E-ticaret trendleri tatil demiyor, bayram seyran demiyor; karantina sürecinde bile tüm hızıyla değişmeye devam ediyor.
Bununla beraber tüm e-ticaret sitelerinin ilk hedefi ise basit: Daha fazla satış yapmak!
Bu hedefe ulaşmanın en önemli adımlarından biri, web sitenizin potansiyel, yeni ve geri dönen müşterilerinize e-ticarette en iyi kullanıcı deneyimini (UX) sunduğundan emin olmaktır.
Kullanıcı deneyiminin temelleri kullanıcılarınızı tanımak üzerine kuruludur. Müşterilerinizi gerçekten tanımıyorsanız, kullanıcı merkezli bir şekilde tasarım yapmaya başlayamazsınız.
Kendinizi, kendi web sitenizden alışveriş yapıyor gibi düşünün. Bu alışveriş esnasında siteden beklentilerinizi ve bu beklentilerden hangilerinin karşılanmadığını not alın. Muhtemelen ziyaretçilerinizle aynı dertlerden muzdarip olduğunuzu göreceksiniz. Bu size, e-ticaret sayfanızda kullanıcı deneyimini iyileştirmek için gözden geçirmeniz gereken alanları kolayca belirlemenize yardımcı olacaktır.
Web siteniz satış yapmak için gerekenlere sahip mi? Düzen nasıl oluşturulmalıdır? Satış raporlaması ve müşteri hizmetleri kolaylığı sağlamak için ne tür araçlar kullanılmalıdır?
İşte E-Ticarette Kullanıcı Deneyimi (UX) İpuçları
1. Duyarlı Tasarım
İnternetten yapılan alışverişlerin %39’u mobil cihazlardan gerçekleştirilmektedir. Durum böyleyken mobil duyarlı yani responsive uyumlu web sitesi her zamankinden daha önemli hale geliyor. Görsellerinizin, metin ve boşluk alanlarınızın mobil alışveriş yapan ziyaretçiler için optimize edildiğinden emin olmalısınız.
Web sitenizin içermesi gereken en temel duyarlı web sitesi özellikleri:
- Hamburger Menü
- Uygulanabilir Harekete Geçirici Mesajlar
- Sabit Gezinme Menüsü
- Tek Sütun Düzeni
- Operasyonel Basitlik
- E-Ticaret Sitesini Gölgede Bırakmayan Tasarım
- Ürün Tanıtımı
- Kullanıcı Verilerinin Güvenliği
- Menüler ve Kataloglar İçin Uygun Görsel Öğeler
2. Tanıtım Bilgileri
Herkes alışveriş esnasında ihtiyacının yanı sıra başka ürünlere de yöneliyor. Mağazanızın özel tekliflerini ana sayfada bir promosyon çubuğu ile vurgulamak, kullanıcılarınızı bu zayıf anlarında bir satın alma işlemi yapmaya teşvik eder. Bunlar sınırlı süreli patlama satışları, günün fırsatları veya müşteriler belirli bir miktarı harcadıklarında ücretsiz kargo fırsatı gibi cazip teklifler olabilir.
Ana sayfanıza dahil edilecek bazı harika detaylar, öne çıkan veya en çok satan ürünler, ücretsiz gönderim için ek bilgiler, mevcut indirim teklifi, kullanıcı referansları veya güvenilirlik logoları da size yardımcı olacaktır.
3. Ürün Arama Çubuğu
Müşterilerinizden bazıları web sitenize girdiklerinde direkt olarak satın alacakları ürüne odaklıdırlar. Bir ürün arama çubuğu, bu kullanıcıların istediklerini hızlı bir şekilde bulmalarını kolaylaştırır. Böylece satın almalarını ve satış yapmanızı kolaylaştırır.
4. Canlı Sohbet Desteği
Müşteriler telefonun ucunda saatlerce beklemek veya e-posta almak istemiyorlar, ‘şimdi cevap’ istiyorlar. Yapılan araştırmalara göre müşterilerin %30’undan fazlası web sitenizin onlarla canlı sohbet etmesini bekliyor. Soru ve sorunlarına anında çözüm bulmak istiyorlar. Hatta bu sayı, mobil cihazlardan alışveriş yapan kullanıcılar için %62’ye kadar yükseliyor. Kullanıcılarınıza canlı destek sohbeti sağlamak, ihtiyaç duydukları yardımı hızlı bir şekilde almalarını sağlar.
5. Popüler Kategoriler
Kullanıcılar, web sitenizin neler sunduğunu daha iyi anlamak ve aradıklarına sahip olup olmadığınıza karar vermek için ürün kategorilerine bakar. Onlara popüler kategorilerinizi tanıtarak web sitenizin ana sayfasına ulaştıklarında etkili bir ilk izlenim bırakmalısınız.
Popüler kategorileri sergilemek, müşterilerin en iyi ürünlerinize göz atmasını sağlar ve onları alışverişe teşvik eder. Ayrıca, kullanıcıların satın alma sürecini basitleştirir.
Ürün listeleme sayfalarınızda bulunması gereken bir diğer önemli özellik, bir kullanıcının fiyat veya türe göre ürünleri kolayca sıralayabilmesi için filtreleme seçenekleridir. Bu, tüketicinize aradıkları ürünü tam olarak bulmanın ve satın alma sürecini onlar için basitleştirmenin kolay bir yolunu sağlayacaktır.
6. Özellikli Ürünler
Öne çıkan ürünleri vurgulamak, müşterilere web sitenize gelir gelmez onlara ne sunduğunuzu gösterir. En çok satanlar, özel ürünler veya en iyi koruyucular gibi öne çıkan ürünler için bir bölüm eklemek, müşterileri web sitenizi keşfetmeye ve ürünleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye ikna edecektir. Ve bu ürünler birçok kişi tarafından satın alındığına göre sayfanızı ilk kez ziyaret eden kullanıcıların da beğenme ihtimali yüksek olacağından, sayfanızda kalmak isteyeceklerdir.
7. Çoklu Yüksek Çözünürlüklü Ürün Fotoğrafları
Kullanıcılar satın alma işleminden önce ürünleri detaylı olarak görmek istiyor. Müşterilere, ürününüzün tam bir resmini sunmalısınız. Çeşitli açılardan, çok sayıda ve yakınlaştırma yapabilmeleri için yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmalısınız. Hatta fotoğraflara biraz ilgi çekmek istiyorsanız ürün çekimlerini, sunulan ürünün kullanım alanlarında sergileyin. Renkli arka fonlar, açık alan çekimleri ya da son moda vintage konseptler kullanabilirsiniz.
Sayfalarınızın SEO’sunu geliştirmeye yardımcı olmak için alt metin eklemenin yanı sıra resimlerinizin boyutunu optimize etmeyi unutmayın.
8. Ürün Videoları
Ürün videoları, potansiyel müşterilerinizin katılımını ve ilgisini artırmanın harika bir yolu olabilir. Ürün sayfalarınız için videolar oluşturmak, kullanıcılara ürününüzün ihtiyaçlarına tam olarak nasıl uyduğunu göstererek dönüşümleri ve satın alma işlemlerini teşvik eder.
9. Ürün Açıklamaları
Ürünleriniz için ilgi çekici bir açıklama yazmak, müşterilere bir ürün satma fırsatınızdır. Ürün sayfalarında fiyat, açıklama, özellikler, renk veya boyut değişimleri ve kullanıcı derecelendirmeleri gibi tüm gerekli ürün bilgileri bulunmalıdır.
Birden fazla marka satan şirketler için üretici açıklamalarını kullanmak bir seçenektir. Ancak içerikleri kendiniz yazmak, ürünlerinizin ve web sitenizin rakiplerinizden öne çıkmasına yardımcı olur. Ama bu açıklamaları yazarken SEO uyumlu olsun, eşsiz benzersiz olsun derken ana fikirden uzaklaşmamalısınız. Arama çubuğundan kolaylıkla bulunmaları için başlıklarda olduğu gibi anahtar kelimeleri içeriyor olmalarına dikkat edin.
10. Ürün Yorumları
Ürün incelemelerinin insanların bir ürün almaya karar verip vermemeleri üzerinde büyük etkisi vardır. Önceki alıcıların ürün yorumlarını paylaşmak, ürünleriniz ve markanız için güven artırıcıdır. Böylelikle sitenizden ilk kez satın alma yapacak kullanıcıları olumlu karar almaya teşvik edebilir.
Son olarak, mutlu bir müşterinin ürününüzü sosyal medyasında arkadaşlarıyla kolayca paylaşabilmesi için sosyal paylaşım linklerini mutlaka ekleyin. Ürününüzü mutlu bir müşteriden daha iyi tanıtacak hiçbir yol yoktur.
11. Satın Alma ve Ödeme
Alışveriş sepetiniz açısından, satın alma işleminin hızını artırmak için ödeme deneyimi mümkün olduğunca az adım gerektirmelidir. Faturalandırma, gönderim bedeli, ödeme yöntemleri, ürün miktarını değiştirme yeteneği, ürünlerinizi daha sonra kullanmak üzere kaydetme seçenekleri tek bir sayfada bulundurulmalıdır. Alışveriş için tek oturumluk giriş veya hesap oluşturma seçeneği ekleyin, çünkü ziyaretçileriniz uzun sürecek kayıt olma işlemlerinden rahatsız olacaklardır. İnsanları kaydolmaya zorlamayın; büyük bir dönüşüm oranı katilidir. Ödeme yapmak için onları diğer web sitelerine göndermeyi mümkünse olduğunca engelleyin. Son olarak net bir harekete geçirici mesaj ekleyin.
12. Bu Ürünü Alanlar Bunları da Aldı!
Alışveriş yapanlara ilgilendikleri ürünle ilgili ya da bu ürüne benzer öğeleri göstererek onları web sitenizdeki diğer ürünlerinizi keşfetmeye devam ettirebilirsiniz. Müşterilerinizi göze çarpan diğer öğeler üzerinde ‘sık sık birlikte satın alınan’ ürün paketlerine yönlendirebilirsiniz.
13. Yönlü Gezinme
Sezgisel, kullanımı kolay yönlü gezinme sağlamak, müşterilerin tam olarak aradıklarını bulmak için kategorilerinizi derinlemesine keşfetmelerini sağlar. İyi bir gezinme kurulumu, kullanıcıların aradıkları ürünleri bulmaya çalışırken bunalmalarına engel olur.
14. Kullanıcılar Hız İster – Google Dahil
2 saniye, e-ticaret web sitesi kabul edilebilirliğinin eşiğidir. Tüketiciler aradıklarını hızlıca bulmak istiyor, aksi durumda sayfayı terk ediyorlar. Sayfa yükleme hızı, Google’ın bile sitenizin sıralamasını hesaplarken dikkate aldığı bir parametredir. Birkaç araştırmacıya göre, yüklenme hızı 2 saniyeden fazla ise, ziyaretçilerin %9,6’sı sayfanızı terk eder. Web sayfalarınızın tüm resimlerle birlikte hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olun. Yüksek hemen çıkma oranından kaçının.
15. Ekmek Kırıntıları (Breadcrumbs)
Breadcrumb yani Türkçe adıyla Ekmek Kırıntısı kullanıcıların internet sitenizin hangi sayfasında olduğunu ve bu sayfanın sitenizin hiyerarşik düzeninin neresinde olduğunu gösteren bir yönlendirme navigasyonudur. Genellikle sitenizin üst kısmında yatay şekilde bulunur. İsmini bir rivayete göre herkesin bildiği “Hansel ile Gratel” adlı masalda iki kardeşin eve geri dönüş yolunu bulabilmek için yola ekmek kırıntıları bırakmasından alıyormuş.
Ekmek kırıntıları, kullanıcılara ve arama motorlarına web sitenizin nasıl yapılandırıldığını açıkça göstermek için sayfaların üstünde görünen bağlantı yollarıdır. Web sitenizin kategorisine ve ürün sayfalarına ekmek kırıntıları eklemek, müşterilerinizin web sitenizde tam olarak nerede olduklarını anlamalarına yardımcı olur ve aynı zamanda basit bir gezinme aracı olarak da kullanılabilir.
Ekmek kırıntıları, mobil kullanıcılar için özellikle yararlıdır ve önceki bir kategoriye geri dönmek için site menüsünü açma gereksinimlerini ortadan kaldırır.
16. Güven Rozetleri
Güven rozetleri, müşterilerinizin web sitenize olan güvenini artırmaya yardımcı olur. Bu rozetler, müşterilere web sitenizin hangi ödeme yöntemlerini kabul ettiğini ve müşterilere alışveriş güvenliğini kanıtlamak için kullanılabilir.
Her şeyden önce, sitenin HTTPS üzerinden bir SSL sertifikası ile yapılandırılması gerekir. Ayrıca, altbilgilerinize bir gizlilik politikası ve şartlar ve koşullar bağlantıları eklemelisiniz. Böylece kullanıcılar herhangi bir endişeleri varsa bunlara kolayca erişebilsinler. (Ayrıntılı SSL bilgilendirmesi için sizleri yazı dizimize bekleriz.)
17. Konum Bulucu
Bir fiziki mağazanız varsa, kullanıcıların ürünü satın alabilecekleri bir konumu kolayca bulabilmeleri için bir konum bulucu ekleyin. Potansiyel müşterilere aradıkları ürünü stokta bulunduran en yakın yerin yönlendirmesini yapmak önemlidir.
18. Kargo Bedeli ve İade Ayrıntıları
Beklenmeyen kargo maliyetleri, çok sayıda iptal edilmiş alışveriş sepetiyle sonuçlanabilir. Kullanıcıların mevcut teslimat seçeneklerinden ve gönderim maliyetlerinden haberdar olmalarını sağlamak, ödeme sürecinin ortasında hazırlıksız yakalanmalarına yardımcı olur. Alışveriş yapan kişilere ürün sayfalarında gönderim bilgileri için bir bağlantı sağlayın ve ödeme işleminin başlarında bu bilgileri vurgulayın.
19. Özel 404 Sayfa
“404 bulunamadı.” Sayfasıyla karşılaşmak müşteriler için can sıkıcı bir durum malumunuz. Web sitenizdeki hata sayfalarının miktarını en aza indirgeseniz bile, büyük olasılıkla kullanıcılarınız bir noktada hatayla karşılaşacaklardır. Bu durumda en iyi kategorilere bağlantılar, ilgili ürünler, ana sayfa veya iletişim formu gibi yararlı bilgiler içeren özel bir 404 sayfası oluşturun. Sayfayı, kullanıcıları hayal kırıklığına uğratmak yerine web sitenizdeki alakalı bir sayfaya yönlendirmek için bir fırsat olarak kullanın.
20. E-Posta Haber Bülteni Kaydı
Kullanıcıların e-posta listenize katılmasını kolaylaştırın, böylece sitenizden ayrıldıktan sonra bile onlarla iletişimde kalabilirsiniz. Listenize herhangi bir sayfadan kaydolmak basit bir işlem olmalıdır. Bu altbilgide, bir blog kenar çubuğunda veya bir pop-up’ta olabilir.
Bülten kayıtlarını teşvik etmek için, müşterilerinize ücretsiz gönderim, özel bir hediye veya ilk satın alma işlemlerinde indirim gibi kaydolmak için özel avantajlar sunabilirsiniz.
En başta söylediğim gibi, sizin web sitenizin özelinde iyileştirilmesi gereken farklı kullanıcı deneyimi tasarımları olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu için doğru adrestesiniz.
Bize ulaşın, e-ticaret sitenizi baştan sona inceleyelim ve ihtiyaçlarınızı birlikte tespit edelim.
Satışınızı artıralım!