EAT Nedir?
Dijital pazarlama alanındaysanız, SEO ve sıralama faktörleri ile ilgili olarak insanların EAT hakkında konuştuğunu duymuş olabilirsiniz. Basitçe söylemek gerekirse, Google SEO EAT, Google’a size ve web sitenize hangi düzeyde güvenebileceklerini söyler.
İşletmelere EAT’lerini tam olarak nasıl artıracaklarını söyleyen bir kural kitabı olmasa da, Google’ın seveceği bir marka, içerik ve web sitesi deneyimi oluşturmak için kullanabileceğiniz stratejiler vardır. Aşağıda, en önemli SEO sıralama faktörü olduğundan, EAT’nin tam olarak ne olduğunu ve buna sahip olduğunuzdan emin olmak için ne yapmanız gerektiğini açıklıyorum.
Biz konuşurken Google alanı büyüyor. İnternetteki içeriğin gün geçtikçe artması ile Google gibi arama motorları, arama motorunun mevcut içeriği düzenlemesine ve kullanıcılarına en uygun içeriği sağlamasına yardımcı olan bazı kurallar ve düzenlemeler geliştirmiştir. Bu nedenle, her web sitesi sahibi, web sitesinin genel performansını artırma eğilimindedir, böylece arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilir.
EAT ile Google, web siteleri için kalite standartlarını ifade eder. Bu standartlar, Google Kalite Test Uzmanları tarafından yapılan değerlendirmelerde kullanılır ve sıralamalarda da kullanılır – özellikle mali durum ve sağlık hakkında hassas bilgiler içeren YMYL konuları.
EAT Nedir?
Expertise, authoritativeness ve trustworthiness ingilizce kelimelerinin kısaltılmış hali olan EAT’nin Türkçe karşılığı uzmanlık, otoriterlik ve etkililik. EAT, kullanıcı için en uygun içeriği daraltan Google algoritmasının bir parçası olan popüler bir SEO faktörüdür. Başka bir deyişle, arama motoru kullanıcıları için tamamen ayrıntılı, özgün, güvenilir ve profesyonel bir içerik oluşturmak anlamına gelen bir dizi kılavuzdur.
Google, web siteleri için belirlediği yönergeler konusunda oldukça katıdır çünkü Google, kullanıcılarının deneyimlerinden asla ödün vermez. Tüm Google kullanıcılarının takdir ettiği bir şey var, o da en iyi arama sonuçlarında en güvenli, bilgilendirici ve tanınmış web sitelerini sağlaması ve kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri almalarını kolaylaştırmasıdır.
Google, yalnızca alakalı bilgiler sunmak yerine, kullanıcılarına doğru ve gerçeklere dayalı bilgiler sağlamaya odaklanır ve işte burada EAT devreye girer. Öyleyse, daha iyi anlamak için onu parçalara ayıralım:
E: Uzmanlık
Google’a göre iki tür uzman var: Bir meslekte uzman olan biri, bu yüzden olgusal bilgi için en iyi kaynaktır; öte yandan, günlük uzman olan ve dünyada meydana gelen profesyonel olmayan şeyler hakkında bilgi sahibi olan başkaları. İçeriğiniz, uzmanlığınızı okuyuculara göstermelidir.
Bu nedenle bilgiyi insanların ilgisini çekecek şekilde nasıl ileteceğinizi anlamanız gerekir. Konu sadece bilgiye sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda hedef kitlenizin ne istediğini ve bilgiyi onlara en iyi nasıl ileteceğini bilmekle de ilgilidir.
Basit tutarken kapsamlı olmak arasındaki dengeyi bulun. Bu, görsel yardımcılar veya video veya ses gibi zengin medya kullanarak metninizi sindirilebilir olacak şekilde biçimlendirmekle ilgilidir.
A: Otoriterlik
Buradaki ‘A’ harfi otoriteyi temsil eder, bu da içeriğinizin yazarların veya içerik oluşturucuların bahsettikleri konu hakkında gerekli deneyime ve bilgiye sahip olduğunu göstermesi gerektiği anlamına gelir. Her şey kimlik bilgileri ve itibarla ilgili ve her ikisinde de okuyucularınıza otorite göstermeniz gerekiyor. Blogunuza bir biyografi eklemek veya geri bağlantılar ve güvenilir kaynaklar eklemek, otoritenizi göstermenize yardımcı olabilir.
Bir marka oluşturmak, yalnızca SEO otoritesi için değil, birçok nedenden dolayı iyi bir fikirdir. Markalı arama hacmi, marka otoritenizin ne durumda olduğunun iyi bir ölçüsüdür. Gittikçe daha fazla insan markanızın adını arıyorsa, bu harika bir haberdir. Markanızın adını alakalı bir anahtar kelime ekleyerek arıyorlarsa, bu daha da iyidir.
T: Güvenilirlik
Güvenilirlik, içeriğinizin okuyuculara sağlayabildiği yardım miktarını ölçmek için kullanılan terimdir. Web’e içerik eklemenin tek amacı, insanlara yardım etmek ve onlara aradıkları doğru ve alakalı bilgileri sağlamak olmalıdır. Bu, okuyucunun bundan en iyi şekilde yararlanabilmesi için içeriğinizin tutarlı, gerçek, spesifik, ayrıntılı, konuya ve bilgilendirici olması gerektiği anlamına gelir.
Web sitenizde güvenilirliği artırmanın bazı yolları şunlardır:
- Web sitesi sahipleriyle iletişim kurmanın net bir yolunu bulmak.
- Web sitesini fiziksel bir konumla, yani ofisiniz veya mağaza adresinizle ilişkilendirmek.
- Kullanıcılar tarafından kolayca erişilebilen (genellikle altbilgiden) bir iş terimi sayfası olması.
- HTTPS’yi doğru şekilde uygulamak.
- Açıkça erişilebilen bir gizlilik politikasına sahip olmak.
- İşlemleri kabul ediyorsanız, net geri ödeme ve iade politikalarınız olması.
- Ürün satıyorsanız, ürünün kapsamlı özelliklerini eklemeye çalışın ve ilgili olabilecek herhangi bir güvenlik önerisi.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar: