Aşama #1 – Maruziyet (TOFU)
İşletmeniz için hangi dijital pazarlama hunisi kurulmuş olursa olsun, teşhir adımı ile başlamalıdır.
Farkındalık dönüşüm hunisinin üst kısmı, markanızı, ürününüzü veya hizmetinizi henüz duymamış kişilerden oluşur. Bunlar tamamen yenidir ve hizmetleriniz konusunda bilgilendirilmeleri gerekir.
Sonuçta, tüketici şirketinizi tanımazsa hiçbir şey işe yaramaz. Bunu yapmanın markanızın doğru platformlarda reklamını yapmaktan ve tanıtmaktan daha iyi bir yolu var mı?
Bu nedenle amaç, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) teknikleri ve hatta arama motorlarındaki ücretli reklamlar ile varlığınızı güçlendirerek içerik pazarlama stratejinize başlamaktır.
Önemli olan, kullanıcının belirli bir anahtar kelime girmesi ve sayfanızın ana sonuçlar arasında görünmesidir.
Bu aşamada amaç, eğitim videoları ve infografikler gibi kullanıcıların dikkatini çeken içerikler üretmektir. Şimdi mümkün olduğunca fazla trafik çekme zamanı.
Aşama #2 – Keşif (MOFU)
Bu sonraki adım, kullanıcıları markanıza ilgi duymaya teşvik eden içerik üretmeye odaklanmak için idealdir.
Sonuçta, önceki aşama şirketinizi zaten tanıdıkları anlamına gelse de, ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve çözümlerinizi keşfetmek için sayfanızda kalmalarını sağlamak gerekir.
Markanıza ilgi duymayan bir kullanıcıyı web sitenize çekmenin bir anlamı yoktur. Bu, yalnızca sitenizin hemen çıkma oranını artırmaya hizmet eder ve bu durum, maruz kalma aşamasına bile zarar verebilir.
Bu aşamanın temel amacı, ziyaretçiyi bir lead’e dönüştürmektir.
Ve şimdi ilk zorluk ortaya çıkıyor: kullanıcıyı iletişim bilgilerini bırakmaya teşvik eden materyal ve içerikler sunmak.
Aşama #3 – Değerlendirme (MOFU)
Tüketiciler, şirketinizin çözebileceği bir problemleri olduklarında değerlendirme aşamasına gelmiştir.
O halde, karar süreçlerini kolaylaştıran materyalleri sunmak size kalmış: en uygun taktikler, firmanızın farklılıklarını ve faydalarını açıklayanlardır.
İçeriğiniz, çözümünüzün verimliliğini kanıtlayan gerçekleri ve bilgileri sunmalıdır.
Bu aşamada ana sorunlarını veya diğer müşterilerden gelen ilgili değerlendirmeleri çözen Sık Sorulan Sorular (SSS) sunmak harika bir fikir.
Aşama #4 – Dönüştürme (BOFU)
Artık teklifinizin artılarını ve eksilerini gösterdiğinize göre, karar vermeleri için onlara yardım etme zamanı. Sonuçta sadık müşteriler istiyorsunuz.
Bu yüzden, giderek daha fazla kişiselleştirilmiş içeriğe ve hedeflerinize, tercihlerinize ve zorluklarınıza odaklanmanın zamanı geldi. Özelleştirilmiş kampanyalar oluşturmanız gerekiyor.
Sponsorlu bağlantılarla, kullanıcının dikkatini neredeyse yalnızca dönüşüme odaklanan belirli bir açılış sayfasına çekebilirsiniz.
Bu sayfalar için bir ipucu, kullanıcının ürün veya hizmetinizi bir süreliğine deneyimlemesini ve avantajları ve faydaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayan ücretsiz denemeler sunmaktır.
Aşama #5 – Müşteri İlişkileri (BOFU)
Potansiyel müşteri dönüşümü sağlandığında, bir sonraki adım müşterilerinize daha yakın olmaktır.
Markanız için reklamları bir kenara bırakmak ve müşteriye sorunlarını çözmek için çözümünüzü nasıl kullanacağını öğretmeye odaklanmak giderek daha önemli hale geliyor. Bu yakın temas, rekabet avantajı haline gelebilir.
Bu şekilde, onlarla doğrudan bir kanal kurabilir ve sorunlarını çözmek için her zaman yanlarında olabilirsiniz. Artık şirketinizi ve onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi bildiklerine göre, rekabette öne çıkmanın zamanı geldi.
Aşama #6 – Elde Tutma (BOFU)
Farkındayım, iş uzun sürdü, gözünüz korkmasın ama ama henüz bitmedi de. Son olarak kazanılan müşteriyi elde tutma zorluğuna odaklanan eylemleri ve içeriği düşünmenin zamanı geldi.
Yani markanızı zaten bilen ve sizin ürün veya hizmetinizi satın alan tüketicinin yeni işlemler yapmaya devam etmesini sağlayın. Özellikle uzun vadede bu aşama esastır. Önceki aşamadan itibaren içerik üretimine devam etmenin yanı sıra, liderle olan iletişiminizi düzenli olarak izlemek ve analiz etmek önemlidir.
Bunu yapmanın çok etkili bir yolu, önceki aşamalarda kullanılacak bir vaka çalışması oluşturmak için müşteriyle birebir görüşmektir.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!
Önceki Yazı: Dijital Dönüşüm Hunisi Nedir, Neden Önemlidir?
Sonraki Yazı: Dijital Pazarlama Hunisi Neden Değişti?