Whatsapp Business: Şirketlerin Müşterileriyle Sohbet Etmesine İzin Veren Yeni Mesajlaşma Uygulaması
Duyurusunu buradan yapmıştık, artık kullanımda!
WhatsApp, WhatsApp Business adlı yeni uygulamasını RES-MEN başlattı.
İşletmelerin müşterileri ile iletişim kurmasına izin vermek için tasarlanan WhatsApp’ın ayrı bir sürümü olan WhatsApp Business, Android’den sonra iOS’ta da piyasaya çıkmaya başladı.
Teknoloji firması, uygulamayı işletmelerin müşterileri ile ‘daha verimli iletişim kurmalarına’ yardımcı olmak için tasarladığını söylüyor: “WhatsApp Business, WhatsApp’ta bir iş varlığına sahip olmanıza ve işinizi büyütmenize yardımcı olur.” diyor.
WhatsApp’ın standart sürümüyle aynı şekilde çalışır ama kullanım amacı tamamen farklıdır. WhatsApp Business arkadaş ve aileler yerine; işletmeleri ve müşterileri birbirine bağlar.
Amacından da anlaşılacağı üzere uygulama daha çok küçük işletme sahiplerine yöneliktir ve tamamen ücretsizdir. Müşterilerle iletişim kurmak ve siparişlerini yönetmeyi kolaylaştırmak için teknoloji dünyasına sürülmüştür.
Bir yıl önce, Facebook’un sahip olduğu WhatsApp, KOBİleri, yani henüz tası tarağı toplayıp güneye yerleşme fikrine kapılmamış bütün küçük işletme müşterilerini hedef alan bağımsız uygulamasını tanıttı. Bugün, WhatsApp Business, uygulamanın 5 milyon işletmeye ulaştığını belirtti. Ve şimdi, daha önce yalnızca mobil cihazlarda bulunan en popüler özelliklerin birçoğunu web ortamına taşıyarak uygulamanın masaüstünde de kullanımını oldukça kolaylaştırıyor.
WhatsApp Business Nedir?
WhatsApp Business bildiğimiz WhatsApp uygulamasına benzer bir logoya sahip, ancak yeşil konuşma balonu rozeti bir telefon sembolü yerine beyaz bir B harfi içeriyor. Bakınız şöyle:
WhatsApp Business kullanıcıları bir işletme profili oluşturabilir ve şirketin web sitesi, konumu ve iletişim bilgileri gibi ayrıntıları ekleyebilirler. Ayrıca müşterilerine mesaj atabilir, onlara güncelleme gönderebilir ve sorularına cevap verebilirler. Uygulama sayesinde, işletmeler iletileri otomatikleştirmek, sıralamak ve hızlı bir şekilde yanıtlamak için araçları kullanarak müşterilerle kolayca etkileşimde bulunabilirler. Hatta ‘hızlı yanıtlar’ özelliği ile daha önceden hazırlanmış yanıtlar ile müşterilerine otomatik cevaplar gönderebilirler.
Örneğin, işletmeye giriş niteliğinde bir selamlama işlevi gören bir gönderi oluşturabilir veya birileri ilk kez iletişim kurduğunda, en kısa sürede cevap vereceklerini bildirmek için ‘/’ kısayolunu kullanarak bir anlık mesaj gönderebilirler. Ayrıca, mesajın açık/okunma oranlarını ölçen istatistikleri görüntüleyebilirler.
WhatsApp Business Nasıl Kullanılır?
Sayılar ortada. Facebook Messenger Marketing hakkında çok fazla söylenti var; ancak WhatsApp, özellikle ülkemizde Facebook Messenger’dan daha büyük. WhatsApp ile günde 1 milyarı aktif 1,5 milyar kullanıcıya ulaşmak mümkün!
Tek dezavantajı, desteğin yalnızca tek bir kişi tarafından yönetilebilmesi, çünkü WhatsApp Business hesabıyla ilişkili yalnızca bir telefon numarası olabilir. Her WhatsApp hesabının, kendisiyle ilişkilendirilmiş kendine özgü bir telefon numarası olması gerekir. Ne yazık ki, bu, aynı numara altında hem normal bir WhatsApp hesabına hem de WhatsApp Business hesabına sahip olamayacağınız anlamına gelir. Görüşmelerinizi WhatsApp’tan iş platformuna aktarabilirsiniz, ancak tekrar tekrar değiştiremezsiniz. Bunun üstesinden gelmenin en iyi yolu ise yalnızca belirli saatlerde kullanılabilir olmak ve diğer zamanlarda ‘dışarıda’ mesajı vermektir.
Ama iş ve kişisel telefon numaralarınız ayrıysa, aynı telefonda hem WhatsApp hem de WhatsApp Business yüklü olabilir ve bunları farklı numaralarla kaydedebilirsiniz.
Ayrıca WhatsApp Business’ı sabit hatlı bir telefon numarasıyla da kullanabilir ve müşterilerinizin size bu numara üzerinden mesaj göndermesini sağlayabilirsiniz.
Hatırlarsanız WhatsApp Business’ın sahte bir sürümü, geçen yıl Google Play mağazasına girmeyi başarmış ve kullanıcıları yüklemeleri için kandırmıştı. Bunun üzerine şirket hemen harekete geçti ve uygulamayı mağazadan sildirdi, hemen arkasından da bir SSS sayfası düzenledi.
Bu sayfada anlatılana göre; profilinde yeşil bir onay rozeti bulunan ticari hesaplar, WhatsApp tarafından ‘gerçek bir marka’ olarak doğrulanıyor. Rozeti gri renkli olan işletme hesapları ise, sahip olduğu ve işlettiğini iddia ettiği işletmenin telefon numarasına uyan bir telefon numarası kullandığını ancak hesabın WhatsApp tarafından onaylanmadığını veya doğrulanmadığını belirtiyor.
Unutmamalısınız ki kötü amaçlı yazılımlar WhatsApp mesajlarınızı, kişisel verilerinizi çalabilir ve hatta gizlice telefon kullanıcılarınızı kaydedebilir. Bu nedenle, profilinde gri rozeti olan bir ticari hesap sizinle iletişim kurmaya çalışıyorsa, bildiğiniz bir şirketle ilişkili gibi görünse dahi çok dikkatli olmalısınız!
Halen uygulanmakta olan Facebook politikası gibi, WhatsApp Business yalnızca işletmelere telefon numaralarını bildiren ve iletişim kurmayı kabul eden kullanıcılara mesaj gönderme izni vermektedir. Bu da, işletmelerin temas profillerine sahip olmaları gerçeğiyle birlikte kullanıcılarda bir güven duygusu yaratıyor.
Bununla beraber WhatsApp Business kullanıcılarını da spam olarak bildirmek ve engellemek de mümkün. Sohbet kutusundayken menü butonuna dokunarak talimatları izlemek yeterli.
Son güncelleme ile web ve masaüstü kullanıcılarına yayılan diğer iki özellik etiket ve sohbet listesi filtreleridir.
İlki, etiketleri kullanarak kişileri düzenlemenizi sağlar; ikincisi, sohbet listelerini okunmamış mesajlar, gruplar veya yayın listeleri gibi kategorilere göre filtrelemenize olanak tanır. Bilen bilir, ‘hızlı yanıtlar’ gibi bu özellikler de daha önce mobil cihazlarda mevcuttu.
WhatsApp Business ile çalışmaya başladığınızda, büyük bir müşteri irtibat listesi oluşturmaya çalışmak yerine, sadık müşterilerinizle iletişim kurmak daha doğru diyebilirim. Her konuda bir yorum yapıyorsun editörcüğüm diyebilirsiniz; ama spam olarak çıkmamak adına önerimi dikkate almalısınız. WhatsApp üzerinden mesajlaşmayı biraz daha eski ve ilgilendiğiniz müşterilerinize odaklamaya çalışın. Onlar mesaj almaya ve e-postaların o kasvetli havasından kurtulmaya yeni ve soğuk müşterilerden daha açık olacaklardır. Ayrıca, sadık müşterilerinizin bazı tercihlerini bilmeniz ve onlara ulaşmanızı kolaylaştırmanız daha olasıdır.
WhatsApp Business, zaten bildiğiniz ve sevdiğiniz WhatsApp’a çok benziyor, sadece iş yapmakla uyumlu hale getirmek için birkaç ekstra özelliğe sahip, hepsi o!
Şimdi öne çıkın ve WhatsApp Business’ı kullanan ilk şirketlerden biri siz olun.
Hoş geldin yeni nesil sosyal mesajlaşma uygulaması WhatsApp Business!