Bir Podcast Başlatmak Her Tür İşletme İçin İyi Bir Fikir Mi?
Evet, sunacak değerli bir şeyiniz varsa, evet. Ama bence bu, bir senaryoyu okumak yerine rahat ve sohbet edebilecek birini, en az bir konuşmacı gerektirir. Bunu yapıp yapamayacağınızı anlamanızın yolu sadece test etmek olabilir.
Bir podcast başlatıp başlatmayacağınız gerçekten size ve izleyicilerinize bağlıdır. Ses ve sohbet, gerçekten parlayacağınızı düşündüğünüz bir format mı? Ve en önemlisi izleyicileriniz podcast dinliyor mu?
Podcast’ler popüler olduğu için, bu sizin işletmeniz için de uygun oldukları anlamına gelmez. Bir şeye başlamadan önce, her zaman ürününüze ve/veya hizmetinize nasıl fayda sağlayacağını ve pazarlama kanalını tam olarak kullanabileceğiniz yolları düşünün.
Sonuç olarak evet iyi bir fikirdir; söyleyecek bir şeyiniz varsa ve markanıza uyan bir konuşma tarzınız varsa. Ama bunu yalnızca SEO veya EGO için yapmayı düşünüyorsanız, podcast konusunu şimdilik rafa kaldırın derim.
Elbette herkes istediği herhangi bir şeyle ilgili bir podcast başlatabilir. Parasal getiri, görünürlük, dönüşümler vb. konular emek ve zaman harcadığınız podcast’ten beklentilerinizdir. Bunlar, başlamak için düşünmeye daha derin bir strateji katmanı ekler.
Mükemmel Bir Podcast’in En Önemli Özellikleri Nelerdir?
Unutmayın, podcast daha ziyade samimi bir medyadır. Potansiyel kitleniz, eğlenmek istiyor ama bir şekilde sohbet eden arkadaş grubunu dinliyormuş gibi hissedecek. Mikrofonun arkasında o gerçek insan dokunuşunu bekliyor.
Mükemmel bir podcast’in en önemli 3 özelliği, izleyicilerinizin ilgisine değer veriyor, amaca yönelik içeriğe değer veriyor ve tüm podcast oynatıcılarına dağıtılabiliyor olmasıdır.
Hadi biraz detaylandıralım:
- Hedef kitleniz podcast dinliyor olmalı!
- Söyleyecek benzersiz bir şeyiniz var mı? Eğlenirken aynı zamanda akışı devam ettirebilmelisiniz.
- İçerik ve konu stratejisi oluşturmalısınız.
- Yayınınıza konuk edebileceğiniz bağlantılar harika olur.
- Yayınlama takvimi dinleyicileriniz için olmazsa olmaz bir detay.
- Kısa ve net olmalıdır. 20 dakika, mükemmel uzunluktur, ancak bunu devam ettirmek çok zordur. Çoğu geliştirici podcast’i, bazı SEO podcast’lerinde bile bir saatten fazla sürer. Bunları bölümlere ayırırsanız daha fazla etkileşim elde edersiniz. Hayat kısa, sadede gelin! =)
- İyi bir fon müziğine ihtiyacınız olacak. Emin olun, dinleyicilerin ilgisini çekmek için sihir gibi çalışır.
- Alakalı, değer katan materyallerden oluşan belirli bir program formatınız olmalı. Bu takip edilebilirliğinizi de kolaylaştıracaktır.
- Profesyonel, yapılandırılmış içerikler kullanmalısınız.
- Amacınızı belirleyin, bir plan geliştirin, promosyonlarınızı uygulayın, kendinizi adayın ve en son olarak ölçülebilir hedeflerinizi kontrol edin. Sadece pazarlamak veya podcast’i podcast’e pazarlamakla kalmayın! Amaca yönelik ve anlamlı hale getirin.
Podcasting Nasıl Ek Bir Kâr Kaynağına Dönüştürülür?
- Bir Bölümü Yalnızca Premium Üyeliğe Sunma
- Reklamlar ve Sponsorluk
- YouTube’da Gönderi (İçerikten Para Kazanma)
- Hizmetlerinizi Satmak
- Marka Bilinirliği Oluşturma
Podcast’lerinizin yalnızca tek seferlik bir yayın olmadığından emin olun, diğer içerik parçalarınız gibi devam etmelerini sağlayın. Böylelikle marka bilinirliğini artırır ve bu da diğer işletmelerle reklam ve ortaklık fırsatları doğurabilir.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin!
Önceki Yazı: Dijital Pazarlamada Yeni Strateji: Podcast
Sonraki Yazı: 2020’de Podcasting Büyüme Trendleri