Reklam harcamasının getirisi veya ROAS, geliri reklam kampanyalarının maliyetiyle karşılaştırmak için reklamcılık dünyasında kullanılan bir ölçümdür.
Reklam harcamasının getirisi (ROAS), bir dijital reklam kampanyasının etkinliğini ölçen bir pazarlama metriğidir. ROAS, çevrimiçi işletmelerin hangi yöntemlerin işe yaradığını ve gelecekteki reklamcılık çabalarını nasıl iyileştirebileceklerini değerlendirmelerine yardımcı olur.
Bir işletme yeni bir reklam kampanyası denediğinde, ROAS’ı kampanyanın başında, ortasında ve sonunda karşılaştırabilir. Bu, kampanyayı yenilemeleri mi yoksa başka bir sosyal yardım yöntemi mi denemeleri gerektiğini belirlemeye yardımcı olabilir.
ROAS Nasıl Çalışır?
Bir reklam türünün satış getirip getirmediğini anlamak işletmeler için son derece önemlidir. ROAS’ı bilmek, şirketlerin pazarlama stratejilerinin harcanan paraya ve çabaya değip değmediğini belirlemelerine olanak tanır. Bir işletmenin başarısı, ROAS’ın kârlı olmasına bağlıdır (özellikle yeni bir ürünün piyasaya sürülmesiyle ilgili olarak).
Şirketler, belirli bir reklam kampanyasının beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını (tercihen yeni çabanın başlangıcında) bilmelidir. Aksi takdirde, başarısız bir kampanyanın etkilerine karşı koymak için derhal geri çekilmeleri gerekir. Bir işletme, reklamları için hangi platformu seçerse seçsin, kötü tasarlanmış bir kampanya hızla büyük kayıplara neden olabilir.
ROAS hesaplamaları geniş veya spesifik olabilir. Toplam reklam harcamalarınız için ROAS’ı hesaplayabilir ve bunu toplam gelirinizle karşılaştırabilir veya belirli bir alandaki harcama ve geliri hedefleyebilirsiniz.
ROAS, belirli alanlarda belirli bir düzeyin altına düştüğünde, şirketler rakamı iyileştirmek için bu kampanyaları hedefleyebilir. Örneğin, reklam afişleri kullanan web sitelerinin ROAS’ı genellikle istenenden daha düşüktür ve sonuç olarak, bunun yerine “tıklama başına ödeme” veya “işlem başına maliyet” reklam türlerini değerlendirebilirler.
Bu, ROAS için daha büyük bir kâr marjı oluşturabilir. ROAS, dönüşüm oranlarını izlemek için de kullanılabilir — dönüşüm oranı ne kadar yüksekse, ROAS o kadar yüksek olur.
ROAS Sınırlamaları
Tek başına ROAS metriklerine güvenmek yanıltıcı olabilir. ROAS’ın bir şirket için değeri, reklam kampanyalarının hedeflerine, dönüşüm faktörlerine ve ne harcandığına bağlıdır. Bazı kampanyaların ROAS’ı yüksek olabilir, ancak şirket yine de para kaybedebilir; çünkü sattıkları ürün, reklam bütçesi göz önüne alındığında, üretmek ve göndermek için çok fazla maliyetlidir. Bu, özellikle bu maliyetler, reklamın toplam maliyetiyle birleştirildiğinde doğru olabilir.
Ancak bu, pazarlama çabasının başarılı olmadığı anlamına gelmez. ROAS, yalnızca reklamın maliyeti göz önünde bulundurularak hesaplanır, bu nedenle gerçekten kârı tüketen diğer faktörler dikkate alınmayabilir (nakliye maliyetlerinde beklenmeyen artış gibi).
ROAS İle Yatırım Getirisi (YG) Yani ROI Arasındaki Farklar
ROAS, yatırım getirisi (ROI) ile aynı şey değildir.
Bunun nedeni, ROI’nin stratejik yatırımın bir ölçümü, ROAS’ın ise taktik harcamanın bir ölçüsü olmasıdır.
İş dünyasında strateji genellikle uzun vadeli hedefleri ifade ederken, taktikler genellikle kısa vadeli hedefleri ifade eder. ROAS’ı daha kısa vadeli bir ölçüm olarak düşünebilirsiniz, ROI ise uzun vadeli bir ölçümdür.
Ayrıca, ROI formülü de farklıdır:
⇒ ROI = (Yatırımdan Kazanç – Yatırım Maliyeti) / Yatırım Maliyeti ⇐
ROI, reklam harcamalarının bir kuruluşun alt çizgisine nasıl katkıda bulunduğunu ölçen, iş merkezli, strateji odaklı bir metriktir. Kazançları ancak masraflar düşüldükten sonra hesaba katar.
ROAS, bir taktiğe göre optimize eder ve bir dijital reklam kampanyasının etkinliğini ölçen reklamveren merkezli bir metriktir. Artımlı dönüşümler yoluyla işi büyütmeye odaklanır ve reklama harcanan her kuruşa karşı brüt geliri ölçer. Harcanan miktar ile kazanılan miktar arasında bir karşılaştırma görevi görür.
ROAS ve ROI Ne Zaman Kullanılır?
Bir hizmet satıyorsanız veya reklam kampanyanızın amacı, kuruluşunuz için farkındalık yaratmak veya insanların bir etkinliğe katılmasını sağlamak gibi yumuşak bir metrikse, ROAS, hangi reklamları değerlendirmenize yardımcı olduğu için çalışmak için harika bir rakamdır. Yöntem hedefiniz için en iyi sonucu verir. ROAS’ın taktikleri test ettiğini unutmayın, bu nedenle hangi platformun en fazla web tıklaması sağladığını bilmek istiyorsanız (ör. Facebook veya Twitter), gelecekteki reklamcılık çabalarınızı iyileştirmek için reklam harcamanızı hesaplayabilirsiniz.
Ancak, ROI, ilgili üretim maliyetleri ile fiziksel ürünler satıyorsanız, ROI’yi hesaplayarak reklam harcamasını değerlendirmeniz gerekir. Neyse ki, Ads, dönüşüm değerlerini kullanarak bu değişkenleri hesabınıza geçirmenizi kolaylaştırır.
ROI ve ROAS’ı anlamak, başarılı bir sosyal medya reklam kampanyası başlatmak için çok önemli bir adımdır. Kampanya hedeflerinize göre, reklam numaralarınızı ayrıntılı olarak inceleyerek reklamınızın etkinliğini sürekli olarak değerlendirin. Bu taahhüt, reklamcılık bütçenizi akıllıca harcamanıza izin vererek karşılığını verecektir.
Yazı dizimizin diğer başlıklarına ulaşmak için okumaya devam edin! Sonraki yazılar: