Skip to content

Yeni Başlayanlar İçin İyi İçerik Yazma İpuçları

Yeni-Baslayanlar-Icin-Iyi-Icerik-Yazma-Ipuclari

Herkes yazıyor ama çoğu yazılarını kamuoyuna açıklamıyor. Çoğu insan kendinden şüphe duyarak geri çekilir. Anahtar, zihninizdeki bu kısıtın üstesinden gelmek ve işinizi ortaya koymaya devam etmektir.
Yolculuğunuza kendinizden emin bir şekilde başlayabilmeniz için içerik yazmanın temellerini anlamanıza yardımcı olacağım.

1. İstediğiniz Her Tür İçeriği Alın

İçerik yazımının kapsamı çok geniştir. Blog yazımı, SEO içerik yazımı, web sitesi içerik yazımı, metin yazarlığı, podcast senaryosu yazımı, video senaryosu yazımı, akademik yazı ve daha fazlasında uzmanlaşabileceğiniz pek çok farklı içerik biçimi vardır.

Bunun da ötesinde, istediğiniz herhangi bir alanda içerik yazarı olarak çalışabilirsiniz – diğerlerinin yanı sıra teknik içerik yazımı, moda blog yazımı, spor yazarlığı, güncel olaylar / gazetecilik içeriği, pazarlama içeriği, eğitim içeriği vb.

2. Heyecan Verici ve Alakalı Fikirler Bulun

Alanınızda nelerin trend olduğunu öğrenmek için bir içerik iyileştirme aracı kullanın. Ardından, uzmanlık seviyenize ve bant genişliğinize bağlı olarak bir dizi konu belirleyin.

Konuyu tamamladıktan sonra, aynı içeriğe sahip mevcut içeriğe göz atın ve yayınınızı nasıl benzersiz yapacağınızı öğrenin. Belki yeni bir bakış açısını keşfedebilir, farklı bir üslup veya içerik formatı kullanabilir ya da daha eyleme dönüştürülebilir içgörüler sağlayabilirsiniz.

3. Daha İyi Bir Araştırmacı Olun

Özellikle internetin bu çağında yeterince araştırma yapmayan bir içerik yazarı tembel sayılacaktır. Ortada çok fazla veri ve bilgi var. Bunları içerik parçalarınızı daha iyi yapılandırmak, daha yetkili ve anlayışlı hale getirmek için kullanabilirsiniz.

  • Başlamadan önce, bağlamı tam olarak kavrayın – neden yazıyorsunuz, kimin için yazıyorsunuz ve hedef kitlenizin tercih ettiği üslup, format ve uzmanlık seviyesi nedir, gibi.
  • Daima sağlanan bilgilerin güvenilirliğini doğrulayın. Etki alanı otoritelerine bakın, ne kadar popüler olduklarını öğrenin, yorumları okuyun veya hızlı bir Google Araması yapın ve onlar hakkındaki yorumları okuyun.
  • Bir araştırma sorusu yazarak araştırmanın kapsamını daraltın. Açık, odaklanmış ve öz olmalıdır. Örneğin, soru ‘son ekonomik reformların sonuçları nelerdir’ olmamalı; bunun yerine, “yeni Ticaret Tasarısının sonuçları nelerdir” olmalıdır.
  • Araştırmanızı düzenli tutun. Notlarınızı, ekran görüntülerinizi, yer imlerinizi ve alıntılarınızı yönetin.
  • Konu çok geniş veya karmaşıksa, konuyu daha küçük parçalara ayırın ve hepsini bir kerede yapmak yerine sırayla araştırın.

4. Daha İyi Taslaklar Oluşturun

Sağlam bir taslak oluşturmak, yazma sürenizi önemli ölçüde azaltabilir. Süreç boyunca tutarlı kalabileceksiniz, temel argümanınız sağlam olacak ve yazının ortasında yolunuzu kaybetmeyeceksiniz.

  • Başlığı yazın ve cevaplamaya / açıklamaya çalıştığınız temel soruyu veya fikri belirtin.
  • Aklınızdaki hedef kitleyi ve gönderinin son amacını yazın.
  • Hedef kitlenin dikkatini çekmek için ana sorunun etrafında bir taslak oluşturun.
  • Her bir alt noktayı gözden geçirin, onlar hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu ve öğrenilecek ne kaldığını öğrenin.
  • Buna dayanarak, araştırma sorularını çerçeveleyin ve araştırmaya başlayın.

5. Dikkatiniz Dağılmadan Yazma Pratiği Yapın

Yazma ve düzenleme asla birlikte yapılmamalıdır. Bunun yerine, hızın sizi ileriye götürmesine izin verin.

  • İlk şeyi sabah zihniniz canlı ve uyanıkken yazmaya başlayın.
  • Biçimlendirmeyi, yazım hatalarını veya gramer hatalarını düzenlemek için geri dönmeyin.
  • Dikkatinizi dağıtan bir şey varsa not defterini elinizin altında bulundurun, not alın ve daha sonra ilgilenin.
  • Çapraz platform uyumlu, dikkat dağıtıcı olmayan bir arayüze sahip, sesle yazmayı destekleyen, sürüm kontrolü ve bulut depolama alanına sahip ve çevrimdışı düzenleme yapmanıza izin veren bir metin düzenleyici kullanın.
  • 45 dakika tekniği, yazma ve sonraki 15 dakika boyunca bir mola.
  • Kendinizi dilbilgisi ve noktalamalara takılmaktan alıkoyamıyorsanız, yazı yazarken dizüstü bilgisayarınızın ekranını bir bezle kapatın. Ciddiyim. =)
  • Gürültü engelleme özelliğine sahip iyi bir kulaklık edinin ve çalışırken ortam seslerini veya enstrümantal müzik dinleyin.
  • Tüm dikkat dağıtıcı unsurları engellediğinizden emin olmak için masaüstü ve mobil cihazınızdaki tüm bildirimleri duraklatın.

6. Titizlikle Düzenleyin

Başarılı bir içerik yazarı olmak için acımasız bir editör olmalısınız, özellikle de serbest çalışıyorsanız. Yazım ve dilbilgisi hataları olan kötü biçimlendirilmiş bir taslak, istemciyi elde tutma şansınızı pekala sona erdirebilir.

Başarılı içerik yazarlarının zamanlarının yüzde 75’ini düzenleme, düzeltme ve işlemeye harcadıkları söyleniyor. Taslağı göndermeden önce baştan sona kontrol ettiğinizden emin olun. İleri geri hareketleri önemli ölçüde azaltır ve bir sonraki projeye hızlı bir şekilde geçebilirsiniz.

  • Belgeyi yüksek sesle okuyun. Bu, hataları, yanlış veya uygunsuz kelime seçimlerini ve tuhaf cümleleri tespit etmenin harika bir yoludur.
  • Metni en sondan okumaya başlayın. Bu, hataları ve ayrıca mantıksal ve tonal tutarsızlıkları bulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Yazım hatalarını, gramer hatalarını, uygunsuz kullanımları, ton hatalarını ve uzun çizilen cümleleri tespit etmenize yardımcı olacak çevrimiçi araçları kullanın.
  • Her şeyi aynı anda yapmak zorunda kalmamak için düzenleme için bir kontrol listesi oluşturun. Örneğin, uzun cümleleri keserek başlayın, ardından yazım hataları, dil bilgisi hataları ve son olarak ton yanlışlıkları.

7. Gönderilerinizi Herkese Açık Hale Getirin

Icerik-Yazari-Olabilmenin-Temel-Kosullari_2

Kendiniz için yazıyor olsanız bile, her zaman yazılarınızı yayınlayın, yani herkesin erişimine açık hale getirin. Sadece yazınızı ve özgüveninizi geliştirmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda sağlam bir portföy oluşturmanıza ve görünürlük kazanmanıza da yardımcı olacaktır.

  • Farklı ücretsiz blog platformlarını değerlendirin. Ardından, kullanıcı dostu olan ve hedef kitlenizle alakalı olanı seçin.
  • Gönderi başlığını, URL dizilimini ve gönderinin meta açıklamasını optimize ettiğinizden emin olun.
  • Gönderiyi sosyal medya kanallarınızda dağıtın.
  • Makalenin bağlantısını çevrimiçi portföyünüze ve LinkedIn profilinize ekleyin.
  • Başlarken, çalışmanızı asla başkasınınkiyle karşılaştırmayın. Kriterlerinizi asla bu kadar yüksek ayarlamayın. Bunun yerine, son makalenizden / kopyanızdan geliştirmeyi hedefleyin.

Not: Gönderinizin aynı konudaki diğer makaleler kadar iyi olmadığını hissetmeniz doğaldır. Unutmayın, akış, netlik ve tutarlılık geliştirmek zaman alır. Bu yüzden güçlü kalın, sabırlı olun ve içeriğinizi oluşturmaya devam edin.

8. Kendinize Karşı Nazik Olun

Örneğin, bir yazarın tıkanıklığıyla karşı karşıyaysanız ve akışa giremiyorsanız, önce onu kabul etmeniz gerekir. Her iyi içerik yazarı bu tür aşamalardan geçer. Bir adım geri atın, zihinsel durumunuzu analiz edin, onu neyin tetiklediğini ve bu arada neler yapabileceğinizi öğrenin.

İçerik yazmak, mekanik bir iş değil, yaratıcı bir görevdir. Dolayısıyla, kendinizi daha fazla baskı altına almak yerine, nazik ve anlayışlı olun ve bundan kurtulmaya çalışın.

9. Yazmayı Bir Alışkanlık Haline Getirin

Video, içerik pazarlamacılarının kullandığı tercih edilen biçim olsa da bu, blog gönderileri gibi metin içeriğinin arka planda kalması gerektiği anlamına gelmez.

Aksine, özellikle markanızı tanıtmaya çalışıyorsanız, yazılı içerik hala hayati önem taşımaktadır.

Google, uzun biçimli yazılı içeriği sever. Aslında, son araştırmalar, yazılı içeriğin – özellikle uzun biçimli blog gönderilerinin – Google ve diğer arama motorlarının SERP’lerinde daha üst sıralarda yer aldığını gösteriyor. Ayrıca, Google’ın içeriği sıralarken dikkate aldığı faktörlerin çoğu, biraz yazı içerir.

10. Konuştuğunuz Gibi Yazın

Sırf ciddi veya teknik bir konu hakkında içerik yazıyor olmanız, bir robotun yazmış gibi görünmesi gerektiği anlamına gelmez.

Karmaşık kelimeler ve çok sayıda teknik jargon kullanarak hedef kitlenizi etkilemeye de çalışmamalısınız. Aksine, okuyucularınız ne yazdığınızı anlamayacak. İçeriğinizin neyle ilgili olduğunu anlamaya zaman bile ayırmayacaklar.

Okuyucularınızın kalmasını ve içeriğinizi okumaktan keyif almasını istiyorsanız, işyerinde yakın bir arkadaş veya meslektaşınızla konuşuyormuş gibi yazın.

Bu, içeriğinizin anlaşılmasını kolaylaştırır. Ayrıca okuyucularınızla daha kişisel bir düzeyde iletişim kurarsınız. Buna karşılık, okuyucularınız onlarla güvene dayalı bir ilişki kurmaya daha açık hale gelecektir. Bu çok önemlidir çünkü insanlar yalnızca güvendikleri markalarla iş yaparlar.

11. İçeriğinizi Gerçeklerle Destekleyin

İçeriğinizde paylaştığınız noktaları saygın çevrimiçi kaynaklardan gelen gerçekler ve rakamlarla desteklemek, içeriğinizin okuyucularınız nezdindeki güvenilirliğini güçlendirir.

12. Spot Işığını Okuyucunuza Kaydırın

Okuyucularınızın bencil olduğunu biliyor muydunuz?

İnsanlar çevrimiçi içerik ararlar, amaçları karşılaştıkları soruna veya zorluğa ya da onları rahatsız eden bir soruya bir çözüm bulmaktır. Wordstream’deki şu istatistiklere göz atın:

  • Ürün aramalarının %35’i Google’da yapılıyor.
  • Aramaların %8’i soru.
  • “Kaçınılması gereken” ifadesini içeren aramalar %150 arttı.
  • “____ buna değer mi?” İfadesini kullanan arama terimleri %80 arttı.

İnsanlar içeriğinizi okuduklarında sorunlarını çözmeye yardımcı olup olamayacağınızı bilmek isterler.

Okuyucularınızın hızla uygulayabileceği ve sonuç alabileceği ipuçları ve stratejiler içeren içerik oluşturduğunuza dikkat edin.

LinkedIn endüstrisi ile ilgili gruplar, hedef kitlenizin acı noktalarını öğrenmek için harika bir yerdir.

Steve Jobs’ın ilk iPhone’un açılış konuşmasının bu kadar etkili olmasının nedeni buydu. Jobs, iPhone’un bazı teknik özelliklerinden bahsetse de, satın almayı hedeflediği kişilerin bakış açısından bunların neden harika olduğunu açıklamayı hiçbir zaman unutmuyordu.

13. KPI’larınızı Ayarlayın

Temel performans göstergeleri veya KPI’lar, içeriğinizin nasıl performans gösterdiğini size söyleyecek ölçümlerdir.
İzlemeye değer bazı içerik oluşturma KPI’leri şunlardır:

  1. Genel Web Sitesi Trafiği
  2. Sayfada Geçirilen Ortalama Süre
  3. Dahili Bağlantı Tıklama Oranları (TO)
  4. Kaydırma Derinliği
  5. Çıkma Oranı
  6. Yorum Sayısı
  7. Sosyal Medyada Paylaşımlar
  8. Olası Satışlar
  9. E-Posta Listesi Aboneleri

Hangi KPI’ları izleyeceğinizi seçtikten sonra, sonraki adım her biri için bir karşılaştırma ölçütü belirlemektir. Bu, içerik performansınızın temelini oluşturur, böylece hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı bilirsiniz.

14. Temel SEO Uygulamalarını Kullanın

Her gün yaklaşık 2,75 milyon blog yazısı yayınlanıyor. Ve bu sadece WordPress web sitelerindeki sayı!

Bu kadar çok çevrimiçi içerikle en iyi içerik oluşturucular, insanların içeriklerini bulmalarını, tüketmelerini ve harekete geçmelerini nasıl sağlayabilir? Cevap: İçeriklerini arama motorları için optimize ederek. Ayrıntılı yazı için daha derine dalabilirsiniz.

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: İçerik Yazarı Olabilmenin Temel Koşulları

Sonraki Yazı: İyi Bir İçerik Yazarının İşletmenize Faydaları