JavaScript Nedir?
Bilgisayar programlama dili JavaScript, başka bir dil olan Java ile karıştırılmamalıdır. JavaScript, dünyanın en hızlı büyüyen dillerinden biridir.
JavaScript (JS) başlangıçta HTML web sayfalarının Java web uygulamaları ile etkileşime girmesini sağlamak amacıyla oluşturuldu.
JS o zamandan beri çoğunlukla sayfaları daha dinamik hale getirmek için animasyonlar ve efektler eklemek için kullanıldı. Bu, temel yapıyı ayarladığınız ve ardından sayfanın nasıl görünmesi gerektiğini tasarladığınız mevcut HTML ve CSS dillerinden doğal olarak farklıdır.
Bu kapsamlı JavaScript SEO kılavuzu, geliştiricileri ve SEO uzmanlarını JavaScript’i etkili bir şekilde kullanma bilgisiyle donatmayı amaçlamaktadır.
JavaScript’in Avantajları ve Dezavantajları
JavaScript’in Avantajları
- Tüm modern tarayıcılarda desteklenir.
- Kullanıcı dostu, son derece etkileşimli web siteleri oluşturmaya izin verir.
- JavaScript kodu satır satır yorumlandığı için hata ayıklaması ve test etmesi nispeten kolaydır.
- Hem ön uç hem de arka uç geliştiriciler tarafından kullanılabilir.
JavaScript’in Dezavantajları
- Google, JavaScript’te oluşturulan açılış sayfalarını potansiyel olarak oluşturamıyor ve dizine ekleyemiyor.
- JavaScript’in bir sayfada oluşturulmasını zorunlu kılmak, iki temel alanı olumsuz etkileyebilir:
- Site hızı
- Arama motoru tarama ve dizine ekleme
Bununla birlikte, kullandığınız oluşturma yöntemine bağlı olarak, sayfa yükleme hızını azaltabilir ve içeriğin tarama ve dizine ekleme için arama motorları tarafından erişilebilir olduğundan emin olabilirsiniz.
JavaScript, sayfaların hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar, zengin bir arayüz sunar ve uygulaması kolaydır; ancak, tarayıcı akışkanlığı kullanıcı etkileşimine göre değişir ve arama motorlarının sayfayı anlamasını ve içerikle bir değer ilişkilendirmesini zorlaştırır.
JavaScript içeriği taşıyan web sayfalarını işlerken arama motorlarının kendi sınırlamaları vardır. Google, sayfanın ilk taramasını gerçekleştirir ve bulduklarını dizine ekler. Kaynaklar mevcut olduğunda, botlar bu sayfalarda JS’yi oluşturmaya geri döner. Bu, JavaScript’e dayanan içerik ve bağlantıların arama motorları tarafından görülmeme riski taşıdığı ve potansiyel olarak sitenin SEO’suna zarar verebileceği anlamına gelir.
JavaScript Oluşturma
Oluşturma, bir sayfayı ve görsel düzen şablonlarını ve bileşenlerini doldurmak için ilgili verileri getirmeye ve ardından bir web tarayıcısının görüntüleyebileceği HTML oluşturmak için bunları birleştirmeye odaklanır. Burada iki temel kavramı tanıtmamız gerekiyor; sunucu tarafında işleme ve istemci tarafında işleme. JavaScript web sitelerini yöneten her SEO’nun ikisi arasındaki farkı tanıması çok önemlidir.
Yerleşik yaklaşım, sunucu tarafı işleme, sayfayı tam olarak açıklayan HTML’yi alan bir tarayıcı veya bir arama motoru botunu (tarayıcı) içerir. Dolayısıyla tarayıcınız veya arama motoru botunuz, sayfanın nasıl tasarlandığını göstermek için ekli varlıkları (CSS, resimler, vb.) indirmelidir. Bu geleneksel yaklaşım olduğundan, arama motorlarının genellikle sunucu tarafında oluşturulan içerikle ilgili bir sorunu yoktur. Geleneksel olarak bu şekilde işleyen web siteleri PHP, ASP veya Ruby’de programlanır ve Kentico, WordPress veya Magento gibi popüler içerik yönetim sistemlerini kullanmış olabilir.
Bununla birlikte, daha modernize edilmiş istemci tarafı oluşturma yaklaşımı çok farklıdır. Birçok arama motoru botunun, birincil yüklemenin bir sonucu olarak, çok az içeriğe sahip boş bir HTML sayfasını bota geri yansıtması nedeniyle bu yolla mücadele ettiği belirtilmiştir. Dahil edilen JavaScript kodu daha sonra sunucuya bir istek gönderir ve geri aldığı verileri sayfayı oluşturmak ve oluşturmak için kullanır.
DOM ile JavaScript Oluşturma
JavaScript oluşturma, sayfanın Belge Nesne Modeli (DOM) yeterince yüklendiğinde çalışır. Daha fazla açıklamak gerekirse DOM, dinamik olarak oluşturulan sayfanın temelidir. Standart HTML sayfaları, değiştirilmedikleri yerlerde statiktir, dinamik sayfalar ise değiştirme yeteneğine sahip olan ve anında oluşturulabilen sayfalardır.
Daha önce belirtildiği gibi JavaScript ve kaynaklar, JavaScript çalıştırmanın daha sonra gerçekleştirileceği bir sayfayı oluşturmak için hayati öneme sahiptir. JavaScript daha sonra DOM içinde değişiklikler yapar ve belirli web sayfasının HTML kodunu sunar. Seçilen arama motoru botu, oluşturulan HTML kodunun anlık görüntüsünü almadan önce genellikle yaklaşık üç saniye bekler.
JavaScript Oluşturma Googlebot ile Nasıl Çalışır?
Googlebot, JavaScript’i üç ana aşamada işler, bunlar:
- Emekleme
- Rendering
- Endeksleme
Google’ın şemasında gösterildiği gibi, Googlebot, sayfaları tarama ve oluşturma işlemleri için bir sıraya yerleştirir. Googlebot tarama sırasından bir URL alır ve URL’ye izin verilip verilmediğini görmek için robots.txt dosyasını okur.
Googlebot buradan sonra HTML yanıtını diğer URL’ye ayrıştırır ve tarama kuyruğuna ekler. Googlebot’un kaynakları izin verdiğinde, bir Chromium sayfayı işler ve JavaScript’i çalıştırır. Oluşturulan HTML daha sonra sayfayı dizine eklemek için kullanılır.
Google iki ayrı indeksleme dalgası yürüttüğü için, indeksleme işlemi sırasında bazı detayların gözden kaçması mümkündür. Örneğin, sunucu tarafında önemli başlık etiketlerini ve meta açıklamaları oluşturmuyorsanız, Google bunu ikinci yoldan gözden kaçırabilir ve SERP’lerdeki organik görünürlüğünüz üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Tarama ve Dizine Ekleme Arasındaki Fark Nedir?
Tarama ve indeksleme, SEO endüstrisinde karıştırılabilecek iki farklı şeydir. Tarama, Googlebot gibi bir arama motoru botuyla ilişkilendirilir, bir web sayfasındaki tüm içeriği veya kodu keşfeder ve analiz eder. Öte yandan indeksleme, sayfanın Arama Motoru Sonuçları Sayfasında (SERP’ler) görünme olasılığının yüksek olduğu anlamına gelir.
Tarama ve indekslemede botların iyileştirilmesine rağmen, JavaScript bu süreci çok daha az verimli ve daha pahalı hale getiriyor. JavaScript’in yerleşik içeriği ve bağlantıları, tarayıcıların tüm web sayfalarını oluşturması için muazzam bir çaba gerektirir. Bu arama motorları JavaScript tarafından oluşturulan sayfaları tarayacak ve dizine ekleyecektir, ancak tarayıcı ve dizinleyici arasında gidip gelme nedeniyle bu muhtemelen statik bir sayfadan daha uzun sürer. Googlebot’un HTML ve CSS dosyalarından bağlantıları indirip çıkararak sayfayı dizine eklemesine izin vermenin aksine, JavaScript fazladan bir adım oluşturur. JavaScript oluşturma süreci bir bütün olarak çok daha karmaşıktır.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar:
JavaScript Destekli Web Sitelerinin SEO Hakkında Dikkat Etmesi Gerekenler