1. Sayfa Yükleme Süresini Optimize Edin
Pek çok pazarlamacı, hemen çıkma oranları yüksekse sorunun sayfanın içeriğinden kaynaklanması gerektiğini varsayar – aslında, bir kullanıcının bir sayfayı okuma şansı bile olmadan önce ciddi sorunlar olabilir.
Bir web sayfasının sahip olabileceği tüm sorunlar arasında, uzun sürede yüklenmesi tartışmasız en kötüsüdür. Sonuçta, bir kullanıcının okuyamadığında bir sayfanın içeriğinin ne kadar iyi veya kötü olduğu önemli değildir ve kullanıcıların %47’si bir web sayfasının 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini bekler.
2. Akıllı Biçimlendirme ile İçeriğinizi Daha Erişilebilir Hale Getirin
Bir ziyaretçi istediklerini elde etmek için ne kadar az “iş” yapmak zorunda kalırsa, sitenizde kalma olasılığı o kadar artar. Tüm sayfalara yayılan ağır paragraflarla ziyaretçilerinizi bunaltmayın ve içeriğinizi daha ulaşılabilir hale getirmek için beyaz alandan yararlanın.
Bu biçimlendirme seçeneklerinin kullanılması, içeriğinizin daha erişilebilir olmasını sağlar ve okuyucunun ihtiyaçlarına en uygun noktaları belirlemek için içeriğinizi hızlı bir şekilde taramasına veya gözden geçirmesine olanak tanır:
- Başlıkların Uygun Kullanımı
- Sık Alt Başlıklar
- Uygun Resimler
- Madde İşaretli Listeler
Puntolarınız çok küçük olmamalıdır, aksi takdirde kullanıcılar okumak için gözlerini kısmak veya yakınlaştırmak zorunda kalacaklar.
Tipografi veya okunabilirlik sadece yazı tipi boyutunu ve rengini seçmekle sınırlı değildir. Web sitenizdeki metnin güzel göründüğünden de emin olmanız gerekir. Metnin temiz ve güzel görünmesi için yeterli satır aralığı, dolgu ve kenar boşlukları olmalıdır.
Blog yayınlarınızı başlıklar (H2) ve alt başlıklarla (H3, H4 ve H5) yapılandırın.
Dikkat sürelerimiz gittikçe kısalıyor, bu yüzden kısa ve öz cümlelerle yazmak da önemlidir. Uzun gönderilerinizi bir dizi daha kısa bölüme ayırarak hemen çıkma oranlarınızı düşürebilirsiniz. Bu, yayınladığınız içeriğin türüne göre de değişebilir.
Dikkate alınması gereken bir diğer önemli nokta, web sitenizde kullanmayı seçtiğiniz dil ve stildir. Normal bir konuşma tonunda anlaşılması kolay samimi bir dil kullanın.
3. Alaka Düzeyini Optimize Edin
Bazı siteler, yalnızca o sorguyla tamamen ilgisiz içerik sunmak için belirli anahtar kelimeleri çok etkili bir şekilde hedefler. Sunmakta olduğunuz sayfa bir kullanıcının sorgusuyla doğrudan alakalı değilse, hemen sayfayı kapatacaklarını garanti ederim. Bu nedenle, diğer tüm hususların üzerinde alaka düzeyini optimize etmeniz çok önemlidir.
4. Tek, Basit ve Net Bir Harekete Geçirici Mesaj Ekleyin
Çoğu kullanıcı, bir web sitesini beğenip beğenmeyeceğine ilk birkaç saniye içinde karar verir. Genellikle, kaydırmadan görünen alana sadece basit bir bakışla! Bu alan bir cihazdan diğerine farklılık gösterir.
Artık kullanıcılarınızın neye baktığını bildiğinize göre, bu alanı optimize etmelisiniz. Ne sattığınızı hemen açıklamalı ve göze çarpan bir eylem çağrısı vermelisiniz.
5. Faydalı İç Bağlantılar Kullanın
Belirli bir konuyu derinlemesine özetleyen ve hedef kitlenizin ilgisini çekecek yararlı, yüksek düzeyde değerli bir blog gönderiniz varsa, kesinlikle diğer sayfalardan ona bağlantı verin. Ancak, dahili bağlantılarda aşırıya kaçmayın. Bu, ziyaretçilerinizin kafasını karıştırabilir ve bunaltabilir.
6. Mobil İçin Optimize Edin
Bunun ne kadar önemli olduğunu yinelemek zorunda olmam biraz üzücü, ancak hala mobil cihazlar için optimize edilmemiş web sitelerinin sayısı nefes kesici. Web’e öncelikli olarak mobil cihazlardan erişen kullanıcı sayısının her yıl artmasıyla birlikte, sitenizi mobil cihazlar için optimize edememek, kullanıcıları doğrudan başka bir siteye yönlendirecektir.
7. Sitede Gezinmeyi Zahmetsiz Hale Getirin
Sitede gezinmeniz net, hemen anlaşılır olmalı ve kullanıcıya sitenizin bir bölümünden diğerine geçme konusunda sorunsuz bir deneyim sunmalıdır.
Bir kullanıcı, bir sayfada anında görmediği belirli bir şeyi arıyorsa, arama çubuğu muhtemelen sayfayı veya siteyi tamamen terk etmek yerine, arama yapmak için kullanabilecekleri son derece yararlı bir araçtır.
8. Kullanıcı Dikkatini Çekmek İçin Yüksek Kaliteli Görüntüler Kullanın
Görüntüler, hemen çıkma oranınızı düşürmek için kullanabileceğiniz etkili bir araçtır.
Pek çok web sitesinin yüksek kaliteli fotoğrafları tam ekran arka plan olarak kullanmasının nedeni, çok etkili olduklarının kanıtlanmış olmasıdır. Sade beyaz arka planı ve minimalist düzenleriyle ünlü Google gibi şirketler bile artık açılış sayfalarında yüksek kaliteli görseller kullanıyor.
9. Etkileşimli Kullanıcıları Hedefleyin
Kullanıcı makalenize geldi, istediğini buldu ve ayrıldı (bu normaldir).
Ancak bu, dönüşümlerinize yardımcı olmaz. Bu durumda, kullanıcılarınıza en alakalı teklifi göstermek istersiniz. Örneğin, bir kullanıcı yemek pişirme ile ilgili bir blog gönderisine gelirse, teklifiniz moda ürünleri yerine bir tarif kitabı olmalıdır. Bu, hemen çıkma oranınızı düşürmenize, etkileşimi artırmanıza ve dönüşümleri artırmanıza yardımcı olacaktır.
10. Eski İçeriğinizi Güncelleyin
Hemen çıkma oranınızı düşürmek için eski yüksek trafikli yayınları güncel tutmak önemlidir.
11. 404 Sayfanızı Daha Kullanışlı Hale Getirin
Google, 404 hata sayfanızın, insanların aradıklarını bulmalarına yardımcı olmak için yararlı olması gerektiğini açıkça belirtir. Ayrıca, 404 sayfanıza bir arama kutusu eklemek için gelişmiş 404 widget’ını kullanmanızı önerirler.
Ayrıca çok sayıda bozuk bağlantı, kötü bir kullanıcı deneyimine neden olarak hemen çıkma oranlarınızı yükseltir.
12. Tüm Harici Bağlantıları Yeni Bir Pencerede Açın
Bloglar için, geri dönenlerin büyük bir kısmı, gönderilerinizdeki harici bağlantılara tıklayan insanlardan geliyor olabilir.
WordPress kullanıyorsanız, tüm harici bağlantılarınızı yeni bir sekmede otomatik olarak açacak bir eklenti vardır. Aksi takdirde, yapılacak en kolay şey, tüm harici bağlantılarınıza basitçe target = ”_ blank” eklemektir.
13. Açılır Pencerelerden Uzak Durun
Kullanıcılar genellikle istilacı açılır pencerelerden hoşlanmazlar. Sadece önerim, çıkış amacı olan ziyaretçiye pop-up’ınızla son dakika fırsatları gösterebilirsiniz.
14. Sıklıkla Blog Yayını Yapın
Kullanıcılara keşfedilecek çok çeşitli konular sunabilecek tutarlı bir şekilde yeni içerik oluşturmak, insanları bir siteyi ziyaret etmeye ve sadık kalmaya ikna etmek için harika bir yöntemdir.
15. Yazım Hatalarını Kontrol Edin
Blog yayınlarınızdaki yaygın yazım hataları, ziyaretçilerinize tek bir şey söyler: içeriğinizi birkaç kez yeniden okumaya değecek kadar umursamıyorsunuz. Bu, büyük olasılıkla daha yüksek bir hemen çıkma oranına dönüşür ve ayrıca güvenilirliğinizi azaltır.
Şimdi, tabii ki herkes hata yapıyor. Çok fazla içerik yayınlıyoruz ve ne kadar dikkatli olursak olalım yazım hataları oluyor. Önemli olan, bu hataları azaltmak için bir sistem veya iş akışı uygulamaktır.
16. Çapraz Tarayıcı Uyumlu Olun
Sırf sizin favori bir tarayıcınız olduğu için bu, ziyaretçilerinizin aynı tarayıcıyı kullandığı anlamına gelmez. Bu yüzden kontrol etmek önemlidir. Bazı web sitesi tasarımları, Internet Explorer gibi daha az popüler tarayıcılarda biraz tuhaf görünebilir. Sitenizde bir şey bozuk görünüyorsa, aslında kolayca önlenebilecek terk edilişler biriktiriyor olabilirsiniz.
17. Arama Kullanıcıları İçin Çekici Meta Açıklamalar Yazın
Meta açıklamaları yaklaşık 155 karakter uzunluğundadır ve amaçları bir sayfanın içeriğini etkili bir şekilde özetlemektir. Arama motorları meta açıklamayı arama sonuçlarında çoğunlukla aranan kelime öbeği meta açıklamanın içindeyken görüntüler, bu da meta açıklamanızı optimize etmenin bir öncelik olması gerektiği anlamına gelir.
- 155 karakterde tutun.
- Harekete geçirilebilir ve aktif bir sesle yazılmış cümleler kurun.
- Harekete geçirici mesaj ekleyin.
- Doğru anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olun.
- İçerikle eşleştiğinden emin olun.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!
Önceki Yazı: Hemen Çıkma Oranı Hakkında Bilmedikleriniz
Sonraki Yazı: E-Ticaret Sitelerinde Hemen Çıkma Oranını Azaltmanın Yolları