Skip to content

Google Tag Manager İçin Etiketler, Tetikleyiciler ve Değişkenler

Google-Tag-Manager-Icin-Etiketler-Tetikleyiciler-ve-Degiskenler-1

Google Etiket Yöneticisi

Google Etiket Yöneticisi’nin üç ana bölümü vardır:

Etiketler: JavaScript parçacıkları veya izleme pikselleri

Tetikleyiciler: Bu, GTM’ye bir etiketi ne zaman veya nasıl tetikleyeceğini söyler

Değişkenler: GTM’nin etiket ve tetikleyicinin çalışması için ihtiyaç duyabileceği ek bilgiler

Etiketler Nedir?

Web sitenizdeki etiketler Google Analytics gibi bazı üçüncü taraf araçlara önemli bilgiler gönderebilen bir kod satırıdır. Bir etiket yöneticisi kullanmadığınız sürece web sitenizin her sayfasına etiketlerin eklenmesi gerekir. Etiketler, web sayfalarınızın her birinde neler olduğunu izleyen kısımdır. Etiketler, kullanıcıların web sitenizdeki özelliklerle nasıl etkileşim kurduğunu anlayabilir. Etiketler, istediğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz bilgileri otomatik olarak izleyebildiğinden, Google Etiket Yöneticisi gibi bir araçla kullanıldığında faydalıdır. Kod aslında GTM’ye eklenir ve bu da istediğiniz bilgileri takip etmenize yardımcı olur.

Etiket yöneticisi, kodunuz çalışmadığında size haber verebilecek harika bir özelliğe de sahiptir. Bu, etiket yöneticisine geri dönüp kodu düzeltmeniz gerektiğini anlamanızı kolaylaştırır.

Google Etiket Yöneticisi’ndeki yaygın etiket örnekleri şunlardır:

  1. Google Analytics Evrensel İzleme Kodu
  2. Ads Yeniden Pazarlama Kodu
  3. Ads Dönüşüm İzleme Kodu
  4. Isı Haritası İzleme Kodu (Hotjar, Crazyegg, vb.)
  5. Facebook Pikselleri

google-tag-manager-icin-etiketler-degiskenler-tetikleyiciler

Tetikleyiciler Nelerdir?

Tetikleyiciler, Google Etiket Yöneticisi kullanmanın bir başka önemli yönüdür. Tetikleyiciler, sayfanızda gerçekleşen olaylardır. Sayfada bir olay meydana geldiğinde etiketler tetiklenir. Böylece bilgiler etiketten toplanır ve sizin belirleyeceğiniz yerde depolanır. Bu nedenle, GTM’nizin Google Analytics ile birlikte çalışması iyi bir fikirdir. Bir web yöneticisinin bilgi toplamayı seçebileceği birçok farklı tetikleyici vardır. Tetikleyiciler, bir kullanıcının web sitesindeki düğmelere tıklaması, belirli bir sayfayı görüntülemesi, daha fazla bilgi almak için aşağı kaydırması veya bir şey indirmesi olabilir. Formların ne zaman gönderildiğini veya satın alımların yapıldığını da içerebilir. Bunlar yalnızca birkaç örnektir, ancak Google Etiket Yöneticisi ile seçilebilecek birçok farklı tetikleyici vardır.

google-tag-manager-icin-etiketler-degiskenler-tetikleyiciler

Değişkenler Nelerdir?

Google Etiket Yöneticisi, bir tetikleyicinin koşulunun karşılanıp karşılanmadığını anlamak için farklı yönler kullandığında bunlar değişkenlerdir. Değişkenler ayrıca çok özel bilgiler gönderme kapasitesine de sahiptir. Değişkenleri belirtebilir veya bir ziyaretçi bir bağlantıyı tıkladığında tüm tıklama türlerini dahil etme seçeneğini kullanabilirsiniz. Tek bir URL’ye yapılan tıklamalar gibi belirli eylemleri izlemekle ilgileniyorsanız değişkenleri kullanın. İzlemek istediğiniz farklı değişkenler için hangi değerlerin gerekli olacağını belirlemeniz önemlidir.

Bazı değişkenler, bir kullanıcının bir sayfada yukarı veya aşağı kaydırma hızını, satın aldıkları ürünün miktarını veya sitenizin belirli bir sayfasında ne kadar zaman harcadıklarını içerebilir. Bu değişkenler, pazarlama veya kullanılabilirlik amaçları için gerekli olan en önemli ve ilgili bilgileri izlemenize yardımcı olabilir. Değişkenler, en spesifik bilgileri elde etmenize yardımcı olmak için hem tetikleyiciler hem de etiketlerle birlikte kullanılır. Önemsiz verileri ekarte etmeye yardımcı olabilir, böylece tam olarak ihtiyacınız olanı ihtiyacınız olduğunda alırsınız.

google-tag-manager-icin-etiketler-degiskenler-tetikleyiciler

Google Analytics UA numarası yani diğer adıyla İzleme Kimlik Numarası, Google Tag Manager’da oluşturulabilecek en temel sabit değişken türüdür.

google-tag-manager-icin-etiketler-degiskenler-tetikleyiciler

 

Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!

Önceki Yazı: Google Tag Manager (GTM) Nedir?

Sonraki Yazı: Google Tag Manager ve Google Analytics Arasındaki Bağlantı