Google, her geçen gün kendini yeniliyor ve geliştiriyor. Bu geliştirmeler genellikle kullanıcı davranışlarına göre şekilleniyor.
Bu sefer yapılan güncelleme ise Google’ın arama sonuçları ile ilgili. Arama motoru sonuçlarını yakından ilgilendiren güncellemenin adı ise BERT. Google BERT yani Bidirectional Encoder Representations from Transformers, organik arama sonuçlarında büyük değişikliklere yol açacak gibi gözüküyor.
Google’ın 2015 yılında kullandığı Rankbrain algoritması, arama sonuçlarında en alakalı sıralamayı yapması için tasarlanmıştı.Bu algoritma ise makine öğrenmesini desteler nitelikteydi. Burada yapılmak istenen ise insan davranışları taklit edilerek arama sonuçlarının daha alakalı ve aramalara göre en doğru sıralamayı yapabilmekti.
Sesli aramaların günbegün artış göstermesi Google tarafında algoritmanın değişmesi yönünde yeni bir kullanıcı davranışı oldu. Böylelikle algoritmalar daha çok kişilerin sesli aramada kullandıkları kelimelere göre kendini yenilemeye başladı. Takdir edersiniz ki konuşma dili ve yazı dili arasında kocaman bir fark oluyor çoğu zaman. İşin içine bir de çoğu kişinin şive olarak bildiği ama aslında doğru terimin “ağız” olduğu yöresel konuşma farklılıkları girince işler biraz daha karmaşıklaşıyor. Bu durumdan yola çıkan Google ise dillere göre yapılan aramalarda kullanıcılara daha doğru sonuçlar sunmak için yeni algoritma güncellemelerine baş koydu. 2020 yılında gerçekleşmesi öngörülen güncellemelere Google BERT ile ilk adım atılmış oldu.
Google BERT Algoritması Nasıl İşler?
BERT güncellemesinden önce arama sonuçları arama yapılan kelimelerin tek tek işlenmesi ile sunuluyordu. 2019 yılında hayatımıza hızlı bir giriş yapan BERT güncellemesi sayesinde artık tüm kelimeler anlamsal bütünlüğüne bakılarak işlenecek.
Doğal Dil İşleme (NPL) modeline dayanan BERT, daha gelişmiş bir modelle karşımıza çıkıyor. Burada yapılmak istenen aslında arama yapılan cümle bütününde herhangi bir eksik kelime varsa bu model sayesinde o eksik kelime anlamlı bir şekilde yerine yerleştiriliyor ve arama sonuçları bu anlamlı bütüne göre sunuluyor. İşte bu da BERT’i diğer güncellemelerden ayıran özelliklerden bir tanesi yapıyor.
İki yönlü dil işleme özelliğini kullanan Google BERT, her kelimenin diğer kelimelerle olan ilişkisini didik didik inceliyor. Arama yaparken kullandığınız kelimeler bütünü sadece soldan sağa ya da sağdan sola olacak şekilde yüzeysel bir çift yönlü işlemeden ziyade daha kapsamlı bir analize maruz kalıyor. Bu da elbette arama sonuçlarının bizlere daha alakalı bir şekilde sunulmasına fayda sağlıyor.
Sizlere daha çarpıcı bir bilgi daha vermek istiyoruz. BERT güncellemesi kapsamında artık arama yaparken kullandığınız kelimelerin de eş anlamlısı ya da anlamdaş olan kelimeler de değerlendirmeye alınıyor. Örneğin siz “Saç beyazlaması ne anlama gelir?” gibi bir arama yaptığınızda “Saç akı ne anlama gelir?” gibi anlamsal bütünlüğe sahip olan arama sonuçları da alakalı bir şekilde karşınıza çıkıyor olacak.
Google BERT ve Arama Sonuçlarının Algoritmasına Etkisi
Google BERT ve Arama Sonuçlarının Algoritmasına Etkisi
Şimdilik İngilizce dilinde etkili olan bu yeni algoritma zamanla diğer dillerde de kullanılabilir olacak. İngilizce aramalarda ise neredeyse her 10 arama sonucundan birisi bu algoritmadan etkilenmiş durumda.
Bir başka etkilenen alan ise snippet alanları dediğimiz ve arama sonuçlarında kullanıcın hayli dikkatii çeken kısımlar oldu. Bu alanlar elbette kullanıcıyı büyük oranda doyuma eriştiriyor. Fakat BERT ile artık snippet kısımları da daha anlamlı ve açıklayıcı olacak. Böylelikle arama yaptığımız konuyla ilgili herhangi bir snippet karşımıza çıkarsa daha net cevaplar alabiliyor olacağız.
Bu güncellemeden sonra içerik üreticilerinin ve markaların dikkat etmesi gereken husus ise daha anlamlı ve içi dolu bilgilerin sunulduğu bir içerik hazırlamak olacaktır. Ayrıntılara yer verdiğiniz ve son derece açıklayıcı şekilde yazılmış olan içerikler Google BERT algoritmasında öne çıkan ve yükselecek olan içerikler arasına girecektir.
Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise; uzun kuyruklu anahtar kelime kullanmak, kısa ve genel kullanımlara göre daha avantajlı olacaktır. Bu sayede de arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilecek ve Google BERT algoritmasının dikkatini çekmiş olacaksınız. Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanmış olmanız doğal dil işleme özelliğinin içeriğinizin amacını ve verimini anlamasını sağlayacaktır. Basit bir örnek verecek olursak: “Kadın mont” daha genel bir anlamda ve kısa bir yapıda olduğu için algoritmanın dikkatini çok fazla çekmeyecektir. Fakat bunu biraz daha açıklayıcı hale getirdiğiniz takdirde arama sonuçlarında yükselmeniz daha olası olacaktır. Kadın mont yerine “Kırmızı kadın mont modelleri” yazmış olmanız daha net bir anlatımdır. Bunun sonuna beden veya marka isimleri gibi eklemeler de yapabilirsiniz.
Web Siteleri Ne Yapmalı?
Web Siteleri Ne Yapmalı?
Google BERT algoritmasının amacı, insanların aramalarına göre en doğru sonuçları sunmak. Kendinizi arama motorunda arama yaparken gözlemleyin. Hatta annenizin, babanızın ve diğer akrabalarınızın kullanımlarına da göz gezdirin. Kimisi sesli bir şekilde elindeki telefona soru soruyor ya da bilgisayardan arama yaparken kimisi ise “Kıyafetime çamaşır suyu döküldü şimdi napcam?” gibi konuşma dilinin yazı diline yansıması şeklinde arama yapıyor. Hatta daha karmaşık ve arama yapan kişiye göre anlamlı size göre anlamsız kelime bütünlerinden oluşan aramalar yapıldığını da göreceksiniz. O yüzden içeriklerinizi Google BERT algoritmasına kendinizi ısındırmak için değil, kullanıcı için yazmanız çok önemli. Zaten bu yeni güncellemenin istediği de tam olarak bu.
Özetleyecek olursak; Google Bert, web siteleri ve içerik üreticileri için bir dönüm noktası olacak. Sonuçların alınması her ne kadar uzun soluklu olacak olsa da daha önce içeriklerini Google BERT algoritmasına uygun yazmış olanlar ya da web sitesinin içeriklerini son derece anlamlı olarak sunmuş olan marka ya da işletmeler bu dönüm noktasını başarılı bir şekilde geçmiş olacak.