, sosyal medya yayının veya yorumun başına, ortasına veya sonuna yerleştirilebilir ve yazıların sosyal medya ağı tarafından indekslenmesini sağlar.
Bir Hashtag Stratejisi Tasarlama
Başarılı bir etiket stratejisi, izleyicilerinizi tanımak ve her platformda neyin işe yaradığını iyice kavramak için zaman ayırmakla başlar. Hashtagler, takipçilerinizle iletişim kurmanın yanı sıra, bağlılığı artırmak ve yeni müşteriler kazanmak için mükemmel bir araçtır. Kullanıcı açısından bakıldığında, içeriği sınıflandırmak için de kullanılır.
Bir kullanıcı gönderisine bir etiket eklediğinde, sosyal ağ tarafından dizine eklenebilir ve diğer kullanıcılar tarafından aranabilir/keşfedilebilir hale gelir. Biri bu etiket üzerine tıkladığında, aynı anda bu etiketlere sahip tüm gönderileri gerçek zamanlı olarak toplayan bir sayfaya yönlendirilir.
Bir anahtar kelime yeterince ivme kazandığında, “trend” olur. Trend, her zaman ağlarda en popüler etiket olma meselesi değildir. Her kullanıcının trend konuları, konumlarına, sosyal bağlantılarına ve ilgi alanlarına göre benzersizdir.
Açıkça görebileceğimiz gibi 10 yıl kadar sonra da hashtagler tartışılmaz bir şekilde hayatımıza girmiş oldu. “Hashtag” kelimesi 2010 yılında Oxford sözlüğüne, 2014 yılında da Scrabble sözlüğüne de eklendi.
Sosyal medya ajansı RadiumOne tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medyadaki kişilerin neredeyse% 75’i hashtag kullanıyor. Konularına göre bazı popüler hashtag örnekleri:
- Etkinlikler ve Konferanslar (#WorldCup)
- Bayramlar veya Kutlamalar (#WorldPizzaDay)
- Popüler Kültür Konuları (#GameofThrones)
- Haftanın Günleri (#TBT, #TGIF)
- Genel İlgi Alanları (#blogging)
Popüler ve alakalı hashtagleri kullanmanın yanı sıra, nihayetinde markanıza özgü bir hashtag oluşturmaya ve kullanmaya karar verebilirsiniz. Markalı bir hashtag, markanızın adını içermez, sadece bağlantılı bir şekilde temsil eder. Örnek olarak, McDonald’s için #ImLovinIt’i, Apple’ın yeni telefonunu tanıtmak için kullandığı #iPhoneXsMax’ı düşünebilirsiniz.
Her Sosyal Platform İçin Farklı Hashtag Kuralları
Twitter’da Hashtag Kullanımı
Chris Messina bir hashtag kullanarak tweetleyen ilk kişi olarak resmen tanındı:
Twitter’da ilgili hashtagleri kullanmak çekiciliğinizi artırabilir. Ama tweet başına bir veya iki hashtag yeterlidir. Hatta tek bir etiket içeren tweetlerin en fazla etkileşimi sağladığı bilinen bir gerçek. Birkaç hashtag kullanıyorsanız takipçilerinizden tekrar tweet atmalarını isteyin, bu daha fazla etkileşim çekecektir. Tabi tweetlerinizin bulunabilmesi için hesabınızın gizli olmaması gerekmektedir.
Twitter’da hashtagler insanlar etiketinizi aradıklarında yayınınızı erişilebilir kılar. Ayrıca katılmanız gereken konuşmaları bulmanıza da yardımcı olabilir. Bu platform üzerinde daha da fazla etki yaratabilmek için top trends etiketlerinden araştırma yapabilirsiniz.
Instagram’da Hashtag Kullanımı
Instagram etiketlerinin çalışma prensibi diğer mecralardan biraz farklıdır. Muhtemelen bu kadarına gerek duymazsınız ama Instagram’da 30’a kadar hashtag kullanabilirsiniz. En iyi erişim için bu platformda en fazla 10-11 tane ilgili ve popüler hashtag önerilir. Bir araştırma, en az bir hashtaga sahip olan yayınların, etiketsiz paylaşılanlara oranla % 12,6 daha fazla etkileşim aldığını ortaya çıkardı.
Hangi hashtaglerin etkileyici olduğunu veya rakiplerinizin Instagram’da en çok kullandıkları etiketleri görmek için arama kutusunu kullanabilirsiniz. “#” sembolüyle yazmaya başladığınızda Instagram, popülerliğe dayalı önerilerde de bulunur. Bu, birden fazla etiket için en iyi platform olduğundan, çok çeşitli etiketler denemek; bunları yazılarda, fotoğraflarda ve yorumlarda kullanmak faydalı olacaktır.
Facebook’ta Hashtag Kullanımı
Facebook gönderilerinize daha fazla etkileşim almak için çok fazla hashtag kullanmamak önemlidir. Genellikle, bu platformda sadece bir veya iki hashtag kullanılması önerilir. Bundan daha fazlası sizi profesyonel göstermeyecektir.
Çoğu halka açık etiketler markalara aittir. Twitter ve Instagram’dan farklı olarak, Facebook kullanıcılarının özel profilleri vardır ve bu nedenle paylaşımları tanıdıkları ile sınırlıdır. Bulunmasını istediğiniz yazılar, sadece aileniz ve arkadaşlarınız arasında değil, “herkese açık” olarak yayınlanmalıdır. Bu hashtag tarafından belirtilen konuyla ilgilenen herkese erişim olanağı sağlayacaktır. Ayrıca, 10+ karakterden oluşan hashtaglerin daha iyi bir etkileşim kazandığını da söyleyelim.
LinkedIn’de Hashtag Kullanımı
LinkedIn, hashtaglerle deneme yapan en son sosyal ağlardan biri. LinkedIn’de insanlar hashtaglerin kullanımını pek fazla vurgulamasa da bu platformda da diğer sosyal medya platformlarıyla aynı şekilde çalışıyor. LinkedIn’de uzun formlu içerik yayınlarsanız, marka bilincini arttırmak için gönderinizin gövdesinde 1-3 arası karma etiket kullanımı önerilir.
Pinterest’te Hashtag Kullanımı
Hashtagler, içeriğinizi Pinterest’te anahtar kelimelerle aratan kullanıcıların bulmalarına yardımcı olmak için harika bir yoldur. Konunuzla ilgili bir veya iki karma etiket kullanın. Bu platformda, geniş terimlerin hiçbir yararı yoktur. Bu yüzden konunuza özgü veya özel hashtagler seçmelisiniz.
Google+’da Hashtag Kullanımı
Hashtagler Google Plus’ta daha yüksek katılımın anahtarıdır. Bu platformda, hashtaglerin maksimum 3 adet kullanılmasının SEO için faydaları oldukça fazla. Karma etiketler eklemezseniz, Google önerilerde bulunur ve otomatik olarak sizin için ekler.
Google Plus’ta yorum yaparken de hashtagler kullanılabilir.
Tumblr’da Hashtag Kullanımı
Tumblr sayfalarında bir yayın oluştururken, altta “etiketler” bölümü bulunur ve hashtagler bu alana yazılır. Yazıda bir etiket yazmaya başlandığında, Tumblr otomatik olarak önüne bir hashtag ekler.
YouTube’da Hashtag Kullanımı
YouTube’da karma etiket en yaygın olarak yorumlar bölümünde kullanılır. Kullanıcılar yorumlarında etiketler bırakabilir; bu etiketlere tıklayan diğer kullanıcılar başlığında bu etiketi içeren videoları gösteren bir sayfayı açarlar.
Bununla birlikte, bir anahtar kelime stratejisi uygulamak belki de daha önemlidir çünkü hashtagler bu platformda kullanıcılar tarafından henüz pek yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Her ağın kendi kuralları olsa da, hashtaglerin nasıl kullanılacağının temellerini anlamak, sosyal medya stratejiniz için önemli bir başlangıçtır. Hashtagler takipçilerinizle daha iyi iletişim kurmanıza, içeriğiniz için etkileşimi artırmanıza ve markanıza yeni bir kitle çekmenize yardımcı olabilir.